1. Aan Tafel
Aan Tafel is een uniek concept dat een viswinkel en een restaurant combineert. Zaakvoerder Dimitry Moens deed inspiratie op in Nice en Barcelona, en werkte dit originele idee zelf uit. In een strak maar sfeervol interieur serveert hij dagverse lekkernijen.
De viswinkel sluit bij het restaurant aan, dus kies gerust samen met Dimitry je favoriete vis uit. Zie je het grootser, ga dan voor een heerlijke degustatieschotel met kreeft, langoustines, krabbenpoten, oesters, wulken, kokkels en grijze garnalen. Je kan alle gerechten trouwens ook afhalen, dus als je meer zin hebt in een (luxueuze) picknick op het strand is dat ook een optie.
Aan Tafel, Kerkstraat 55, Wenduine, 0468/12.42.09, www.restaurantaantafel.be.
/2. Villa de Torre
Het keukenteam van Villa de Torre presenteert als starter een verrassend tapasassortiment: kristalbrood met tomaat, gegratineerde wulken met kurkuma-gemberboter en octopus met tartaar. Bij de voorgerechten zien we verrassingen zoals een Vitello van makreel en kalf, Oléron-oesters en Noordzeevissoep met rouille.
Bij de hoofdgerechten springen de Surf & Turf Burger met kreeft en de zeebaars met crustacésaus eruit. Ook de wijnkaart is uitgebreid en doordacht, met een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. En voor de V.I.L.P.’s (de Very Important Little People) is er een Belfurn-burger, vol-au-vent of goujounettesvisreepjes met frietjes. Hier loopt groot noch klein met honger buiten.
Villa de Torre, Memlinglaan 2, De Haan, 059/23.59.50, www.villadetorre.be.
3. Cabo
Deze restaurant/loungebar is gelegen in de haven van Blankenberge. Op de ruime terrassen kan je de voorbijvarende boten volgen of genieten van een spectaculaire zonsondergang. In de keuken staan chefs Lammers en Mistiaen achter het fornuis. Laat je verrassen door de Chef’s choice of door het degustatiemenu met dagverse, seizoensgebonden producten.
Cabo, Wenduinse Steenweg 1, Blankenberge, 050/41.27.59, www.cabo-clubrestaurant.be.
4. Oesterput
Een must visit in Blankenberge! Al vier generaties lang tovert de familie Devriendt in de Oesterput met het beste van wat de zee te bieden heeft. Zo heeft het restaurant zijn eigen kreeftenbassins… in volle zee. Op die manier blijven zowel de oesters als de kreeften optimaal gekoeld.
Tafelen is hier een belevenis. Je schuift aan op het ruime terras en bekwaam personeel wijst je vriendelijk een tafeltje aan. Reserveren is niet mogelijk, op tijd komen is dus aangeraden. De kreeften en zeegeneugten zijn alvast van de partij.
Oesterput, Wenduinse Steenweg 16, Blankenberge, 050/41.10.35, www.oesterput.com.
/5. Baristas N°75
En dan is er… koffie! Jeffrey Hazell volgde in Londen een opleiding tot barista. Hij speelt in op de slow coffee trend met doordachte koffieblends en unieke presentaties. Voeg daarbij het overheerlijke homemade gebak van dochter Celine en je vieruurtje kan niet meer stuk. Ook voor een bio-ontbijt, een snack of een lichte lunch zit je bij Baristas N°75 goed.
Baristas N°75, Christinastraat 75, Oostende, 059/41.23.72, www.facebook.com/BaristasNo75.
6. Carcasse
Begin 2015 opende de bekende kwaliteitsslager Hendrik Dierendonck vleesrestaurant Carcasse. En die naam werd niet toevallig gekozen. Chef Snoeck werkt namelijk from nose to tail; hij doet je proeven van vergeten stukken vlees.
Lever, zwezerik, tot zelfs varkensstaart verwerkt hij in de heerlijkste gerechten. Kies je toch voor klassiekers, dan tovert hij sowieso een onvergetelijke Filet Pur op je bord. Een aanrader!
Carcasse, Henri Christiaenlaan 5, Koksijde, 058/51.72.49, www.carcasse.be.
7. Moom
Dit vriendelijk ontbijt-, brunch-, lunch-, koffie- en logeeradres in De Panne is nog maar open sinds juni. Huiselijke sfeer, gezelligheid en lekker eten staan hier centraal. Het interieur oogt Scandinavisch, zowel in het eetgedeelte als in de twee gastenkamers.
Op de kaart een gezond ontbijt met streekproducten, dagsuggesties voor de middaglunch en pittige koffies met homemade gebak voor het vieruurtje.
Moom, Kasteelstraat 16, De Panne, 0491/73.63.04, www.moomdepanne.be.
8. Brasserie Nieuwpoort
Een echt take it easy-kader waar je geniet van typische Noordzeegerechten (kokkeltjes, visreepjes met tartaar, gebakken roggenvleugel met kappertjespuree, bouillabaise royale met kreeft, vis en schaaldieren) of van Polderspecialiteiten met Limousinrund, varkenswangetjes met butternutcrème of een rundstartaar met verse frietjes.
Bij de desserts spotten we een echte Brusselse wafel met warme Callebautchocolade. Schijnt de zon, dan kan je ook op het ruime terras tafelen.
Brasserie Nieuwpoort, Marktplein 10, Nieuwpoort, 058/23.15.32, www.brasserienieuwpoort.be.
9. Julia Fish & Oysterbar
Tonnen aan vakkennis gingen dit project vooraf. Julia Fish & Oysterbar is vernoemd naar de stichtster Julia Vyaene, een vissersdochter die in 1919 de bekende viswinkel Mare Nostrum begon. Generaties volgden haar op en nu is er deze trendy plek.
Op het menu de plateaux, met als topper de ‘Hommage aan Julia’. Er is de ‘Oesterkaart’ met de Normandische, de Marennes, de Ierse en de Bretoense oesters in de hoofdrol, de ‘Vaste kaart’ vol visinterpretaties met een internationale toets en ten slotte de Catch of the Day met het beste van wat de zee die dag opleverde. Voeg hierbij de hippe look van deze jonge zaak en je waant je in Saint-Tropez.
Julia Fish & Oysterbar, Arthur Vanhouttelaan 2, Sint-Idesbald (Koksijde), 058/62.66.65, www.julia-baaldje.be.
10. La Muse
In dit knap ingerichte toprestaurant lunch of dineer je met zicht op de open keuken, of bij mooi weer op het zonneterras. Je proeft er van klassiekers in een hedendaags jasje. Chef Nikolaï Bruynsteen brengt bij La Muse pure, eerlijke gerechten aan een correcte prijs.
Seizoensproducten van hoge kwaliteit worden er verwerkt tot heerlijke gerechten die je zowel à la carte, in lunchvorm of in vier- tot vijfgangenformules kan bestellen. Het spreekt voor zich dat ook de bijhorende wijnen van topkwaliteit zijn.
La Muse, Oostendestraat 13, Nieuwpoort, 058/59.49.39, www.la-muse.be.