20 tips om elke dag duurzaam te leven
© Getty Images

20 tips om elke dag duurzaam te leven

Door Elsa Guiol
Leestijd: 4 min

Je eigen zalfjes maken, bloemen planten, palmolie vermijden... Duurzamer leven kan heel eenvoudig met deze tips.

/

1. Rook verantwoord

Per minuut worden er wereldwijd zo’n acht miljoen peuken op straat gegooid, goed voor 845.000 ton afval per jaar. Peuken zijn echter niet biologisch afbreekbaar, want ze bestaan uit chemisch behandeld plastic. Het kan tot 15 jaar duren voor een peuk helemaal is afgebroken. Tijdens die periode kan het onding tot 500 liter water vervuilen.

2. Zet je huis in de bloemetjes

Een heel eenvoudig en goedkoop idee dat zeker in steden het verschil kan maken. Met een paar planten op het balkon of op de vensterbank werk je mee aan de natuurlijke bestuiving en onrechtstreeks aan de biodiversiteit (de bijen zijn je bij voorbaat al dankbaar). Bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard uit den boze en hydrateren doe je het liefst met regenwater.

3. Koop seizoensgroenten

Een stuk fruit dat in een serre wordt gekweekt en met het vliegtuig wordt vervoerd, verbruikt 24 keer meer petroleum en CO2 dan een lokaal geteeld stuk seizoensfruit. Door te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit beperk je ook het energieverbruik voor de productie ervan en minimaliseer je de impact van landbouw op het klimaat.

4. Gooi eens houtskool in je kraantjeswater

Een groot deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit plastic flessen, terwijl het kraantjeswater in België vaak van uitstekende kwaliteit is. Eventueel kan je een filter kopen of je water zuiveren met Binchotan, houtskool van wit hout dat in Japan al sinds de 17de eeuw gebruikt wordt als waterzuiveraar.

5. Eet biologisch en liefst eerlijk

Biologische producten bevatten geen ggo’s, wat wel het geval is bij gemodificeerde gewassen. Koop dus liefst biologisch en kook zelf, dat is niet alleen gezonder, maar doorgaans ook goedkoper. Opteer je bovendien voor fairtrade, dan garandeer je een correct loon voor landbouwers en betere groeicondities.

6. Kies voor kort

Lokaal geproduceerde voedingsmiddelen beperken het aantal tussenpersonen en het transport, en stimuleren de regionale economie (check zeker de website csa-netwerk.be en die van boerenenburen.be).

7. Mijd palmolie

Er zit palmolie in bijna 10% van de in Europa verkochte voedingsmiddelen (margarine, koekjes, chocolade, snoep, ijs, sauzen,…). Volgens Greenpeace staat de behoefte van een gemiddelde inwoner van België gelijk aan 17 m2 oliepalmen. Dat is veel. Het is de oorzaak van de ontbossing en vormt een heuse bedreiging voor de orang-oetans in Indonesië.

Lees verder onder de foto.

Getty Images

8. Recycleer restjes

Volgens het WWF “ligt de mondiale voedselproductie 1,5 keer hoger dan de voedingsbehoeften van zeven miljard mensen. 30% van de wereldwijde landbouwproductie gaat verloren of wordt verspild. Elk jaar gaat er ongeveer 2 miljoen ton voedsel verloren in Vlaanderen.” Met andere woorden: koop minder en kook creatief zodat je ook alle restjes opgebruikt.

9. Draag katoen

In 2012 toonde Greenpeace aan dat in de meeste kledingstukken nolylfenol (een wasmiddel) en andere hormoonontregelaars aanwezig zijn. Kies eerder voor natuurlijke, biologisch afbreekbare en vaak recycleerbare stoffen zoals biologisch katoen, waarvoor 91% minder water wordt gebruikt.

10. Koop gerecycleerde mode

De textielproductie genereert jaarlijks 1,2 miljard ton broeikasgassen, meer dan alle internationale vluchten en maritieme transporten samen. Wereldwijd worden jaarlijks 130 miljard kledingstukken vervaardigd, samen goed voor een stofoppervlakte die Californië helemaal zou bedekken. Volgens een rapport van auditkantoor McKinsey, in samenwerking met Business of Fashion (BoF), zullen we met dat tempo “tegen 2050 20 miljoen ton plastic microvezels in de zee hebben weggegooid”. Tweedehandskleding, hergebruik, recyclage, … Steeds meer merken zien upcycling als een oplossing.

/

11. Bespaar water

Onder de douche gebruik je gemiddeld tussen 20 en 60 liter water, in bad zo’n 120 à 150 liter. Door te douchen, kan je veel water besparen, maar alleen als je de douchetijd beperkt. Een lekkende kraan kan tot 120 liter water per dag verspillen. Aan de andere kant is het watergebruik van individuele gebruikers slechts 9% van het globale verbruik (de rest komt van de industrie en de landbouw).

12. Schakel je toestellen uit

Doe het licht uit als je een kamer verlaat, gebruik zo vaak mogelijk natuurlijk daglicht en zet je elektrische toestellen (telefoon, computer, televisie, printer…) helemaal uit in plaats van het lichtje van de slaapstand te laten branden. Op die manier verlaag je je energieverbruik, niet onbelangrijk met de huidige stijgende energieprijzen. Toestellen in stand-by vertegenwoordigen tot 10% van de elektriciteitsfactuur.

13. Reis met de trein

Voor een identiek traject verbruikt een vliegtuig volgens Greenpeace zes keer meer energie en stoot het 300 keer meer CO2 uit dan de trein. Nochtans overbrugt 40% van de vliegtuigreizen een afstand kleiner dan 800 km.

14. Maak natuurlijk schoon

Sodiumbicarbonaat (antischimmel, ontgeurend, zuiverend, wasverzachter), witte azijn (bacteriedodend, ontkalkend, zuiverend, ontgeurend, antischimmel), citroen en zout (ontsmettend, ontgeurend) zijn niet schadelijk voor de gezondheid, minder toxisch en vervuilend, maar toch even doeltreffend.

Getty Images

15. Rij milieuvriendelijk

Voertuigen stoten toxische bestanddelen en broeikasgassen uit. Ze dragen bij aan de klimaatopwarming en zijn schadelijk voor onze gezondheid. Je kan kiezen voor een elektrische wagen, maar dat is vooralsnog een dure oplossing. Woon je in de stad, gebruik je wagen dan gewoon zo min mogelijk en verplaats je te voet of met de fiets. Heb je hem toch nodig, rij dan minder snel, hou de ramen dicht (tegen windvlagen) en controleer de bandenspanning (een lagere spanning betekent een hoger verbruik); zo beperk je je verbruik en je CO2-uitstoot.

16. Verplaats je ecologisch

De eerste kilometer van een traject is de meest vervuilende omdat de motor dan nog koud is. In de stad is bijna de helft van de verplaatsingen met de wagen korter dan 3 km, wat een te hoog brandstofverbruik betekent, en dus ook veel uitstoot. Met de fiets of te voet vervuil je niet en ben je goedkoper af. Ook het openbaar vervoer is een alternatief. Een metrogebruiker verbruikt tien keer minder energie dan een automobilist.

/

17. Verwerk je afval slim…

Scheid plastic en karton van niet-recycleerbaar afval. Bepaalde soorten afval, zoals batterijen, elektrische toestellen en inktpatronen horen thuis in speciale containers (in supermarkten of containerparken). Geneesmiddelen waarvan de vervaldatum is verstreken, breng je terug naar de apotheek. … en beperk het waar mogelijk Het is natuurlijk nog beter om zo weinig mogelijk weg te gooien. Koop je voeding in bulk, vermijd producten met een plastic verpakking, gebruik katoenen boodschappentassen, composteer je etensresten, herstel of geef weg in plaats van weg te gooien.

18. Gebruik e-mails verantwoord

Een e-mail versturen verbruikt veel energie. Op de website van het WWF staat te lezen: “Wil je een document bezorgen aan iemand in de buurt, geef het hem dan via een USB-stick. Hoe meer bijlagen in een e-mail, hoe groter de impact op het milieu.”

19. Maak je eigen beautyproducten

Etherische oliën, bicarbonaat, biologische citroen en gember: met enkele ingrediënten die relatief makkelijk te vinden zijn, kan je je eigen schoonheidsproducten maken (shampoo, zeep, deodorant, …). Maar doe het niet zomaar. Steriliseer je werkmateriaal en recipiënten, en maak kleine hoeveelheden, want zonder bewaarmiddelen kan je ze minder lang gebruiken.

20. Smeer duurzaam

De laatste maanden pakken veel merken uit met bioproducten, zuivere formules die de gezondheid en het milieu niet schaden. Je vindt ze overal, zelfs in de supermarkt. Doorgaans zijn ze van goede kwaliteit en niet te duur. Al is natuurlijke cosmetica niet altijd beter, ook niet voor het milieu. In dit artikel lees je daar meer over.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.