4 zonnige nieuwtjes
©

4 zonnige nieuwtjes

Leestijd: 1 min

Als je deze zomer een nieuwe zonnecrème smeert, bestaat de kans dat die milieuvriendelijk is, je tegen daglicht beschermt, of waterproof is. Dit zijn alle zonnenieuwtjes die je dit jaar moet kennen.

Ai, daglicht!

Vampieren hebben er al langer last van, maar nu blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat gewoon daglicht ook voor onze huid schadelijk is. Lancaster ontwikkelde daarom de gepatenteerde Full Light Technology en stopte die in al zijn zonneproducten zoals Sun Control Full Light Technology Uniform Tan Face SPF30 (€ 48,44). Omdat uva en uvb maar het topje van de (smeltende) ijsberg zijn. “Infraroodstralen en zichtbaar daglicht maken 90% van het zonlicht uit en dringen het diepst in de huid,” legt dokter Olivier Doucet van Lancaster uit. “Zichtbaar licht zorgt voor pigmentatieproblemen, vroegtijdige huidveroudering en DNA-schade. Maar liefst 45% van de vrije radicalen onstaat namelijk door zichtbaar licht.” Je kan je dus opsluiten in een ondergrondse grot om vroegtijdige rimpels te voorkomen, maar je kan ook gewoon smeren. Net iets minder drastisch.

Zeemeerminnenbescherming

Niets mis met traditionele zonnecrèmes, tot je een verfrissende duik neemt en je niet meer naar behoren bent beschermd. Volgens een studie van de laboratoria van Vichy vermengt een klassiek zonneproduct met factor 50 zich met waterdruppels waardoor ze nog maar even goed beschermt als een SPF30. Nieuwe formules, waaronder de Wet Skin-technologie van Vichy en de Sun Sea Wind Repair Technology van Biotherm, hechten zich volledig egaal aan de huid, ook als je in het water bent of erg hard zweet, en beschermen haar zo optimaal omdat hun zonnefilter stabiel blijft. (Die zitten onder meer in Vichy’s Idéal Soleil Ultra-smeltende melk-gel SPF50 (€ 20,35) en Fluide Solaire Wet or Dry Skin Melting Sun Fluid SPF30 van Biotherm (€ 27,80).) Shiseido gaat nog een stapje verder: zijn vorig jaar geïntroduceerde WetForce Technology zorgt ervoor dat de formule na een kwartier in contact met water nog beter gaat beschermen tegen de zon. Proberen kan met Ultimate Sun Protection Lotion WetForce SPF 50 van Shiseido, € 33,40.

Saving Nemo

Helemaal ingesmeerd een duik in de zee nemen? Dat kan het oceaanleven schaden. Toch met een klassieke zonnefilter. Steeds meer merken komen daarom met een milieuvriendelijke variant die nog steeds evenveel bescherming biedt als een traditioneel product. Zo lanceerde Avène dit jaar zijn Skin Protect – Ocean Respect-strategie: het stopt zo weinig mogelijk zonnefilters, vier in totaal, in zijn formules zodat je een optimale huidtolerantie krijgt. De filters lossen niet op in water en de silicoonvrije producten hebben een beperkte impact op het mariene leven. Het Franse merk steunt bovendien Pur Projet dat koraalriffen in Indonesië helpt heropbouwen.

Beschermd tegen zon en pollutie

Uva en uvb, gewoon daglicht, infraroodstralen, smog, uitlaatgassen, fijne pollutiedeeltjes… Allemaal nefast voor huidveroudering. En dus lanceren steeds meer merken beschermende producten vol antioxidanten en uv-filters die speciaal werden ontwikkeld voor de stadshuid. Die gebruik je als primer, voor je je make-up aanbrengt. Proberen met: UV Essentiel SPF30 van Chanel (€ 53), Maestro UV Skin Defense Primer SPF50 van Giorgio Armani (€ 68) en Daily Life Guard SPF30 van Aveda (€ 45).

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Skincare, Zonnebescherming, Zonnecrème.