Raclette is hét comfortfood tijdens de wintermaanden: warme, gesmolten kaas gecombineerd met een selectie van groenten, charcuterie en frisse bijgerechten. Of je nu met vrienden aan tafel zit of een knusse avond date night organiseert, een raclette-avond is altijd een goed idee.
Met de juiste kaas, toppings en wijnen maak je er een smakelijk festijn van. Wij delen onze beste tips voor een geslaagde raclette-ervaring.
Say Cheese
Kies voor de juiste kaas voor je raclette-avond. Opteer voor een geperste kaas, in dikke plakken gesneden, die je gesmolten of gegrild kan eten. Om te variëren kan je uit verschillende soorten kiezen, die ook de durvers onder jullie zullen bevallen: met mosterdzaad, met peper, met witte wijn of gerookt.
Unsplash
De healthy touch
Raclette een kleine caloriebom? Misschien wel. Maar je kan er ook een gezonde touch aan geven. Een raclette zonder aardappelen hoort simpelweg niet. Hou het stevig en smeuïg tegelijk en kook ze gewoon in de schil. Je kan het geheel perfect luchtiger maken met een groene salade met azijn en groenten als champignons, bloemkool of broccoli. Liever wat origineler? Ga dan voor een zoet-zoutcombinatie met seizoensvruchten. Granaatappelpitjes, stukjes peer, appel, kiwi, enz. gaan heel goed samen met kaas en voegen een vleugje frisheid toe.
Smaakbom: charcuterie
Het geheim van een goede raclette zit in de juiste charcuterie. Kies daarom kwaliteitsproducten met gecertificeerde keurmerken. Zo kan je eens afstappen van de klassieke ham of Grisonvlees en kiezen voor Salamini Italiani alla Cacciatora BOB, Mortadella Bologna BGA en Cotechino Modena BGA: deze drie delicaat gearomatiseerde specialiteiten brengen je raclette naar een hoger niveau.
Witte of rode wijn bij raclette?
Kan allebei! Bij wit kies je best voor een fruitige, levendige wijn, zoals een Sauvignon Blanc, een Chardonnay of een Riesling. Dat brengt frisheid in je gerecht. Wie rood verkiest, kiest best voor een lichte wijn, zoals een Gamay, een Brouilly of een Pinot Noir. Ze passen perfect bij gesmolten kaas, maar ook bij koud vlees en aardappelen.
Meer kaas? Ontdek hier hoe je een romige Zwitserse kaasfondue bereidt.