Research
- Naar het volgende seizoen: investeer in de wintertrends zoals fake fur, lingeriejurken en al wat blinkt…
- Naar de stukken die je écht wil: zoek de winkels uit, ga al passen.
- Ga ook op prospectie tijdens de solden. niet zeker van een stuk? De prijs nog te hoog? Ga later terug, als je die nepbontjas dan nog altijd wil, mag je ‘m kopen.
- Bedenk wat je nodig hebt: wil je alleen schoenen, dan kan je de kledingrekken overslaan. En koop ook alleen wat je nodig hebt.
- Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van je favoriete online shops, zo ben je er als eerste bij als de koopjes van start gaan.
- Kies je winkels zorgvuldig uit. Shops die tussen de soldenperiodes door ook al veel acties doen, hebben minder te bieden dan winkels die maar twee keer per jaar alles ineens afprijzen.
Timing
- Heb je echt je oog op iets speciaals laten vallen, ga dan vroeg: de grote kanjers zijn altijd meteen weg, dus als je die wil scoren, moet je aanschuiven bij openingstijd.
- Ga je niet voor iets in het bijzonder, dan kan je wachten tot dag 3 of later: de grote files zijn verdwenen en de soldengekte is al wat gekalmeerd terwijl er nog genoeg in de rekken hangt om een mooi koopje te doen. Je kan dan ook beter nadenken en kiezen zonder dat iemand je potentiële catch uit je handen rukt. Ga op het einde van de solden terug voor de echt grote kortingen tot meer dan 75%.
Tactiek
- Vermijd pashokfiles door vooraf al een fitting-ronde in te lassen en kies voor een outfit waar je makkelijk dingen over aantrekt: topje, legging, makkelijke schoenen…
- Ga voor een schoudertas/rugzak zodat je je handen vrij hebt.
- Leg je route op voorhand vast. Je kan nooit alle multimerkenwinkels doen. Kies één belangrijke grote winkel uit die je vervolgens grondig kan uitkammen. En ga alleen: kinderen, man/vriend of vriendinnen – hoe gezellig ook – houden je alleen maar op.
- Ga na of je nog kan ruilen achteraf, ook dan kan je de pashokjes overslaan. Bij sommige winkels kan je koopjes terugbrengen voor een beperkte periode. Soms kan je ze ook inruilen voor een tegoedbon – niet mis als je vaak shopt bij de winkel in kwestie.
- Durf te vragen. Is die jurk nog in je maat? Hebben ze jouw maat nog in een ander filiaal? Of online? En durf te onderhandelen: niet elke winkelier zal erop ingaan, maar bij zelfstandige boetieks kan je al wel eens een deal sluiten. Knoop kwijt, zoom los, lipstick op de kraag: vraag extra korting.
Doelwit
- Winkels zijn vooruit wat de seizoenen betreft, die slipdress is perfect voor de eindejaarsfeesten, die kokerrok doet het ook goed over nylons in de herfst…
- Maak een checklist: past het stuk bij de rest van je garderobe? Kan je er minstens drie nieuwe outfits mee samenstellen? Passen je accessoires erbij?
- Ga voor designerspullen, dingen die je je normaal niet kan veroorloven. een designertas aan 500 in plaats van 1000 euro is een grotere deal dan een Zara-T-shirt van 29 euro aan 12 euro.
- Denk basic: ga voor tijdloze klassiekers die meer dan één seizoen meegaan. Zwarte T-shirts met perfecte snit, designerjeans, die droomtas, de nu niet meer onbetaalbare luxelingerie of klasseschoenen…
- Denk aan kerst, verjaardagen, moeder- en vaderdag… Solden zijn het perfecte moment om een voorraad goedkope cadeautjes in te slaan. Portefeuilles, sokken, sjaals en aanverwanten, iPhone cases, juwelen… En je hebt meteen ook tijd uitgespaard.
- Bevalt er je niets, ga dan naar buiten. Je hoeft niets te kopen, gewoon omdat het goedkoper is. Als je iets op een normale dag geen blik waardig zou gunnen, dan moet je er nu ook niet naar kijken, ook al is het spotgoedkoop (dat heeft ook een reden!).