In slechts vier weken tijd kreeg de achtdelige serie Wednesday de titel van ‘Tweede meest populaire serie op Netflix’ met 1,19 biljoen kijkuren op de teller. TikTokkers wereldwijd dansen het vaakst de iconische pasjes uit de beroemde prom scène in de serie na en ze doen dat in gitzwarte outfit, net zoals het jongste lid van de Addams Family in Wednesday.
Lees ook: 5 Belgische breigoedlabels voor mooie truien
De serie bevestigde definitief de heropleving van de gothic trend en de aantrekkingskracht van de duistere schoonheid, waarvan Morticia Addams, gespeeld door Catherine Zeta-Jones, de perfecte personificatie is met haar lange rechte gitzwarte haar, bleke teint, bloedrode lippen en haar donkere jurken. De herfst-wintershows van onder meer Rick Owens, Balmain, Rochas, Versace, Dior en Dion Lee hadden de toon eerder al gezet met lange, architecturale jurken, de terugkeer van materialen als kant, satijn en fluweel, en bleke gezichten met zwart omrande ogen.
Op de rode loper waren bekende sterren als Bella Hadid en Julia Fox er als de kippen bij om de donkere silhouetten te omarmen. Die laatste droeg bijvoorbeeld een jurk met een halslijn in de vorm van een hand die haar nek omklemt.
Gothcore na de lockdowns
“We hebben net twee jaar lockdowns en sociale isolatie achter de rug en er is alweer een nieuwe crisis bezig. Ik heb het gevoel dat veel mensen dat allemaal niet meer goed aankunnen. Alle signalen die de mode ons geeft, wijzen op een enorme nood aan iets dat ons een beetje wakker schudt, aan theatraliteit en spanning”, legt trendwatcher Thomas Zylberman uit aan onze collega’s van Marie Claire Frankrijk.
En als we het over theatraliteit hebben, is de gothic er als de kippen bij. “Niemand kleedt zich alleen thuis op als een gothic. Het is een stijl die uitnodigt om naar buiten te gaan, om mensen te ontmoeten en om te zien en gezien te worden. Het geeft een zwoel randje aan de manier van kleden en aan onze sociale relaties”, vervolgt hij.
Duistere muziek
De gotische stijl kent een lange geschiedenis die verder gaat dan wat modehuizen nu op de catwalk tonen. In de achttiende en negentiende eeuw was het de literatuur die de gotische stijl overnam, terwijl in de twintigste eeuw de beweging en haar moderne esthetiek opkwamen in de muziek.
Lees ook: In zwijm voor zwammen: waarom paddenstoelen zo fascineren
Eind jaren 70 en begin jaren 80, in het kielzog van de punk, schudden bands als Siouxsie and the Banshees en The Cure de goegemeente op met hun geluiden en teksten die even donker waren als hun ogen en wilde haar. In de herfst van 2022 was The Cure weer op tournee, en hoewel hun zanger Robert Smith een stukje grijzer oogde, had hij allesbehalve bezuinigd op zwarte oogschaduw en knalrode lippen.
Een andere bekende fan van de gothic look en een gothic rock geluid, is zangeres Karen O die onlangs het nieuwe album Cool It Down uitbracht met haar band Yeah Yeah Yeahs, na een afwezigheid van bijna tien jaar.
De genderneutrale beweging
Dat gothics nu terug op de voorgrond treden, past ook binnen andere tendensen zoals de genderneutrale beweging die mode en samenleving doordringt. “De gotische esthetiek maakt je genderneutraal kleden redelijk makkelijk. De zwarte kanten blouse, het visnet topje, zelfs het korset, alle genders kunnen ze dragen. De twee tendensen vertrouwen op elkaar”, aldus Thomas Zylberman. Bij de gotiek hoor ook een geromantiseerde fascinatie voor de dood die altijd heeft bestaan, maar dankzij de huidige fascinatie voor spiritualisme en het bovennatuurlijke een pertinentere plaats in de samenleving inneemt.
Kortom, deze trend slaat aan omdat hij zoveel aspecten combineert en omdat het een subcultuur is die al bestond en daarom makkelijker te implementeren is in het dagelijkse leven. Iedereen kan putten uit een facet dat hem of haar inspireert: je kan bijvoorbeeld gaan voor zeer verfijnde en vrouwelijke outfits, maar ook voor meer rebelse puberale looks.