Uitgetest: het warmtedeken ‘Big Hug’ van Stoov waardoor de verwarming een graad lager kan
© MCB

Uitgetest: het warmtedeken ‘Big Hug’ van Stoov waardoor de verwarming een graad lager kan

Leestijd: 3 min

Volgens berekeningen van De Tijd kan een dag thuiswerken met de huidige energiecrisis je tot wel 18,40 euro kosten. Maar liefst 14,30 euro daarvan ben je ongeveer kwijt aan verwarming. In een poging om die kosten te drukken, probeerden wij het warmtedeken 'Big Hug' van Stoov uit waarmee je volgens het Nederlandse merk de chauffage minstens een graad lager kan draaien. 

/

Sinds het begin van de coronacrisis werken we met de redactie van Marie Claire gemiddeld 3 à 4 dagen per week van thuis. Dat spaart ons uren pendeltijd per dag uit en na maanden verplicht in isolatie te werken, slaagt ook bijna niemand er nog in om zich goed te concentreren op kantoor.

Lees ook: Deze donsjassen staan hoog op onze verlanglijst voor de winter.

Waar we eerst alleen voordelen zagen in deze nieuwe werkstructuur, strooide de energiecrisis als vanzelfsprekend roet in het eten. Plots lazen we alarmerende berichten over de hoge kosten van thuiswerken, en nu het vriest en de verwarming dus verplicht hoger moet, steken zeker zorgen de kop op. Enter het Big Hug warmtedeken van Stoov waarmee je “de thermostaat zeker een graad lager kan draaien, en daar bespaar je al 7% energie mee”, aldus de website van het Nederlandse merk. Wij deden de test.

Wat is de Big Hug van Stoov?

De Big Hug is een draadloos infrarood warmtedeken dat je over de zitting en rugleuning van je bureaustoel legt waardoor je tot wel vier uur lang van warmte kan genieten – zelfs langer dankzij de grotere batterij. Om het gewenste comfort te bereiken, kan de Big Hug tot 42°C worden ingesteld. De Big Hug is beschikbaar in verschillende kleuren en twee verschillende uitvoeringen. Zo is er de Original met hoogwaardige, recyclebare synthetische vezels. Wie meer van een knuffelstof houdt, kan kiezen voor de Woolly. De Big Hug komt in 4 verschillende kleuren: crème, grijs, bruin en zwart.

/

Mijn ervaring met de Big Hug

Voor ik de Big Hug van Stoov ontdekte, heb ik het internet uren afgespeurd op zoek naar een elektrisch deken om mij thuis aan te verwarmen deze winter. Ik stootte op twee problemen: bijna alle dekens zijn archilelijk en ten tweede vind je weinig dekens op batterijen zodat ze ook daadwerkelijk een besparing kunnen zijn. Een designelement in mijn interieur is de Big Hug nu ook niet, maar het blendt mooi in zodat je het bijna niet opmerkt over mijn bureaustoel.

Het voelt daadwerkelijk aan als een warme knuffel krijgen.

Wat betreft de besparing, kan ik de claim bevestigen dat de thermostaat makkelijk een graad lager kan als je thuiswerkt op de Big Hug. Het deken heeft immers zijn naam niet gestolen, het voelt daadwerkelijk aan als een warme knuffel krijgen. Ik stel de Big Hug standaard in op de hoogste graad, en dankzij de twee warmtevlakken warmt daarmee bijna heel mijn lichaam op. Zelfs mijn handen en voeten voelen minder koud aan, ook al reikt het deken niet tot daar.

Lees ook: Ontdek de wereld van Wes Anderson.

Big Hug Stoov

Stoov

Wat ik nog het allerfijnste vind, is dat de Big Hug opwarmt door middel van infraroodverwarming: Far Infrared (FIR). Deze vorm van infraroodverwarming kan zo diep in je lichaam doordringen, dat het meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Zo vermindert het onder andere pijn, ontstekingen, verbetert het je bloedcirculatie en revitaliseert het je huid. Na enkele weken merk ik vooral op dat mijn spieren minder gespannen zijn. Zoals ik al zei, voelt het echt aan alsof je een warme knuffel krijgt waardoor je even alles kan laten hangen. Letterlijk en figuurlijk.

Nog een groot voordeel is dat je het overal mee naartoe kan nemen. Ik lig er na de werkuren mee in de zetel, neem het soms mee in de auto en af en toe zet ik het op een ijzige ochtend aan in bed. Het rolt bovendien op als een yogamat waardoor je het ook mee kan nemen op reis.

Lees ook: 25 duurzame kerstcadeaus voor onder de kerstboom.

De gemiddelde batterij duur – zo’n 4 uur – vind ik aan de korte kant. Na de middag zit ik er nog steeds op en dan warmt het deken terwijl het aan het opladen is. Gelukkig is het stroomverbruik om de Big Hug op te laden haast verwaarloosbaar.

Big Hug Stoov

Stoov

/

Conclusie

In alle eerlijkheid kan ik me nu al niet meer voorstellen om zonder de Big Hug aan mijn bureau te werken op koude dagen. Het is een investering die zich in principe terugverdient en het voelt oprecht heerlijk aan. De mogelijke gezondheidsvoordelen zijn alleen maar mooi meegenomen, net als de voordelen voor het milieu (minder gasverbruik, en het deken is gemaakt van recyclebare synthetische vezels). Kortom, een absolute aanrader als het van mij afhangt.

De prijs varieert tussen € 129,95 en € 159,95. De Big Hug is o.a. hier te koop. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Uitgetest.