Donna Hay bundelde in haar nieuwste boek ‘Everyday Fresh’ gezonde gerechten die je gemakkelijk kan invriezen om later, wanneer je geen tijd hebt om te koken, te verorberen.
Gekaramelliseerde kool met bietjes-fetasalade
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 middelgrote wittekool, in plakken van 2,5 cm dik
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
- 300 g middelgrote gekookte bietjes, gepeld en in dunne plakken
- 125 ml balsamico
- 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- ½ theelepel grof zeezout
- 200 g stevige feta, in plakken
- 12 g dilletoppen
- 12 g bladpeterselieblaadjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Leg de kool op een grote met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met olie, bestrooi met zout en peper en dek af met folie. Zet 20 minuten in de oven.
- Verwijder de folie en bak nog 25 minuten of tot de kool geschroeid en gekaramelliseerd is.
- Meng intussen de bietjes in een kom met de balsamico, suiker en het zout.
- Verdeel de bietjes, feta, dille en peterselie over de kool.
- Besprenkel met het marineervocht van de bietjes en dien op.
Aubergine-baba ganoush bowl
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 4 middelgrote aubergines van 350 g
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
Voor de baba ganoush
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels lichte tahin
- 280 g Griekse yoghurt
- sap van ½ citroen
- 60 ml olijfolie extra vergine
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
Voor de freekehsalade:
- 320 g gekookte freekeh
- 1 lente-uitje, in dunne ringetjes
- 2 komkommers, in ronde plakjes
- 24 g bladpeterselieblaadjes
- 16 g muntblaadjes
- olijfolie extra vergine, zeezout en grofgemalen zwarte peper, naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Halveer de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees ruitvormig in; zorg dat je de huid niet raakt. Bestrijk met olie en strooi er zout en peper over. Leg met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 40 minuten in de oven of tot het vruchtvlees zacht is en is gekaramelliseerd.
- Schep voor de baba ganoush vanuit het midden de helft van het vruchtvlees uit de aubergine‘kommen’ en laat 10 minuten afkoelen. Draai het dan in een foodprocessor met de knoflook, tahin, yoghurt en het citroensap tot een gladde massa. Druppel terwijl de machine draait langzaam de olie erin en breng op smaak met zout en peper.
- Schep voor de salade de freekeh, lente-ui, komkommer, peterselie en munt om in een kom. Druppel er olie over en breng op smaak met zout en peper.
- Zet op elk bord 2 aubergine‘kommen’. Vul ze met baba ganoush, schep er freekehsalade over en dien op.
Knapperige noedelomeletten
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 150 g gedroogde rijstnoedels
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 eetlepels fijngeraspte verse gember
- 2 eetlepels druivenpit- of plantaardige olie
- 120 g bimi (ongeveer 6 stuks), bijgesneden en in de lengte gehalveerd
- 8 eieren, losgeklopt
- 100 g taugé, bijgesneden
- 4 lente-uitjes, in ringetjes
- 6 g kleine takjes koriander
- chilisaus en ketjap manis, voor erbij
Bereiding
- Doe de rijstnoedels in een kom en overgiet ze met kokend water. Laat 5 minuten staan of tot ze zacht zijn en giet af.
- Meng de knoflook, gember en olie in een kom. Verhit een grote antiaanbakpan op hoog vuur. Voeg de helft van het knoflookmengsel toe en bak 1 minuut.
- Voeg de helft van de noedels en de helft van de bimi toe en roerbak 5 minuten of tot de noedels net knapperig worden.
- Voeg 4 eieren toe en zwenk de pan rond zodat alle noedels bedekt raken. Bak 4 minuten of tot ze knapperig zijn.
- Schep de helft van de taugé, van de lente-ui en van de koriander op de omelet en klap hem dubbel.
- Haal de omelet uit de pan en houd hem warm. Veeg de pan schoon en bak met de resterende ingrediënten op dezelfde manier de tweede omelet.
- Snijd beide omeletten in tweeën, leg op de borden en dien op. Geef er chilisaus en ketjap manis bij.
Recepten uit ‘everyday fresh’ van Donna Hay, uitgeverij Lannoo, o.a. hier te koop voor € 29,99.
Lees meer: Recept: citroentaart met meringue uit Big Mamma’s Cucina Popolare, 5 recepten die je humeur een boost geven, Alles over labneh, de gezonde libanese yoghurtdip die aan populariteit wint.