Wil je duurzamer winkelen? Deze tips helpen
© Getty Images, Unsplash, MCB

Wil je duurzamer winkelen? Deze tips helpen

Leestijd: 1 min

Duurzaam shoppen is niet makkelijk, zeker wanneer de rekken steeds vol nieuwe trendy dingen hangen. Maar tegelijk is het aanbod aan natuurlijke en eerlijke mode en beauty nog nooit zo groot geweest. We verzamelden tips van experts, over hoe je zonder veel moeite een duurzamere garderobe en beautykast kan creëren.

/

Cleane beauty

“Koop enkel wat je echt nodig hebt”, zegt Chloé Matthieu, oprichtster van slow beautyboetiek Chothilde. “Wat mij betreft bestaat er geen grotere zonde dan een goed gevulde, onaangeroerde badkamerkast. Wat niet wil zeggen dat je geen uitgebreide verzorgingsroutine mag hebben. Maar zorg dat die routine past bij je ritme en de noden van je huid. Besef dat beautyproducten vervallen en niets minder duurzaam dan bij de lenteschoonmaak de vuilbak te moeten vullen met halve of zelfs volle potjes. Wees je bewust van de concentratie actieve stoffen, zodat je er minder van nodig hebt en langer mee doet. Zo heb je een beter resultaat, geef je minder geld uit en is het beter voor de planeet. Test geur en gevoel, zo vermijd je miskopen. Neem je tijd en test lang genoeg door. Een huid is een orgaan en evolueert traag. Soms moet je even doorbijten, zeker als je de switch maakt van klassieke cosmetica naar natuurlijke encleane producten. Heb je toch een miskoop gedaan? Smijt je skincare niet  weg maar smeer het op je lichaam. Kijk uit naar multifucntionele producten waarmee je in één product meerdere oplossingen vindt.”

/

Lees ook: Zo gebruik je je ecocheques op een andere manier

Duurzame mode

“Denk voordat je gaat shoppen altijd twee keer na of je het stuk écht nodig”, zegt Katya Kruk, Impact & Innovation Director van het Duitse Armed Angels, één van de snelst groeiende duurzame modemerken in België. “Misschien heb je al iets vergelijkbaars in je kast. Denk ook na of je het item goed kan stylen met de kleding die je al hebt. Beperk nieuwe kledingaankopen tot niet meer dan vijf items per jaar. Less is more: een bewuste garderobe heeft niet meer dan 85 kledingstukken, inclusief schoenen. Minder impulsaankopen en tweedehands kopen is de meest effectieve actie om de ecologische voetafdruk van modeconsumptie te verkleinen. Als je het niet tweedehands kan of wil kopen, ga dan voor hoge kwaliteit en natuurlijke en gerecyclede vezels. Probeer een inzicht te krijgen in de impact van materialen. Zorg goed voor je kledij en leer je lievelingsstukken goed te onderhouden en te repareren. Zo verleng je de levensduur van je spullen. Denk aan de mensen achter de producten en controleer de bedrijven waarvan je koopt op transparantie en eerlijke arbeidsomstandigheden.”

Shop onze favorieten

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Duurzaam, Eco.