Zo ziet de eerste collectie van de Belgische ontwerpster Valentine Tinchant eruit
© Vincent Van den Dries

Zo ziet de eerste collectie van de Belgische ontwerpster Valentine Tinchant eruit

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 1 min

Vandaag is het zover: het debuut van Valentine Tinchant met haar eigen kledingcollectie. Die is gericht op duurzaamheid, kleurrijke grafische collages en de deconstructie van bestaande kleren. Het resultaat kun je hieronder bekijken.

/

Inspiratie uit afval

De Belgische Valentine Tinchant studeerde Fashion Design aan de Polimoda Fashion School in Firenze. Door haar eigen afval te gebruiken, zoals sigarettenpakjes, de verpakking van koekjes en verscheurde magazines, creëerde Valentine Tinchant tien outfits voor haar afstudeercollectie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Polimoda (@polimodafirenze)

Met collages van metalen kettingen, geplukte bloemen en foto’s van baby’s uit een boek van de jaren ’70, beschrijft Valentine Tinchant haar collectie als ‘speciaal’, maar tegelijkertijd ook draagbaar.

Lees ook – In deze stoffen zweet je het minst

/

De kracht van een nieuwe start

Na haar studie in Firenze kwam Valentine Tinchant terug naar Antwerpen. Ze besloot om 6 maanden stage te lopen bij het Belgische modehuis Ann Demeulemeester. Toen de stage afgelopen was, begon nét de pandemie waardoor het moeilijk was om werk te vinden.

Ze bleef niet bij de pakken zitten én veranderde de negatieve situatie in een positieve. Ze ontwierp leggings, T-shirts en truien voor de lol. Het resultaat? De lancering van haar eigen label.

 

Toen de pandemie toesloeg, was het ontzettend moeilijk om werk te vinden. Op de één of andere manier had ik kledingstukken gecreëerd die klaar waren om te verkopen én dus dacht ik: ‘Laat ik er gewoon voor gaan!’ — Valentine Tinchant

/

Ready-to-wear & high-end

Valentine Tinchant zal zowel ready-to-wear als high-end ontwerpen verkopen. De high-end kledingstukken zijn beschikbaar via een make-to-order productiesysteem. De collectie bestaat uit op handgemaakte tasjes, halskettingen én een metalen bh. Het goede nieuws? Er komen nog meer kledingstukken in de toekomst.

De ready-to-wear kledinglijn bestaat uit gedeconstrueerde truien, T-shirts, leggings en topjes én zal uitgebracht worden via verschillende drops. Zo is vandaag de eerste drop, gelijktijdig met de lancering van haar eigen webshop.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Façon Jacmin en Sea Me Happy lanceren een ‘To dye for’-collectie

 

Lieselot Luykx De artikels van >

Tags: Valentine Tinchant.