Wij klopten aan bij Emma Sleep voor tekst en uitleg.
Waarom slaap je gelukkiger maakt
Slaap heeft een grotere impact op je humeur dan je zou denken. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5 uur slaap per nacht je vatbaarder maakt voor stress, boosheid en vermoeidheid. Tijdens de slaap verwerkt je brein alle prikkels van de dag, versterkt het je immuunsysteem en zorgt het ervoor dat je fris en uitgerust wakker wordt. Ook helpt het om afvalstoffen in je hersenen op te ruimen. Te weinig slaap kan dan weer bijdragen aan depressieve en angstige gevoelens, waardoor het moeilijker wordt om met stress om te gaan.
“Slaap is een essentieel hulpmiddel voor ons emotionele welzijn: tijdens de slaap (vooral tijdens de REM-slaap) verwerk je de ervaringen van de dag en de emoties die daarmee samenhangen. Talrijke studies hebben een directe link aangetoond tussen slaap en iemands vermogen om niet alleen hun emoties te reguleren, maar ook om traumatische ervaringen te boven te komen. Daarom verwijzen we vaak naar slaap als een vorm van zelftherapie,” legt Emma M, Senior Sleep Science Manager bij Emma – The Sleep Company uit.
Dromen als een vorm van traumaverwerking
Daarnaast spelen ook dromen een opvallende rol in je mentale gezondheid. Hoewel we in elke slaapfase kunnen dromen, vinden de meest levendige en intense dromen plaats tijdens de REM-slaap, wanneer je hersenen op hun actiefst zijn. In deze fase stopt de aanmaak van cortisol, het stresshormoon, en worden de hersengebieden die emoties en herinneringen beheren weer actief. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je slaap op een stressvrije manier herinneringen en ervaringen verwerkt. De REM-slaap helpt zo om de emotionele lading van ingrijpende gebeurtenissen van overdag te verminderen.
Je slaaproutine optimaliseren
Slechts 23% van de mensen houdt zich dagelijks aan een vaste bedtijd, blijkt uit onderzoek van Emma Sleep. Toch is consistentie het geheim van een goede slaaproutine. Als je elke dag op hetzelfde uur gaat slapen, past je lichaam zich uiteindelijk aan. Na verloop van tijd word je bovendien frisser en sneller wakker, en zal niet alleen je nachtrust maar ook je mentale gezondheid erop vooruit gaan. Zo zal je je emoties beter kunnen reguleren en beter kunnen omgaan met stressvolle situaties. Door consistent te slapen, versterk je niet alleen je fysieke herstel, maar ook je mentale veerkracht.
“Het kost wat tijd voor je lichaam en geest om zich aan te passen aan een nieuwe routine, maar uiteindelijk gebeurt het – onze hersenen houden van voorspelbaarheid! Na verloop van tijd en met regelmatige oefening zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om elke nacht in slaap te vallen en elke ochtend verfrist wakker te worden. Dat is het mooie van een consistente routine,” besluit Emma M, Senior Sleep Science Manager bij Emma – The Sleep Company.
Lees ook: Hoe een ‘sleep divorce’ je relatie kan verbeteren, Slapen we best met of zonder ondergoed?, Slaapexpert Floris Wouterson geeft 5 tips om beter te slapen.