Drie powervrouwen om in het oog te houden
© Laura Verhulst

Drie powervrouwen om in het oog te houden

Leestijd: 4 min

Bij Marie Claire houden we van sterke vrouwen. En bij Start It @kbc houden ze daar ook van, zo blijkt, want de incubator slaat vanaf vandaag de handen in elkaar met Straffe Madammen om vrouwelijk ondernemerschap in de Belgische start-upscene te promoten. Meer dan 480 start-ups hebben zich al genesteld onder de vleugels van Start It @kbc, waaronder drie onwijs straffe dames die we graag even aan je voorstellen op deze Internationale Vrouwendag.

Herinner je je de feelgoodfilm Pay It Forward? Wel de incubator Start It @kbc werkt een beetje volgens hetzelfde principe. Dankzij partnerships met bedrijven geven zij jong, creatief talent een duwtje in de rug bij de opstart van hun bedrijf – een duwtje dat zowel in de vorm van investeerders kan komen, als in de vorm van strategisch advies, acceleratoren, mentoren en supporting partners. Slagen de start-ups dankzij dat duwtje op termijn in hun opzet, dan betaalt de investering zich in een mum van tijd terug. Start-up gelukkig en incubator gelukkig. Meer moet dat niet zijn.

In totaal maken reeds 480 start-ups deel uit van deze incubator, wat prachtig is, maar Start It @kbc zou daar graag wat meer vrouwelijk schoon tussen zien. Want blijkbaar zijn wij vrouwen toch nog terughoudend als het aankomt op zelfstandig ondernemerschap. Amper 33% van de zelfstandigen is een vrouw, een laag cijfer dat ons op Europees vlak zelfs direct op de laatste plaats in de ranglijst zet. Nochtans hebben vrouwelijke ondernemers 30% minder kans dan hun mannelijke collega’s om failliet te gaan, omdat ze zich beter voorbereiden en rationeler en berekender te werk gaan – of zoals Al Pacino zou zeggen: whoo ha!

KatrienDewijngaert

“Maar het potentieel is er wel”, aldus Katrien Dewijngaert, co-founder van Start It @kbc en daarmee direct zelf de stempel van ‘straffe madam’ waardig. “En met deze nieuwe campagne willen we dat ontplooien. We willen de drempel voor vrouwelijke ondernemers verlagen en hen aanmoedigen hun innovatief businessidee in te dienen via www.startit.be. We mikken daarbij zowel op start-ups als scale-ups, bestaande ondernemingen die willen uitbreiden en schalen. Maar we gaan ook vrouwelijke mentoren tonen.”

En net daar doen we bij Marie Claire graag aan mee. Daarom hebben we op deze Internationale Vrouwendag drie straffe madammen voor je op een rijtje gezet die erin geslaagd zijn hun start-up succesvol op de kaart te zetten. Wie ze zijn, wat ze doen en vooral wat ze jou nog kunnen leren, ontdek je hieronder.

1. Bieke Van Gorp

BiekeVanGorp_TEXT

Bieke Van Gorp is een naam die je nu misschien nog onbekend in de oren klinkt, maar iets zegt ons dat daar binnenkort verandering in zal komen. Zij is namelijk de stichtster van FibriCheck, een start-up die ernaar streeft om mobiele technologieën te implementeren voor een betere gezondheid. Zo ontwikkelden ze bv. een app die het mogelijk maakt om via een 60-seconden scan van je vinger te detecteren of je last hebt van hartritmestoornissen. Dat klinkt misschien ver van je bed, maar als je weet dat deze aandoening verantwoordelijk is voor 20% van de beroertes en dat minstens 75% daarvan voorkomen had kunnen worden mits vroegtijdige screening en follow-up, wordt het plots tastbaar.

“Ik heb altijd een enorme drijfveer gehad om iets waardevols voor de wereld te ontwikkelen en daarbij volledige vrijheid te hebben”, vertelt Bieke ons. “Toen ik de kans kreeg om FibriCheck mee op te starten, heb ik dan ook niet getwijfeld. Mobiele gezondheidszorg staat immers nog maar in zijn kinderschoenen. Maar wat niet is, kan nog komen. Making the impossible possible, daar gaan we voor.” Haar gouden tip voor vrouwen die een start-up of scale-up overwegen? “Maak gezonde afwegingen, maar uiteindelijk moet je vooral doen en beseffen dat falen een noodzakelijk kwaad is op de weg naar succes.”

2. Hilde Van Brempt

HildeVanBrempt

De tweede dame in ons rijtje is je vermoedelijk ook onbekend, en toch is de kans groot dat je tijdens je werk gebruikmaakt van softwaresystemen die zij ontwikkeld heeft. Hilde heeft namelijk haar sporen verdiend bij grote IT spelers als Oracle en Microsoft, en staat sinds 2013 mee aan het roer van iDalko. Ontstaan in 2011, spitst iDalko zich vooral toe op de markt van de issue trackers, systemen die toelaten om issues zoals klachten, vragen, projecten en taken op een consistente manier op te volgen. Issue trackers worden o.a. gebruikt door callcenters, productontwikkelingsbedrijven, projectorganisaties en bedrijven die op een gestructureerde manier hun interne werking willen opvolgen. De kans is dus groot dat jij er ook al mee te maken hebt gehad. Zo wordt JIRA, een van de meest gekende issue trackers van het bedrijf, inmiddels gebruikt door 60.000 klanten wereldwijd.

“Ik hielp jarenlang privéondernemingen met het in de markt zetten van services en producten in de technologiesector”, vertrouwt Hilde ons toe. “Toen ik de kans kreeg om een eigen product te vermarkten en de volledige verantwoordelijkheid van A tot Z op mij te nemen, heb ik niet lang getwijfeld. Mijn kennis en ervaring inzetten voor mijn eigen onderneming, dat was een droom die werkelijkheid werd.” Wanneer we haar vragen naar haar gouden tip voor vrouwen die een start-up of een scale-up overwegen, antwoordt ze dat “als je het ondernemersvirus voelt kriebelen, pik dan de signalen op en waag de sprong! Laat je omringen door de juiste expertise en vooral door mensen die je passie delen. Maak handig gebruik van de vele start-up initiatieven en wees niet bang om hulp in te roepen van je netwerk.” Gouden tips om goed in de oren te knopen.

3. Laura Verhulst

LauraVerhulst

Last but certainly not least is er Laura Verhulst. Opnieuw misschien niet direct een bekende naam, maar iets zegt ons dat wanneer wij zeggen ‘Madam Bakster’ jij zegt ‘ah ja, die ken ik!’. En terecht, want Laura slaagde er ondanks haar jonge leeftijd (ze is nog maar 23, nvdr.) in om eigenhandig haar baksels zonder gluten, geraffineerde suikers, dierlijke producten en artificiële smaak- of bewaarmiddelen op de Gentse en vervolgens de Belgische kaart te zetten. Wat begon als een online bakkerij die Laura naast haar studies Taal- en Letterkunde aan de UGent uitbaatte, is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende start-up met een eigen atelier en een koffiehuis. Vorig jaar werd Laura zelfs uitgeroepen tot Gentse student-onderneemster van het jaar.

“Ik ben gestart met Madam Bakster zonder enige voorkennis. Familie en vrienden steunden het project als hobby, maar volgden me aanvankelijk niet in mijn ambities. Voor mij was ondernemen een manier om mezelf te ontplooien, dus daar had ik op zich geen bevestiging van mijn omgeving voor nodig”, vertelt Laura. “Ondernemerschap draait voor mij rond tewerkstelling creëren, zelfontplooiing en maatschappelijk betrokken zijn. Mijn ambitie is om in die drie pijlers steeds verder te groeien, samen met een team dat voor hetzelfde doel gaat.” Haar tip voor vrouwen die een start-up of scale-up overwegen? “Wees je bewust van je drijfveren en waarom je graag doet wat je doet. Dat klinkt misschien als een evidentie, maar naarmate een bedrijf groeit, verlies je soms de binding met je aanvankelijke passie. En ook, zeer belangrijk: blijf nieuwsgierig!”

Zin om zelf de sprong te wagen en je creatieve idee om te zetten in een innovatieve start-up? Zet je ideeën dan als de bliksem op papier en dien ze in via www.startit.be. Drie keer per jaar worden hier de beste ideeën uitgepikt en mogen de geselecteerde start-uppers hun idee komen presenteren aan een professionele jury. Wees er snel bij, want de eerstvolgende pitchwave gaat al door op 17 april!

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Internationale Vrouwendag, Ondernemen, Start-up, Straffe Madammen.