In een bevraging uitgevoerd door Helan Onafhankelijk Ziekenfonds onder 1.473 Vlamingen blijkt dat maar liefst 70% van de ondervraagden de lat te hoog legt met hun goede voornemens. Dit kan leiden tot overbelasting en teleurstelling, waardoor de motivatie snel verdwijnt. Volgens de bevraging proberen de meeste mensen te veel tegelijk te veranderen of leggen ze de lat te hoog. Uit de cijfers blijkt bovendien dat 80% van de goede voornemens al voor midden januari opgegeven wordt.
Elke dag 1% beter
Lynn Pellens, Expert Gezondheidspromotie bij Helan, adviseert daarom om voornemens in kleine, haalbare stappen te maken om ze op de lange termijn vol te houden. “We kunnen het alleen maar toejuichen dat mensen goede voornemens maken die gelinkt zijn aan hun gezondheid en mentale welzijn, maar het zou natuurlijk nog beter zijn als ze daar ook in slagen om die door te zetten. We zien dat veel mensen goede voornemens té ambitieus aanpakken. Maar kleine, eenvoudige stappen werken het beste.”
“Elke dag 1 procent beter worden, levert op lange termijn een pak verbetering op. Kijk niet neer op de kleine stappen die je elke dag zet. Op het einde van dit jaar zullen ze samen een groot verschil maken”, aldus Pellens.
Valkuilen bij het volhouden van je goede voornemens
Veel mensen maken in januari grote plannen, maar geven halverwege de maand al op. Dit heeft vaak te maken met drie veelvoorkomende valkuilen. Door deze te herkennen en te vermijden, kan je je voornemens beter volhouden en duurzame veranderingen aanbrengen. Hieronder lees je de drie belangrijkste valkuilen en hoe je ze kan vermijden.
1. Je wilt alles of niets
Veel mensen kiezen voor grote, drastische veranderingen, zoals een streng dieet of intensief sportplan. Dit lijkt de snelste manier om succes te behalen, maar het is vaak moeilijk vol te houden. Het gevolg? Je stopt al snel, zonder echt resultaat te zien. Lynn Pellens legt uit: “Grote veranderingen lijken vaak aantrekkelijk, maar je vraagt te veel van jezelf. Door klein te beginnen, maak je het haalbaar en bouw je vanzelf motivatie op. Elke stap telt.”
Begin daarom klein. Kies voor eenvoudige, haalbare acties zoals een glaasje water in plaats van frisdrank, of een korte wandeling per dag. Dit maakt je voornemen niet alleen haalbaar, maar ook duurzaam.
2. Je wilt het té goed doen
Volgens de bevraging van Helan legt maar liefst 70% van de mensen zichzelf te veel druk op en geeft op zodra ze een misstap maken. Het verlangen naar perfectie kan ervoor zorgen dat je je voornemen al opgeeft bij de eerste tegenslag. Lynn Pellens benadrukt: “Perfectie bestaat niet, en dat hoeft ook niet. Een keer falen betekent niet dat je op moet geven. Door mild te zijn voor jezelf, hou je het vol en maak je gezonde gewoontes een deel van je leven.”
Falen is geen reden om je voornemen op te geven. Door mild te zijn voor jezelf en de 80/20-regel toe te passen (80% gezonde keuzes, 20% genieten), kan je het volhouden en gezonde gewoonten een deel van je leven maken.
3. Je wilt alles tegelijk
Sommigen willen in één keer hun hele leven omgooien: gezonder eten, meer bewegen, beter slapen, minder alcohol drinken. Dit klinkt misschien als een goed plan, maar het leidt vaak tot teleurstelling. Het is beter om je te concentreren op één verandering tegelijk. Lynn Pellens adviseert: “Kies één haalbare verandering, bouw vertrouwen op, en voeg pas daarna iets nieuws toe. Zo maak je duurzame vooruitgang.”
Begin bijvoorbeeld met meer bewegen, en voeg daarna pas een nieuwe gewoonte toe. Zo maak je je voornemens haalbaar en bouw je stap voor stap aan duurzame vooruitgang.
Hoe maak je je voornemens haalbaar?
Helan moedigt mensen aan om realistische en kleine doelen te stellen met hun ‘Ga Klein’-campagne. Door elke dag kleine, haalbare stappen te zetten, kan je je voornemens op lange termijn volhouden en omzetten in blijvende gewoonten. Dit jaar: ga klein, bouw langzaam vooruit en geef jezelf de ruimte om te groeien. Het resultaat zal je aan het einde van het jaar niet alleen blij maken, maar ook trots.