12 hapjes voor kerst die er moeilijk uitzien (maar stiekem heel gemakkelijk te maken zijn)
© Unsplash+

12 hapjes voor kerst die er moeilijk uitzien (maar stiekem heel gemakkelijk te maken zijn)

Door Lotte Gillis
Leestijd: 10 min

Als er één feestdag zich leent tot een uitgebreid diner dan is het wel Kerstmis. Toch is het vaak een opgave om op tijd een mise-en-place neer te zitten die zowel spectaculair als haalbaar is. Wij verzamelden een reeks indrukwekkende hapjes voor kerst die eigenlijk heel makkelijk te maken zijn.

Kerst staat voor gezelligheid, samen zijn en natuurlijk lekker eten. Maar wie zegt dat indrukwekkende hapjes voor kerst moeilijk moeten zijn? Met een beetje inspiratie en slimme recepten tover je in een handomdraai feestelijke hapjes op tafel. Of je nu houdt van zoet, hartig, klassiek of vernieuwend, deze hapjes maken je kerstmenu helemaal compleet.

Indrukwekkende hapjes voor kerst die stiekem heel gemakkelijk zijn

Hapjes zijn dé perfecte manier om je kerstdiner in stijl te starten. Van bladerdeeghapjes met brie en veenbessen tot verfijnde rösti’s met steak tartaar: onze selectie van hapjes voor kerst bevat voor ieder wat wils.

/

1. Bladerdeeghapjes met brie en veenbessen

@clarestevensonn 12 days of Christmas Recipes day 3: cranberry brie bites. For the non-cooks out there, this ones for you!! tip: make extra #christmasrecipe #recipe #easyrecipe #brie #viral #foodtok ♬ is it new years yet? – Sabrina Carpenter

Benodigdheden

  • Muffinvorm
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 stuk brie
  • Veenbessenconfituur

Bereiding

  1. Verdeel het bladerdeeg in vierkanten met een zijde van 2 à 3 cm.
  2. Leg elk stukje bladerdeeg in een vak van de muffinvorm.
  3. Snij de brie in stukjes van 1 cm en leg elk stuk brie op een vierkantje bladerdeeg.
  4. Werk het geheel af door er een theelepeltje veenbessenconfituur over aan te brengen.
  5. Zet het geheel 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, haal de hapjes eruit als het bladerdeeg goudbruin ziet.
/

2. Zoet aardappelschijven met geitenkaas

@jordynn.ann thankful for sweet potatoes + this recipe❤️‍🔥 #fallappetizers #thanksgivingrecipes #thanksgivingsides #thanksgivingappetizers #healthyappetizers #fallfoods #easyappetizers #sidedishideas #healthysnackideas #fallrecipes ♬ WOBBLE by V.I.C – sped audio plug

Benodigdheden

  • 1 zoete aardappel
  • 1 el olijfolie
  • 400 gr geitenkaas
  • Een paar takjes verse basilicum
  • Een hand vol okkernoten
  • Een hand vol veenbessen
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij de zoete aardappel in schijven van een halve cm dik.
  2. Leg de schijven op de bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en kruid ze af met peper en zout.
  3. Bak de schijven in een voorverwarmde oven op 190 graden voor een 40-tal minuten.
  4. Laat de schijven een paar minuten afkoelen.
  5. Breng op elke schijf een laagje geitenkaas aan.
  6. Snij de basilicum fijn.
  7. Dresseer elke schijf met een beetje noten, veenbessen en basilicum.
  8. Kruid de hapjes nog eens af met peper en zout.
/

3. Gegrilde wortelen in fetasaus

@crowdedkitchen Roasted Spiced Carrots over Green Goddess Feta Sauce for Day 19 of our Recipe Advent Calendar! 🥕 We’re getting so close to Christmas and if you still need 1 more side dish to add to your menu, this is the one! The carrots are delicious on their own, but paired with a creamy, herb-packed, super flavorful green goddess feta sauce, they’re next level 🤩 You can make the sauce a day or two ahead of time to minimize prep. You can find the full printable recipe on our website (link in bio) AND below, so bookmark to save it for later! Recipe serves 4-6 Carrots: 1 1/2 lbs carrots, halved 3 tbsp olive oil 1/2 tsp garlic powder 1/2 tsp onion powder 1/2 tsp cumin 1/2 tsp smoked or regular paprika 1 tsp kosher salt 1/4 tsp black pepper Green goddess: 7 oz feta cheese 1/2 cup plain yogurt 2 garlic cloves Juice from 1 lemon (~2 tbsp) 1 tsp lemon zest 2 cups total fresh herbs – we used 1/2 c parsley, 1/2 c dill, 1/2 c basil & 1/4 c each mint and chives) 2 tbsp olive oil 1/2 tsp kosher salt 1/4 tsp pepper For topping: more feta, pomegranate, parsley Preheat oven to 400˚F. Toss carrots in olive oil and spices. Roast for ~35 minutes, stirring every 15 minutes, until fork tender and crisp. The time may be shorter or longer depending on the size of your carrots. Meanwhile, add all green goddess ingredients to a blender or food processor and blend until smooth. Spread the sauce on a large platter, top with carrots and garnish with more feta, pomegranate and parsley. Much more detailed instructions + more info on our website, link in bio! #carrots #greengoddess #sidedish #christmascountdown ♬ original sound – Crowded Kitchen

Benodigdheden

  • 5 wortelen
  • 2 el olijfolie
  • 200 gr feta
  • 115 gr platte kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl citroenzeste
  • Een paar takjes basilicum
  • Een paar takjes munt
  • Een paar takjes dille
  • Een paar takjes peterselie
  • Een paar stengels bieslook
  • Knoflookpoeder
  • Komijn
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Was de wortelen, schil ze en snij ze twee keer middendoor.
  2. Leg de wortelen op een met bakpapier afgedekte bakplaat.
  3. Besprenkel de wortelen met 1 el olijfolie en kruid ze af met peper, zout, komijn, paprikapoeder en knoflookpoeder.
  4. Bak ze voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  5.  Maak de saus door de feta, platte kaas, 1 el olijfolie, citroensap, citroenzeste, teentjes knoflook, basilicum, munt, dille, peterselie en bieslook in een blender te mixen tot een homogeen geheel.
  6. Kruid de saus af met peper en zout en serveer hem als dip bij de gegrilde wortelen.
/

4. Smeerkaas kerstbomen

@workeatplaylove FESTIVE CHRISTMAS TREE CHEESE BOARD 🎄✨ 🌟SAVE FOR THE HOLIDAYS🌟 Deck the Halls with Cheese and Pomegranate! Easy, budget-friendly Christmas tree cheese slices perfect for your festive cheese spread or charcuterie board. Any soft cheese will do. I used laughing cow cheese triangle slices, Italian seasoning, pomegranate for the ornaments, and a pretzel for the tree trunk. Plus, added a touch of greenery from my backyard tree (washed first, of course). These adorable servings are perfect for guests to scoop up with crackers. Share the joy! . . . . . #christmasparty #christmaspartyideas #christmastable #christmascheese #holidaycheer #xmasvibes #holidaysnacks #xmasfood #xmasdecor #thanksgivingfood #christmasvibes #christmasideas #christmasdecor #christmassnacks #appetizer #cheeseballs #christmascharcuterie #holidaycharcuterie #holidaymeals #festivevibes #festivefood #christmastime #christmasmood #holidaymood ♬ Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! – Dean Martin

Benodigdheden

  • Een doosje smeerkaaspuntjes
  • Een vijftal zoute stokjes
  • Een kwart granaatappel
  • Italiaanse kruiden

Bereiding

  1. Haal de smeerkaaspuntjes uit de verpakking.
  2. Steek langs het uiteinde van elke smeerkaaspunt een zout stokje. (Breek de stokjes zodat ze maar voor een paar centimeter uit de kaas komen.)
  3. Dip de smeerkaas in de Italiaanse kruiden zodat je een kerstboom-effect bekomt.
  4. Ontpit de granaatappel.
  5. Verdeel de pitten gelijkmatig over de smeerkaasbomen.
/

5. Prosciuttoschaaltjes met geitenkaas

@kristelskitchen A perfect snack for an autumn party🍁🍐 Crispy Prosciutto cups with Goat cheese and Pears #fallvibes #partyfood #appetizer ♬ La Dolce Vita – Fausto Papetti

Benodigdheden

  • Muffinvorm
  • 100 gr prosciutto
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 peer
  • Een spuitzak

Bereiding

  1. Vul elke houder van de muffinvorm met een schelletje prosciutto.
  2. Zet de muffinvorm 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  3. Doe de geitenkaas in de spuitzak en voorzie elk ‘prosciuttoschaaltje’ van een beetje geitenkaas.
  4. Snij de peer in dunne schijfjes.
  5. Voeg aan elk hapje een schijfje peer toe.
  6. Besprenkel de hapjes met balsamicoazijn.
/

6. Elevated bruschetta

@dinnerin321 Recipe in bio on IG & website #appetizer #appetizers #fingerfood #christmasparty #holidayparty ♬ Jingle Bell Rock – Bobby Helms

Benodigdheden

  • 1 stokbrood
  • 250 gr kerstomaten
  • 4 el ricotta
  • 4 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Een paar blaadjes basilicum
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij het stokbrood in schijven van ongeveer 1 cm dik.
  2. Hak de knoflook fijn en meng de helft hiervan onder 2 el olijfolie.
  3. Verdeel het mengsel over de schijven brood.
  4. Kruid het brood met peper en zout.
  5. Bak het brood op 180 graden voor 10 minuten tot het krokant is geworden.
  6. Doe de tomaten in een ovenschaal samen met 1 el olijfolie, de andere helft van de look, peper en zout.
  7. Bak het geheel in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 20 minuten.
  8. Mix de ricotta, basilicum, olijfolie, peper en zout in een blender.
  9. Smeer de spread op het brood en werk af met het tomatenmengsel.
/

7. Dadels met camembert en honing

@madebyminimalism stuffed dates are something out of this world 🥓🧀 #stuffeddates #christmasfood #christmasrecipe #recipe #recipeideas #food #christmas ♬ Originalton – jovana | balkan foodie

Benodigdheden

  • 10 dadels
  • 1 doosje camembert
  • 5 sneetjes dun spek
  • 2 tl honing

Bereiding

  1. Snij de dadels doormidden en haal de pitten eruit.
  2. Snij de camembert in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.
  3. Steek een stukje camembert in elke dadel, op de plek waar de pit zat.
  4. Snij de sneetjes spek in 2.
  5. Wikkel een reep spek rond elke dadel.
  6. Bak de dadels 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.
  7. Besprenkel de dadels met honing en dien ze op.
/

8. Rösti’s met steak tartaar

@lynnvandevorst Rösti’s met steak tartaar Ingrediënten (voor 8 personen) 8 rösti’s 150 g ossenhaas, fijngesneden Peper en zout, naar smaak 1 sjalot, fijngesneden 10 g bieslook + extra, fijngesneden 2 augurken, fijngesneden 1 el kappertjes, fijngesneden 1 eidooier 1 tl mosterd 1 el worcestersauce Kewpie mayonaise, ter garnering Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de röstis op een met bakpapier bekleed ovenrooster en bak 20 minuten goudbruin in de oven. Meng de ossenhaas met peper, zout, sjalot, bieslook, augurk, kappertjes, eidooier, mosterd en worcestersaus. Leg een eetlepel van de steak tartaar op de rösti en garneer met kewpie mayonaise en bieslook. #voorjou #vjp #kerst #christmas #recept #amuse #appetizer #potato #steaktartare #starter #voorgerecht #foodtok ♬ Rockin’ Around The Christmas Tree – Brenda Lee

Benodigdheden

  • 8 rösti’s
  • 150 gr gehakt
  • 1 sjalot
  • 2 augurken
  • 1 el kappertjes
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd
  • 1 el worcestersaus
  • Kewpie mayonaise
  • Een paar takjes bieslook
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij de sjalot, bieslook en augurk fijn.
  2. Kruid het gehakt met peper en zout.
  3. Scheid het ei en hou enkel de dooier over.
  4. Meng de sjalot, bieslook, mosterd, worcestersaus, augurk, het gehakt en de eidooier onder elkaar.
  5. Back de rösti’s in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
  6. Dresseer de rösti’s met de steak tartaar en besprenkel met kewpie mayonaise.
/

9. Tomaat mozzarella in salamischaaltjes

@sammymontgoms Kris Jenner took over #sammysappetizerseries and nailed it with these Crispy Salami Bocconcini Bites🤤So simple & so delicious, perfect for the holidays you guys!! @Kris ✨Full detailed recipe is in my bio, under appetizers (change the filling to whatever you’d like!) . . . #salami #appetizers #holidayappetizers #easyappetizers #christmasappetizers #easyrecipes #sammymontgoms #appetizerideas #krisjenner #foodtiktok ♬ This Will Be (An Everlasting Love) – Natalie Cole

Benodigdheden

  • Muffinvorm
  • 12 schellen salami
  • 250 gr kerstomaten
  • 300 gr mozzarella
  • 1 el olijfolie
  • Een paar takjes basilicum
  • 1 el balsamicoazijn
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Duw elk sneetje salami in een vak van de muffinvorm.
  2. Bak het geheel voor 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  3. Snij de kerstomaten in kleine stukjes. Meng ze onder de olijfolie en kruid af met peper en zout.
  4. Haal de salami uit de muffinvorm en verdeel de tomaten over de ‘salamischaaltjes’.
  5. Snij de mozzarella in kleine stukjes en verdeel ze over de schaaltjes.
  6. Snipper de basilicum fijn en dresseer de hapjes ermee.
  7. Besprenkel het geheel met balsamicoazijn.
/

10. Komkommerhapjes met avocado en zalm

@verylazyfood All we want for Christmas are these canapés 🥹🎄 Find the recipe for these Asian inspired Salmon and Cucumber Bites 👇 Ingredients: Very Lazy’s Zingy Chilli Boost Smoked salmon Cucumber Avocado Lime Creme fraiche Spring onion Sesame seeds Seaweed (optional) Method: 1. Cut cucumber in to slices and in a bowl, mash together avocados with a big dollop of creme fraiche, good squeeze of lime, a little olive oil, salt & pepper until smooth. 2. Spoon the mixture on to the cucumber slices and then top with smoked salmon, spring onion, sesame seeds and optional sea weed. 3. Season with a little salt and then finish off with a nice drizzle of chilli oil. #christmasrecipes #canaperecipes #partyfood ♬ Last Christmas – Jordan James

Benodigdheden

  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 50 gr gerookte zalm
  • Sap van een kwart limoen
  • 1 tl zure room
  • 1 lente ui
  • 1 tl sesamzaad
  • 1 tl chiliolie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij de komkommer in schijven van een halve cm dik.
  2. Hak de lente ui fijn.
  3. Plet de inhoud van de avocado en meng dit met de zure room en limoen. Kruid met peper en zout.
  4. Dresseer het avocadomengsel op de komkommers.
  5. Plaats op elk hapje een stukje gerookte zalm.
  6. Werk de hapjes af met de lente ui, sesamzaadjes en de chiliolie.
/

11. Bladerdeeg kerstbomen

@amanda_mcfarlane This delicious Christmas tree Appetizer is basted with garlic butter and Parmesan and is definitely a must have at your next holiday party 🎄 INGREDIENTS 🎄2 cans @pillsbury thin crust pizza dough 🎄10-12 thin slices of cheese(your choice) 🎄1 Block of cheese(for star topper) 🎄8-10 slices of thin sliced ham 🎄1 stick of salted butter 🎄2 TBS of fresh minced garlic 🎄2 TBS of chopped parsley 🎄1/4 cup of freshly grated Parmesan 🎄Mini star cookie cutter 🎄8 skewers ▪️Roll out pizza dough, add a layer of cheese and sliced ham. Add second pizza crust on top and seal edges(can use a rolling pin) ▪️Cut off edges to make a clean rectangle and cut dough into (8) 1 1/2 in strips ▪️Fold the strip back & forth starting wide then going skinny to resemble the shape of a Christmas tree. Insert skewer, Place on a lined baking sheet and bake at 400 for about 14 minutes . ▪️In a pot melt one stick of butter and 2TBS of minced garlic, (add 2 tsp of salt if using unsalted butter) remove from heat and add parsley. Brush butter on trees and add grated Parmesan ▪️Top with a star cut out of cheese #christmas#christmasdecor#christmasdecorations#christmastree#giftwrapping#christmasrecipes#Christmastree #Christmasappetizers#Christmasdecorating#winterwonderland#christmastreedecoration#christmasideas#christmastreats#interiordecor#christmasseries#christmasdiys #christmastime #christmasdecorations#christmascrafts#christmasparty#christmasrecipes#santa#gingerbreadman#candycane#candycanes#gingerbreadhouse #christmastreeappetizer#christmastiktok #christmasgift ♬ Folky Christmas – Remi Koudenov

Benodigdheden

  • 2 vellen bladerdeeg op rol
  • 150 gr cheddarkaas
  • 150 gr ham
  • 100 gr boter
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • Een paar takjes peterselie
  • 8 brochettestokken

Bereiding

  1. Rol een vel bladerdeeg uit.
  2. Bedek het bladerdeeg met een laag kaas en daarna met een laag ham.
  3. Rol het tweede vel bladerdeeg uit over het geheel en rol alles samen met een deegrol.
  4. Snij het geheel in 8 lange stroken.
  5. Plooi elke strook heen en weer, van breed naar smal zodat je de vorm van een kerstboom verkrijgt.
  6. Doorprik elke boom met een brochettestok en bak ze voor 14 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  7. Snij de knoflook fijn.
  8. Smelt de boter en voeg er de knoflook aan toe.
  9. Snij de peterselie fijn.
  10. Haal de boter van het vuur en meng de peterselie eronder.
  11. Bestrijk de bomen met het botermengsel.
  12. Werk de kerstbomen af met wat geraspte Parmezaanse kaas.
/

12. Knoflookdip

@kennascooks cheesy garlic bread dip🧄🥖 recipe is on my blog kennascooks.com #garlic #garlicbread #garlicdip #easyrecipe #easyappetizers #food #fyp ♬ Young Free and Single – Frank Jade

Benodigdheden

  • 2 knoflookbollen
  • 2 sjalotten
  • 250 gr zure room
  • 250 gr roomkaas
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • Een paar takjes peterselie
  • Een paar stengels bieslook
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Pak de knoflookbollen met de sjalotten, olijfolie en een beetje zout in met aluminiumfolie.
  2. Zet het geheel een uur in een voorverwarmde oven op 190 graden.
  3. Verwijder de schil en meng de look en sjalotten onder elkaar.
  4. Voeg hier de roomkaas en zure room aan toe.
  5. Snij de peterselie en bieslook fijn en voeg ze toe aan het mengsel.
  6. Rasp de Parmezaanse kaas en meng hem onder de dip.
  7. Kruid het geheel af met peper en zout.
  8. Serveer de dip met stukjes stokbrood.

Meer recepten voor kerst? 3x kroketten: de lekkerste recepten uit het nieuwe kookboek van Stuff’d, 3x recepten om zelf een kerststronk te maken, 3 vegan recepten als alternatief voor de lekkerste vlees en vis klassiekers.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Aperitief, Hapjes, Kerst, Kerstdiner, Kerstmis, Recepten.