Wat kan jij doen om te helpen na de brand in het vluchtelingenkamp op Lesbos
© Getty Images

Wat kan jij doen om te helpen na de brand in het vluchtelingenkamp op Lesbos

Leestijd: 1 min

Je hebt de hartverscheurende foto van een peuter die met zijn hoofdje op de stoep ligt te slapen misschien al zien passeren op sociale media. Na een reeks hevige branden is het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos bijna volledig verwoest. Duizenden vluchtelingen en migranten zijn dakloos en leven in (nog) schrijnendere omstandigheden dan hiervoor. Marie Claire zoekt uit wat jij kunt doen om te helpen. 

/

Al sinds vorige week slapen naar schatting 13.000 mensen – inclusief vele kinderen – op straat in Lesbos. Het vluchtelingenkamp Moria was officieel bestemd voor zo’n 2.000 à 3.000 mensen, maar was extreem overbevolkt geraakt na het springen van de deal met Turkije en de EU. Daarbij zouden lidstaten van de EU één Syrische vluchteling opnemen voor elke migrant die Turkije opnam. De situatie op het Griekse eiland werd al langer door hulporganisaties omschreven als “mensonterend”, maar sinds een brand het kamp vorige week verwoestte, zijn de omstandigheden er helemaal op achteruit gegaan.

De bewoners die veelal de oorlog ontvlucht zijn uit Syrië, Irak, Afghanistan of Congo hebben nu zelfs geen schamel dak meer boven hun hoofd, geen stromend water en amper eten. Omdat de Griekse overheid niet wil dat ze verder over het eiland gaan rondzwerven, worden ze vastgehouden. Uit pure noodzaak bouwen ze zelf hutjes met takken en bladeren om enigszins beschermd te zijn tegen weer en wind.

https://www.instagram.com/p/CFB8bc0lyQo/?utm_source=ig_web_copy_link

/

Nieuw kamp in Lesbos

De Griekse overheid heeft in allerijl een noodtentenkamp gebouwd waar plek is voor zo’n 5.000 mensen. Alleen willen de migranten en vluchtelingen daar helemaal niet naartoe. Het voorbije half jaar was Moria onder strenge quarantaine geplaatst. Een week voor de brand werd het kamp volledig afgesloten van de buitenwereld omdat er een eerste corona besmetting was vastgesteld. De vluchtelingen vrezen dat ze in het nieuwe kamp onder dezelfde omstandigheden moeten leven als in Moria en willen van het eiland af. Een groot deel van hen zit al jaren vast op Lesbos zonder enig toekomstperspectief.

Ons land is bereid om – hou je vast – twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen. Twaalf. Frankrijk en Duitsland zullen binnen de EU samen 400 niet-begeleide minderjarigen opvangen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf al aan nog 1.500 extra migranten op te vangen naast het Europese initiatief. De rest van Europa is nog “druk in discussie”. Terwijl de reden dat het zo uit de hand is gelopen in het overbevolkte Moria net is dat de Europese landen weigeren asielzoekers op te nemen.

/

https://www.instagram.com/p/CFJ0KmMF6vO/?utm_source=ig_web_copy_link

Wat kun jij doen om te helpen?

De Nederlandse organisatie Because We Carry focust voornamelijk op het helpen van moeders en kinderen in het kamp. Via deze link kun je een bijdrage storten. De stichting Bootvluchtelingen is eveneens actief in de regio. Hen kun je via deze link steunen.

Ook Amnesty International, 11.11.11., Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Artsen Zonder Grenzen zetten zich in voor de situatie.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Lesbos, Vluchtelingen.