Adieu, sigaret: tips & tricks om te stoppen met roken
© Getty Images

Adieu, sigaret: tips & tricks om te stoppen met roken

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 3 min

Elk jaar op 31 mei markeert de Werelddag zonder tabak, een belangrijk moment waarop we stilstaan bij de schadelijke gevolgen van roken. Benieuwd naar hoe jij kan breken met deze gewoonte? Blijf lezen voor enkele waardevolle tips over stoppen met roken.

/

Roken blijft de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Stoppen met roken biedt aanzienlijke gezondheidswinst voor zowel het individu als de samenleving. Daarnaast draagt roken bij aan sociale ongelijkheid en brengt het gezondheidsrisico’s met zich mee voor niet-rokers, vooral jonge kinderen. Tijd om te stoppen dus! Maar hoe doe je dat? Wij geven een aantal tips & tricks om het roken voorgoed vaarwel te zeggen.

/

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Het stoppen met roken blijkt een lastige opgave, zelfs voor degenen die vastberaden zijn om de gewoonte te doorbreken. Hoewel 70-80% van de rokers de wens heeft om te stoppen, slaagt slechts een klein percentage bij de eerste poging. Gemiddeld zijn er zo’n 5 à 6 serieuze pogingen nodig om definitief afscheid te nemen van de sigaret.

Maar waarom is stoppen zo’n uitdaging? Daar spelen verschillende factoren een rol. Allereerst is er de verraderlijke werking van nicotine. Binnen enkele seconden na het nemen van een trekje zorgt deze stof voor een golf van dopamine, het gelukshormoon, door de hersenen. Dit gevoel van beloning maakt het moeilijk om de verleiding van een sigaret te weerstaan, vooral tijdens moeilijke en stressvolle momenten.

Helaas is dat nog niet alles. Naast nicotine bevatten sigaretten ook andere verslavende stoffen, zoals ammoniumverbindingen en theobromide, die ontwenningsverschijnselen veroorzaken wanneer men probeert te stoppen. Bovendien is er de kracht van gewoontes. Het ritueel van het roken zelf, gekoppeld aan een gevoel van beloning, maakt het doorbreken van deze gewoonte des te uitdagender. Alsook het sociale aspect speelt hier een rol. Als je een avondje uit gaat met vrienden die roken, is het makkelijker om naar een sigaret te grijpen.

Een veelvoorkomende valkuil? Denken dat één sigaret geen kwaad kan tijdens een stoppoging. Maar pas op, deze gedachte kan snel leiden tot een terugval in oude gewoonten, waardoor het hele proces opnieuw begint.

Meer info

/

Tips & tricks

1. Stopdatum

Als je wil stoppen met roken, is het belangrijk dat je als eerste een datum vastlegt. Op deze dag zal je voorgoed vaarwel zeggen tegen een sigaret. Dus zorg er tegen die tijd ook voor dat je niets meer in huis hebt liggen dat je doet denken aan roken. Weg met aanstekers, asbakken en alle andere attributen die je eraan doen denken.

2. Zoek iemand om mee te praten

Het is belangrijk om niet alleen door deze uitdaging te gaan. Zoek steun bij vrienden, familie, of professionals zoals je huisarts of een tabakoloog. Een ondersteunend netwerk kan je helpen om gemotiveerd te blijven en om te gaan met moeilijke momenten.

3. Medicatie en nicotinevervangers

Denk bij voorbeeld aan nicotinepleisters, kauwgom of mondsprays. Nicotinepleisters zorgen ervoor dat het gevoel van lichamelijke ontwenning vermindert wordt. De orale vormen gebruik je voor als je op een bepaald moment zelf zin hebt in een sigaret.

4. Stop met iemand

Als je vrienden, familieleden of collega’s hebt die ook willen stoppen met roken, overweeg dan om samen te stoppen. Samenwerken met anderen kan een enorme bron van steun en motivatie zijn tijdens het stopproces.

5. Schrijf op wat je uitspaart

Roken kost geld, héél veel geld. Schrijf daarom op hoeveel je telkens bespaard door niet te roken. Hierdoor kan je na een paar maanden misschien op citytrip met al het geld dat je (letterlijk) niet in rook hebt zien opgaan.

/

6. Zoek afleiding

Verwacht dat er momenten zullen zijn waarop je verlangt naar een sigaret. Bereid je voor door afleiding te zoeken, zoals het drinken van een glas water, het spelen van een spelletje, of het maken van een wandeling. Genoeg dingen die je kan doen zonder een sigaret.

7. Tabakstop

Als je liever niet face-to-face praat, biedt Tabakstop gratis chat- en belmogelijkheden met tabakologen. Ze kunnen waardevolle ondersteuning bieden en je helpen bij het omgaan met eventuele uitdagingen. Meer info vind je hier.

8. Motivatie

Schrijf je doelen op en bedenk waarom je wilt stoppen met roken. Dit kan je helpen om gefocust te blijven en gemotiveerd te blijven, zelfs als het moeilijk wordt. Wil je een marathon binnen het jaar lopen? Dat kan! Let’s go!

9. Apps

Er bestaan een aantal apps die je helpen als je wil stoppen met roken. Bovendien houden ze het aantal dagen bij dat je bent gestopt, hoeveel je hebt bespaard, sturen motiverende berichten, en zo veel meer. Een aantal voorbeelden zijn: Quiddy, Smoke Free, Kwit en Flamy.

10. Alternatieve methoden

Als traditionele stopmethoden niet effectief voor je zijn, overweeg dan alternatieve benaderingen zoals hypnose, acupunctuur of homeopathie. Het belangrijkste is om een aanpak te vinden die voor jou werkt en die je helpt om succesvol te stoppen met roken.

Lees ook: Airbnb lanceert ‘Iconen’: een reeks unieke logeerplekken die je nooit voor mogelijk hield

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Roken, Tabak, Werelddag zonder tabak.