Wat zijn de risico’s van slaapwandelen?
©

Wat zijn de risico’s van slaapwandelen?

Leestijd: 2 min

Ben jij erachter gekomen dat je weleens slaapwandelt? Je bent zeker niet de enige, want wereldwijd zou zo'n 7% van de bevolking het wel eens hebben meegemaakt. Binnen Vlaanderen zou je dus ongeveer een half miljoen medestanders hebben. Maar kan het kwaad, dat slaapwandelen?

Wat veroorzaakt slaapwandelen?

Slaapwandelen (Somnambulisme) kan verschillende oorzaken hebben. Zo speelt een genetische aanleg al een rol: hebben jouw familieleden er last van, dan is de kans een stuk groter dat jij ‘s nachts onder je dekbed vandaan kruipt. Vaak komt het slaapwandelen dan in de kindertijd al bovendrijven.

Maar ook bij volwassenen komt het regelmatig voor. Sommige geneesmiddelen hebben slaapwandelen bijvoorbeeld als bijwerking. Daarnaast kunnen factoren als slaaptekort, angsten en stress het gevolg hebben dat je in de nachtelijke uurtjes al slapend op avontuur gaat.

Wat zijn de risico’s?

Slaapwandelen is op zich niet gevaarlijk. Maar tijdens het slaapwandelen heb je geen controle over wat je doet, simpelweg omdat je niet wakker bent. Daarom loop je het risico om dingen te doen waar je de volgende dag geen weet meer van hebt.

Spijt van onbewuste acties

Doordat je geen idee hebt wat je al slaapwandelend onderneemt, kan het zijn dat je de volgende ochtend spijt ervaart. Slaapwandelaars kunnen bijvoorbeeld onbedoeld een klap of schop uitdelen aan hun partner.

Ook zijn er mensen die de deur uitgaan terwijl ze slapen. Er is zelfs een geval bekend van een 38-jarige man die zin had in een pintje, maar in het café aankwam zonder kleren aan. En dat is waarschijnlijk niet iets waar je de volgende dag graag aan herinnerd wilt worden.

Zo kan het goed op slot doen van vensters en deuren dus al helpen om grote gevolgen te voorkomen. Slaapwandelaars kunnen namelijk niet-vergrendelde vensters en deuren gewoon opendoen tijdens hun nachtelijke escapades.

Pijn na het slaapwandelen

Tijdens het slaapwandelen kun je jezelf bezeren. Mensen die slaapwandelen kunnen zich over het algemeen goed intuïtief oriënteren in een bekende omgeving. Maar voorwerpen die op een andere plek dan gewoonlijk liggen of rommel op de grond kan er juist wel voor zorgen dat je ergens over struikelt. Zorg dus dat je ‘s avonds de vloer netjes achterlaat en meubels en andere zaken op zijn vertrouwde plek staan. Zorg ook dat je geen rommeltjes achterlaat op de traptredes om ernstige valpartijen te voorkomen.

Minder uitgerust

Sommige mensen die slaapwandelen worden minder uitgerust wakker. Een enkeling heeft daarnaast in de gaten dat er iets is gebeurd gedurende de slaap, al is niet duidelijk wat dat precies was. Dat geldt echter niet voor iedereen. De meeste slaapwandelaars zullen dus net zo uitgeslapen opstaan als ieder ander.

Wat kun je zelf doen tegen slaapwandelen?

Het helpt het om zelf een zo gezond mogelijk leven te leven, waarbij je voornamelijk let op een goede nachtrust. Zorg voor een regelmatig slaapritme en met vaste tijden; kortom ga elke avond dezelfde tijd naar bed en zet de wekker dagelijks op hetzelfde moment. Zorg ook voor voldoende ontspanning overdag. Dit kun je doen door voldoende tijd in te plannen om rustig een boek te lezen of om bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen na een hectische dag op werk of met de kinderen.

Daarnaast is het verstandig om genotmiddelen (met name alcohol en drugs) links te laten liggen. Deze hebben invloed op je slaappatroon en kunnen zorgen voor extra vermoeidheid en angsten, waardoor je minder goed en onrustiger slaapt.
Heb je veel last van het slaapwandelen? Dan kan het verstandig zijn om je ook te verdiepen in de mogelijkheden van therapie. Hypnose of een slaap-waaktherapie zouden uitkomst kunnen bieden. Zo blijf je daarna hopelijk iedere nacht lekker in bed liggen!

Marie Claire De artikels van >