Hoe de pofmouw een comeback maakt dankzij prinses Diana
© Getty Images

Hoe de pofmouw een comeback maakt dankzij prinses Diana

Door Louise des Ligneris
Leestijd: 1 min

Van de elegante belle époque tot de jaren 80, van prinses Di tot Joan Collins: pofmouwen hebben altijd een zekere aristocratische elegantie en uitbundigheid uitgestraald. Ze maken definitief komaf met de minimalistische look.

Een van de vrouwen die hun stempel drukten op het voorbije modejaar, is Prinses Diana. In de serie The Crown veroverde ze weer de harten van jong en oud. Instagram telt nu bijna 1,5 miljoen foto’s met de hashtag #Diana, en haar looks worden zelfs verzameld op speciale pagina’s als @ladydirevengelooks.

Pofmouwen zijn dubbel

Toen ze in Windsor aankwam, zetten pofmouwen de toon in haar garderobe. Een luchtige allusie op de Victoriaanse look. Na haar scheiding van Prins Charles gingen haar outfits meer richting femme fatale en streetwear. Net als Lady Di zelf zijn pofmouwen dubbel. In combinatie met een bloes van poplinkatoen staan ze voor een burgerlijk-onschuldige vrouwelijke look. Maar als Joan Collins uit de Dynasty-periode ze draagt, levert dat blingbling in het kwadraat op. En aangevuld met epauletten of pailletten, of uitgevoerd in een XL versie, ogen ze extra feestelijk.

/

In 2016 waren pofmouwen het handelsmerk van ontwerpster Batsheva Hay. De Amerikaanse ontwerpster, bekend om haar lange jurken en haar stijl geïnspireerd op de 19de eeuw, verzoent religieuze verwijzingen met een hippie- en vintagelook. Dit seizoen integreert Isabel Marant pofmouwen in ontwerpen met brede schouders en een smalle taille voor een verleidelijke look, terwijl Rokh voor een versie van latex gaat die meer genderfluid oogt. Dior kiest dan weer voor folky, met zijn versie van delicate voile. Kortom, de pofmouw is weer helemaal terug!

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Na 15 jaar verdwijnt de skinny jeans van het toneel, 25 Belgische mode-items om je zomergarderobe een update mee te geven en Phoebe Philo start haar eigen merk.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.