Uit onderzoek van de grootste Europese meditatie-app Petit BamBou blijkt dat de meerderheid van de Belgen de voorbije maanden stress, ongerustheid, angst en slaapproblemen ervaren. Niet verwonderlijk als je terug kijkt naar wat een jaar 2020 is geweest. Opvallend is wel dat Franstalige Belgen er het vaakst mee te kampen hebben. Zo’n 35% tegenover 25% van de Vlamingen. Ook tussen vrouwen en mannen is er een verschil: 34% van de vrouwen heeft vaak moeite om de slaap te vatten, bij mannen is dit maar 24%.
Meditatie
Meditatie of mindfulness is een goed hulpmiddel tegen stress en slaapproblemen. Hoewel de helft van de respondenten in de voordelen van meditatie of mindfulness gelooft, geeft slechts 10% van de mensen die stress ervaren aan wel eens te mediteren. Belgen mediteren vooral om zich meer ontspannen en rustiger te voelen, alsook om beter om te gaan met stress, de ademhaling te verbeteren en beter te slapen. Ongeveer één Belg op tien is sinds de lockdown meer gaan mediteren.
Door regelmatig een paar minuten per dag te mediteren neemt de ontspanning in het brein toe en is men beter in staat om te gaan met stress. Dit is wetenschappelijk bewezen. Hoewel mindfulness de afgelopen jaren populairder wordt, blijkt uit dit onderzoek dat een groot deel van de Belgen niet weet hoe om te gaan met stress en vooral kiest voor afleidingen als TV kijken, koken, lezen of scrollen over social media.
Tips om stress aan te pakken
Buiten meditatie en mindfullness kunnen deze tips ook helpen om stress in je dagelijkse leven te verminderen:
- Probeer minder overweldigd te raken door het nieuws en de huidige situatie. Haal diep adem en bedenk wat voor jou echt belangrijk is en wat je voor jezelf wilt.
- Goede voornemens voor 2021? Geen! Helemaal niet nodig, je bent perfect zoals je bent. Doe zo verder.
- Zeg regelmatig tegen jezelf: ik doe het goed en ik doe mijn best. Plan dit elke ochtend in terwijl je bijvoorbeeld in de badkamer sta. Beschouw het als een onderdeel om je dag goed te starten.
- Raak vertrouwd met je innerlijke bewustzijn: je emoties, je manier van denken, jouw intenties.
- Erken je negatieve emoties, negeer ze niet. Wanneer je woede, frustratie, verdriet of een ander negatieve emotie ervaart, erken het door te zeggen: “oh dat is woede die nu naar boven komt”. Door het op die manier te erkennen en te benoemen kalmeren je hersenen.
Lees meer Marie Claire op: Less mess, less stress: de beste schoonmaaktips van een poetsexpert, Lockdown relaxation: de meest bekeken meditaties op YouTube en Baanbrekend onderzoek toont aan hoe muziek ons gelukkig(er) maakt.