Zijn oogschaduwsticks de ultieme low-maintenance make-up hack?
© Launchmetrics Spotlight

Zijn oogschaduwsticks de ultieme low-maintenance make-up hack?

Door Mica Ricketts
Leestijd: 5 min

Wie 's ochtends geen tijd te verliezen heeft, slaat oogmake-up liever over. Oogschaduw en eyeliner brengen immers vaak geknoei met zich mee en breng je niet in een-twee-drie aan. Net daarom zijn we fan van oogschaduwsticks: in een handomdraai creëer je er een gesofisticeerde oogmake-up look mee.

De start van de herfst betekent ook het maken van nieuwe beautykeuzes. Lichte foundations en bronzers maken plaats voor dekkende en romige varianten. We laten zomerse trends als sunburn make-up achterwege en incorporeren herfsttinten (hallo bordeaux en bruine mascara) in onze look. Eén product dat een eenvoudige herfstlook net dat tikkeltje meer geeft zonder al te veel moeite? Oogschaduwsticks.

Wat zijn de voordelen van oogschaduwsticks?

“Moderne oogschaduwsticks zijn meestal langhoudend en bevatten vaak hydraterende ingrediënten”, legt make-up artist Lisa Caldognetto uit. “Wat ze echter echt doet opvallen, is hun blendbaarheid en het feit dat ze zo makkelijk in gebruik zijn. Ze maken make-up toegankelijk, ongeacht je vaardigheidsniveau.” Voor wie weinig ervaring heeft met make-uptechnieken, moeten producten vooral foolproof zijn, zorgen voor een meer verzorgde uitstraling en lang genoeg blijven zitten zodat bijwerken gedurende de dag niet nodig is. De beste oogschaduwsticks bieden dit allemaal en meer.

Naast dat ze heel gemakkelijk in gebruik zijn, vormt ook het ruime aanbod aan oogschaduwsticks met verschillende texturen, finishes en kleuren een voordeel. Dus of je nu een natuurlijke look wilt of een intense smokey eye, er is altijd wel een stick die bij je past.

Hoe breng je ze het beste aan?

Een van de fijnste aspecten van oogschaduwsticks is dat er geen tools voor nodig zijn. Breng ze rechtstreeks vanaf de stick aan op je oogleden en vervaag de randen met je vingertoppen. “Vingertoppen zijn fantastisch als je weinig tijd hebt en het snel moet aanbrengen. Daarna blend je de randen uit”, legt Lisa uit. Het enige nadeel? “Soms kan je een beetje van het product verwijderen als je te veel wrijft, dus het is beter om het product in laagjes op te bouwen en met kleine bewegingen de randen zachtjes te vervagen.”

Voor wie zijn oogschaduwsticks geschikt?

Zelfs voor wie last heeft van vette oogleden, blijven de beste crème-oogschaduwsticks goed zitten. “Ze werken echt op alle huidtypes, dat is het mooie ervan”, zegt Lisa. “Voor vette oogleden zijn matte texturen geweldig, maar veel sticks bevatten ook voedende ingrediënten, wat ze weer fantastisch maakt voor een droge huid.” Bovendien zijn oogschaduwsticks ook een geweldige keuze naarmate de huid veroudert en verandert in textuur. “Naarmate we ouder worden, kan de huid op de oogleden iets losser worden, en werken met poeders kan dan lastig zijn”, licht Lisa toe.

De beste oogschaduwsticks

Laura Mercier Caviar Stick

De beste allrounder. 

Bij het horen van de term oogschaduwstick, is de kans groot dat dit iconische product van Laura Mercier als eerste bij je opkomt. En dat is niet verwonderlijk, want de formule is fantastisch. Voor wie hangende oogleden heeft, kan het aanbrengen lastig zijn, en het is vaak moeilijk om te voorkomen dat de oogschaduw zich verplaatst. Gelukkig glijdt deze oogschaduw als een droom over het ooglid en levert intense pigmenten die moeiteloos blenden. Eenmaal aangebracht, blijft het de hele dag zitten, zonder te vlekken of te verschuiven. Een droomproduct.

Pluspunten:

  • Glijdt soepel op de huid en blendt makkelijk
  • Verkrijgbaar in veel tinten en finishes

Minpunten:

  • Duurt even om volledig te drogen

Caviar Stick Matte Eye Colour, Laura Mercier via Niche Beauty, €34

Shop hier

e.l.f. Cosmetics No Budge Eyeshadow Stick

De meest betaalbare oogschaduwstick

Deze betaalbare optie van e.l.f. is een van de weinige budgetvriendelijke alternatieven die echt goed presteert. De houdbaarheid is indrukwekkend: zelfs op vette oogleden blijft de kleur de hele dag zitten. Voor zeer droge of rijpere huidtypes is dit misschien niet de beste optie, aangezien het product na enkele uren wat uitdrogend kan aanvoelen. Maar voor wie op zoek is naar een romige textuur, makkelijk aan te brengen en in verschillende texturen en kleuren komt, is deze optie van €6 moeilijk te verslaan.

Pluspunten:

  • Langhoudend en kreukvrij
  • Verkrijgbaar in mat en glanzend

Minpunten:

  • Voelt aan het einde van de dag iets droger aan

e.l.f. Cosmetics No Budge Shadow Stick

No Budge Shadow Stick, e.l.f. Cosmetics via Douglas, €6.

Shop hier

Fenty Beauty Shadowstix Longwear Eyeshadow Stick

De beste oogschaduwstick voor vette oogleden

Voor wie last heeft van vette oogleden en merkt dat oogmake-up vaak halverwege de dag verdwijnt, zijn deze oogschaduwsticks van Fenty Beauty de perfecte oplossing. De waterbestendige formule zorgt ervoor dat de oogschaduw de hele dag blijft zitten, ongeacht de weersomstandigheden. Ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken: draai de stick omhoog, breng het aan op de oogleden en blend de randen uit. De schaduw droogt niet meteen op, dus er is voldoende tijd om het product mooi te plaatsen. Maar zodra het droog is, blijft het stevig zitten. Bovendien kan het product ook gebruikt worden als een eenvoudige eyeliner voor wie geen volledige oogschaduwkleur wil.

Pluspunten:

  • Blijft écht goed zitten
  • Bouwt makkelijk op voor een dramatische look

Minpunten:

  • Vooral neutrale kleuren

fenty-beauty-oogschaduwsticks

Shadowstix longwear, Fenty Beauty, €29.

Shop hier

Bobbi Brown Long-Wear Cream Shadow Stick

Beste oogschaduwstick qua kleurkeuze

De iconische Bobbi Brown Long-Wear Cream Shadow Stick heeft een kleur en finish voor iedereen. Met matte, glanzende en chromen texturen en neutrale tot felle tinten, domineert deze stick de markt dankzij de enorme variatie aan keuzemogelijkheden. De producten zijn iconisch dankzij hun romige, langhoudende formule die tot wel 24 uur blijft zitten. Bovendien werkt het niet alleen als oogschaduw, maar ook als primer, eyeliner en highlighter. Een veelzijdige aanvulling in elke make-uptas.

Pluspunten:

  • 33 tinten en finishes beschikbaar
  • Soepele en romige textuur

Minpunten:

Weinig te klagen: het is een klassieker met reden!

Bobbi-brown-eye-shadow-stick

Long-wear Cream Shadow Stick, Bobbi Brown, €43.

Shop hier

NYX Professional Makeup Jumbo Highlighter Stick

Beste verhelderende oogschaduwstick

Technisch gezien is dit een multifunctionele stick voor het gezicht en geen oogschaduwstick pur sang. Maar voor een shiny, stralende ooglook, vormt dit het perfecte middel om snel de nodige glow toe te voegen. De stick is verrijkt met jojoba-olie en glijdt soepel over de oogleden, waarbij een parelmoerig pigment achterblijft. De kleuren zijn geweldig: van draagbare bronstinten tot doorschijnende glitters en zelfs een speelse lila tint. Bovendien hebben de NYX Professional oogschaduwsticks allemaal een mooie, glanzende finish die je blik echt opfrist. Aangezien het product olie bevat, heeft het een iets glibberiger textuur, en is het dus minder geschikt voor mensen met zeer vette oogleden. Hierbij kan een beetje poeder helpen om het op zijn plaats te houden.

Pluspunten:

  • Voegt helderheid en glans toe aan de oogleden
  • Kan ook op het gezicht worden gebruikt

Minpunten:

  • Niet ideaal voor zeer vette oogleden

NYX-oogschaduwsticks

Jumbo Highlighter stick, NYX Professional Makeup via Zalando, €7,95.

Shop hier

Hourglass Voyeur Eyeshadow Stick

Beste oogschaduwstick voor speciale gelegenheden

Voor wie houdt van een dramatische ooglook zijn deze oogschaduwsticks perfect. Voor een meer subtiele look zijn ze ideaal voor speciale gelegenheden. Ja, ze zijn aan de prijzige kant, maar de romige en luxueuze formule maakt het de moeite waard. Ze leveren een intens gepigmenteerde kleur met slechts een lichte aanraking, en de kleuren zijn prachtig van pruimpaars tot olijfgroenen en roségoud. Voor wie de voorkeur geeft aan een matte formule, zijn deze misschien minder geschikt, maar de metallic glans is geweldig en perfect voor een avondje uit of een speciaal evenement. Let wel op dat ze delicaat zijn, dus draai niet meer omhoog dan nodig en druk voorzichtig op de oogleden. Het is echter de moeite waard, want ze creëren een make-up look die er duur uitziet.

Pluspunten:

  • Zeer luxueus
  • De schuine punt zorgt voor eenvoudige applicatie

Minpunten:

  • Enkel verkrijgbaar in glanzende tinten

Hourglass Voyeur Eyeshadow Stick - oogschaduwsticks

Voyeur oogschaduwstick, Hourglass via De Bijenkorf, €39. 

Shop hier

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van Marie Claire UK.

Lees ook: Dit zijn onze favoriete parfums voor de herfst van 2024, Azijn: het hippe wondermiddel voor haar én huid, Bakuchiol de nieuwe retinol? Dit wil je erover weten.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Make-up, Make-uptrends, Oogmake-up, Oogschaduw.