Velen ervaren de zomerperiode als rustiger, maar dat geldt niet voor iedereen. Wanneer collega’s met verlof zijn, ervaart 41% zelfs meer werkdruk. 6% geeft aan het in die periode veel drukker te hebben dan gewoonlijk. De oorzaak? Te veel collega’s die tegelijkertijd met vakantie zijn (44%), bijkomend werk waar je te weinig van afweet (32%), of geen goede overdracht van de taken (22%).
Top 3: Waarom heb je het extra druk wanneer (directe) collega’s met vakantie zijn?
- Collega’s vertrekken tegelijkertijd op vakantie waardoor de werkdruk te hoog ligt (44%).
- Ik krijg werk overgedragen waar ik te weinig van afweet om het uit te voeren (32%).
- Er is geen of geen goede overdracht van taken wanneer een collega met verlof gaat (22%)
Lees ook: Slachtoffers van racisme lopen meer kans op geheugenproblemen op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek
Hoe pak je stress op het werk aan?
Maak werk van duidelijkheid op het vlak van afspraken
Volgens stressdeskundige Bart Vriesacker leven we in tijden van snelle veranderingen en dat heeft een impact op vervagende functiebeschrijvingen. Hierdoor is het belangrijk om de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk af te bakenen. Op deze manier weet elke werknemer duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt. Ergernissen, gepieker of conflicten zullen minder de kans krijgen om de overhand te nemen.
Tracht waar mogelijk de autonomie van werknemers te verhogen
Er duiken meer en meer zelfsturende teams op in organisaties. Sommige bedrijven gaan zelfs zo ver om enkel de grote krijtlijnen en objectieven te bepalen van een bedrijfsorganisatie. De invulling om het doel te bereiken leggen ze bij de werknemers.
Zet volop in op ondersteuning door leidinggevenden
Vooral coachend leiderschap, waarbij de leidinggevende de medewerkers helpt en ondersteunt in het zelf zoeken naar oplossingen – en hen dus ook helpt groeien – is een grote meerwaarde. De werknemers krijgen zo het gevoel dat ze zelf ook iets kunnen betekenen door te zoeken naar oplossingen.