Zoë Kravitz: het volledige Marie Claire interview
©

Zoë Kravitz: het volledige Marie Claire interview

Leestijd: 5 min

Met haar vers bekroonde Emmy onder de arm (bij wijze van spreken), ontmoet ik Zoë Kravitz, een perfecte genencocktail van pa Lenny Kravitz en ma Lisa Bonnet. Blijkbaar erfde ze niet enkel de looks maar ook de talenten. Ze is het nieuwe gezicht van YSL beauty, maar stralen doet ze ook zonder haar Touche Eclat!

De serie Big little Lies werd net bekroond met een Emmy Award. Proficiat! Ben je al wat bekomen van dat nieuws en de reacties?

Zoë Kravitz: “Ik moet zeggen dat ik nog steeds op wolkjes loop. Het is geweldig om een Emmy te winnen met een iets waar je trots op bent er deel van te mogen uitmaken. En dit met mensen waar je van houdt want die meisjes zijn zoals familie voor me.”

Je zangoptreden in de serie liet bij velen een grote indruk na. Lopen de voorstellen voor de platencontracten ondertussen al binnen? Heb je concrete plannen?

“Neen, tot hiertoe nog geen voorstellen. Maar gisteren kreeg ik de vraag van een koppel of ze het liedje mochten gebruiken als openingsdans op hun huwelijksfeest. Ik was vereerd! Ik zou anders wel graag eens een album met Elvis-covers opnemen of zo, dat lijkt me heerlijk om te doen.”

Wel, ja, dat moet je doen!

“Denk je? Okay, laat de voorstellen maar komen!”

Wat was je reactie wanneer YSL je vroeg om hun ambassadrice te worden?

“Ik was in shock! Ik heb altijd van YSL gehouden. En het loopt zo spontaan: ik moet geen compromissen sluiten of doen alsof ik iets leuk vind. De producten gebruikte ik sowieso al. Het enige dat er van me wordt verwacht is dat ik mezelf ben en dat ik hun merk met mijn stijl vertegenwoordig, helemaal geweldig vind ik dat!”

 Is het moeilijk om altijd in de spotlights te staan?

“Beroemd zijn is iets vreemd. Ik denk dat ik er nooit echt aan zal wennen. Het heeft zeker zijn positieve kanten, maar wanneer je op straat loopt en ze plots foto’s van je maken, voel je je een beetje zoals een dier in de zoo.”

Het feit dat je nu overal in de kijker staat, maakt dat je meer bewust van jezelf en je uiterlijk?

“Vooral in het begin had ik daar last van. Zo vermoeiend! Ik durfde amper het huis uit te gaan als ik dacht er niet goed uit te zien. Nu denk ik gewoon ‘foert, dit ben ik’ en ik laat het niet meer aan mijn hart komen. Ik vind het als publiek figuur net zo belangrijk aan anderen te tonen dat je maar een mens bent. Ik wil geenszins het beeld promoten van een vrouw die er te allen tijde perfect moet uitzien!”

Wat wil je bereiken met het partnerschap met YSL?

“Ik hoop mensen te inspireren en mensen die ook van make-up houden aan te moedigen het te gebruiken om er zichzelf mee te zijn en er zich mee te uiten. Dat is wat we in de fotoshoots of promotiecampagnes naar voor willen brengen. De producten zijn er niet om iemand anders te zijn of iemand na te doen maar om er je eigen stijl mee te uiten en ze persoonlijk toe te passen. Niet om dingen mee te camoufleren maar om net datgene mee in de verf te zetten dat je wil laten zien.”

Another fuckin selfie.

Een bericht gedeeld door Zoë Kravitz (@zoeisabellakravitz) op

Ben je bang om ouder te worden?

“Wanneer je begin twintig bent, ben je daar totaal niet mee bezig. Maar ik werd net 29 en wanneer mensen me dan bij de dertigers rekenen merk ik dat ik protesteer: Nee, ik ben nog geen dertig! Dus het begint wel door mijn gedachten te glippen. Die overgang naar het ouder worden komt er sowieso.We moeten net blij zijn dat we verouderen en we er nog steeds mogen zijn. Dus ik hoop dat vooral op een waardige manier te doen.”

Hoe zie je jezelf in tien jaar?

“Hopelijk ouder, toch? (lacht) en ik hoop nog steeds voor YSL te werken want ze promoten schoonheid op alle leeftijden. Ze zijn niet van het principe dat je niet mooi meer bent wanneer je ouder wordt. Ik hoop ook nog steeds muziek te maken, te schrijven, te regisseren, meer films te produceren, …  en ik hoop bij die productie van die films veel nieuw talent te betrekken en ze op die manier een kans te geven zich te uiten.”

Hoe denk je over plastische chirurgie?

“Ik vind dat wanneer er echt iets is dat je stoort en het je zelfbeeld naar beneden haalt dat je dan moet doen wat je vindt dat je moet doen. Maar in het verouderingsproces vind ik dat mensen er beter uitzien wanneer ze het ouder worden omarmen en dit op een stijlvolle manier doen.”

Als je maar één make-up product zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland, wat zou dat dan zijn?

“Hahaha, ik hou van het idee dat ik make-up zou dragen op een verlaten eiland, maar laat het in dat geval een eyeliner of lippenstift zijn zodat ik er mee kan tekenen om mezelf gezond te houden bij wijze van bezigheidstherapie. Of om ergens in het groot SOS mee neer te pennen, haha.”

Hoe ziet je beautyroutine er uit in de ochtend?

“Ik was en hydrateer mijn gezicht. Overdag hou ik van een natuurlijke ‘no make-up, make-up’-look: ik gebruik wat Touche Eclat concealer rond mijn ogen en neus en breng hier en daar een vleugje Glow Shot highlighter aan. Mijn wenkbrauwen zet ik aan met het Couture Brow wenkbrauwpoeder.”

 Kreeg je beautyadvies van je moeder mee?

“Ja, ze houdt net zoals ik van lichte make-up, maar ze leerde me vooral dat schoonheid van binnenuit komt. Als je niet tevreden bent met wie je bent, dan weerspiegelt zich dat aan de buitenkant. En dat los je niet op met een laag make-up. Schoonheid begint bij jezelf: gezond eten, voldoende water drinken en je goed in je vel voelen. Make-up kan je nadien gebruiken om je natuurlijke schoonheid meer expressie te geven.”

Heeft de filmindustrie je visie op schoonheid veranderd?

“Ik denk dat je je meer bewust bent van hoe je eruit ziet omdat je jezelf ziet op camera. Maar ik vind het belangrijk dat fotoshoots of filmscènes er echt en geloofwaardig blijven uitzien. Soms zie je in films de vrouw wakker worden, perfect gemaquilleerd, geen haartje uit de plooi. Dan denkt toch iedereen: nee, nee,  zo word je niet echt wakker!”

Wat betekent make-up voor je?

“Make-up artiesten zijn echte artiesten. Make-up is net zoals film en kunst een expressievorm. Je geeft er een beeld mee weer van hoe je wil gezien worden en van wie je bent. Het geeft je een middel om jezelf mee te uiten.”

Heb je slechte beautygewoonten?

“Puistjes uitnijpen! Dat kan ik echt niet laten.”

Wat is je eerste herinnering aan make-up?

“Oogschaduw, mijn mama had er erg veel in heel mooie tinten en dat fascineerde me. En glitters, véél glitters en die zaten dan ook echt overal!”

Je bent ook erg actief in de ‘Time’s Up movement’, een beweging die strijdt voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Wat raad je vrouwen aan om gehoord te worden?

“Ik denk dat het belangrijk is dat vrouwen leren onomwonden hun gedachten en gevoelens te verwoorden. Mannen moeten hierbij betrokken worden, zeker niet uitgesloten. We moeten openstaan, beter leren communiceren met elkaar, wat niet eenvoudig is want we zijn uit een ander hout gesneden.”

Wat is jouw idee van vrouwelijkheid?

“Mijn idee van vrouwelijkheid is heel divers en sluit nauw aan bij dat van YSL. Vrouwelijkheid kan alle kanten opgaan: rock & roll, androgyn, chique… Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je vrouwelijk en sexy te voelen. Ik hou niet van eenzijdigheid en combineer bijvoorbeeld graag een kostuumvest met rode lippen.”

Wat is je levensmotto?

“’Pluk de dag’ vind ik wel een goed levensmotto”.

Meer Make-up tips lees je hier.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Big little lies, Make-up, Touche Eclat, Vanity, YSL, YSL beauty, Zoë Kravitz.