Geelwortel of kurkuma werd voor het eerst gebruikt in het Oude China, maar het wonderkruid verovert vandaag ook vele harten in het Westen. De wortel is niet alleen een belangrijk ingrediënt in Indiase curry’s, het bevat ook tal van voordelen voor je lichaam.
1. Helpt om vet te verbranden
Het eten van Kurkuma kan je helpen om af te vallen. Het kruid helpt namelijk om het vetmetabolisme te versnellen, waardoor het de vorming van nieuwe vetcellen helpt te verminderen. Je gaat er echter geen kilo’s van verliezen, want je moet al een grote hoeveelheid consumeren voor je echt effect gaat merken.
2. Werkt onstekingsremmend
Kurkuma heeft zijn vele helende krachten te danken aan zijn gele pigmenten, die ook wel curcuminoïden genoemd worden. Het bestandsdeel heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Uit onderzoek blijkt zelf dat de stof even effectief zou werken als de ontstekingsremmende geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Dankzij deze eigenschappen vormt kurkuma (in een preparaat) een natuurlijke pijnstiller voor chronische pijn zoals reuma of artritis.
3. Goed voor de hersenen
Curcumine heeft ook een positieve invloed op onze hersenen. Het zorgt voor een vermindering van vetzuurperoxidatie in de hersenen, waardoor het ruimtelijke geheugen sterker wordt. Onderzoek toonde ook al aan dat het een goed effect heeft op ouderen, die dankzij curcuminesupplementen hun werkgeheugen verbeterden en meer concentratie kregen. Op lange termijn voelden mensen zich rustiger en minder vermoeid, waardoor ze zich ook meer tevreden voelden.
4. Verlaagt het risico op hartziekten
Er sterven nog steeds heel veel mensen aan diverse hart-en vaatziekten. Kurkuma verbetert de functie van de endotheellaag, de binnenste bekleding van de bloedvaten. Een slecht functionerende endotheellaag zorgt ervoor dat de bloeddruk en bloedstolling niet meer zo goed onder controle kunnen worden gehouden en dat kan bijvoorbeeld leiden tot aderverkalking.
5. Kurkuma en kanker
Er zijn reeds enkele veelbelovende onderzoeken op dieren uitgevoerd waarin men het effect van kurkuma op kanker onderzocht. Curcumine zou de groei van nieuwe bloedvaten in de tumor doen verminderen, de verspreiding van de kankercellen doen dalen en mogelijk zelfs bijdragen in het doden van die cellen. Het onderzoek staat nog in een beginfase, maar toch sluit men niet uit dat kurkuma een aansluitend geneesmiddel voor kanker kan zijn.