Protips voor perfect zomerhaar
©

Protips voor perfect zomerhaar

Leestijd: 3 min

Zon, zee, strand, zwembad... Alles wat je zomervakantie zo heerlijk maakt - op ijsjes na dan - kan nefast zijn voor je haar. Maar geen paniek: wij verzamelden tips van professionals én de juiste producten om je haar optimaal te verzorgen. Zodat je met glanzende, gezonde lokken de herfst in kan. 

Je aanvalsplan is eenvoudig: overdag bescherm je je haar, ’s avonds en na je vakantie verzorg je het intens.

Voor je vakantie

Je bent van mening dat je beter wacht met een kappersbeurt tot na je vakantie om de opgelopen schade met de schaar te laten verwijderen? “Laat je haar knippen voor je op vakantie vertrekt,” vindt Anthony Cristiano, artistiek directeur bij Phyto. “Je wil je tijdens je vrije dagen echt niet afvragen of je haar nog wel goed valt. En zo zie je er op je best uit. De vakantie is het ideale moment om je haar zo natuurlijk mogelijk te dragen en dat lukt beter met net geknipt haar. Draag je haar overdag in een top bun of een chignon en laat daarna je natuurlijke golven hun werk doen. En als je uit eten gaat, trek dan naar een salon in de buurt voor een blow-out: je bent met vakantie, dan wil je niet zélf met een föhn aan de slag.”

In de zon/op het strand: schildje leggen 

zonnebescherming haar

“Je moet je lokken beschermen tegen de zon, chloor en zeewater,” waarschuwt Cristiano. “Die laatste twee zijn zelfs erger dan uv-stralen: ze dehydrateren je haar onmiddellijk en veel meer dan de zon. Als jij lekker in de zon zit, geef je haar dan tegelijkertijd een verzorging. Verstuif een hydraterende haarolie als Phytoplage over je lokken en maak een chignon. Dankzij de hitte van de zon kunnen de verzorgende ingrediënten van de olie bovendien beter inwerken. Of draag een glamoureuze zonnehoed bij je prachtige badpak: die beschermt niet alleen je lokken, maar ook je gezicht. En ga onder een parasol zitten. Het is een fabeltje dat je dan niet bruint. Het is beter om aan slowcooking te doen. (lacht)”

Zin in wat verkoeling? “Maak voor je het zwembad of de zee induikt je haar nat met gewoon water: zo wordt het minder poreus omdat het dat gewone water al heeft opgenomen.”

Je ziet je haarkleur veranderen aan zee? Dat kan best. Zeewater is de grootste vijand van je gekleurde lokken: door het water gaan de haarschubben open staan waardoor uv-stralen vrij spel krijgen en de oxidatie van de hydrolipidenlaag van het haar een boost krijgt. En de kleurpigmenten kunnen als het ware ontsnappen. Gevolg: verkleurd haar. De oplossing: bij elke duik in zee een verzorging gebruiken die water afstoot. Of dat nu een olie, leave-in-spray of een crème is. Check best eerst de ingrediëntenlijst. “Olie, ceramiden en siliconen vormen het beste schild tegen zeewater,” aldus colorist Frédéric Mennetrier, kleurexpert voor L’Oréal Professionnel.

Beschermen met, van links naar rechts: Solar Sublime Beschermende Spray van L’Oréal Professionnel, € 17,20, bij de kapper. Solaire Protective Summer Oil van René Furterer, € 16,65, bij de apotheker. Nuxe Sun Moisturizing Protective Milky Oil for Hair van Nuxe, € 15,90, bij de apotheker. Phyto Plage Beschermende Olie van Phyto, € 15,50, bij de apotheker. Color Extend Sun Reflective Glow Oil Spray van Redken, € 30, bij de kapper. Protective Hair Dry Oil van Matrix, € 22,35, bij de kapper.  

Na de zon: hydrateren en verzorgen
haarverzorging zon

Was je lokken na elke frisse duik in zee of zwembad met een zachte shampoo die chloor- en zoutresten weg haalt. Geef je lokken ’s avonds extra verzorging met een intens voedend haarmasker. Zon, zee en chloor drogen je haar nu eenmaal uit.

Zie je je koele asblond of je koude bruine haar warmer worden en vind je dat maar niets? Investeer dan in een verzorging die kleurpigmenten bevat om je haarkleur koel te houden of (licht) te corrigeren. “Hoe langer je die na je shampoobeurt laat inwerken, hoe beter de pigmenten kunnen inwerken op je kleur en hoe meer resultaat je ziet,” vertelt Mennetrier.

“Schakel na je vakantie over op voedende producten om de schade die je haar heeft opgelopen te minimaliseren,” raadt Cristiano aan.

Vezorgen met, van links naar rechts: Monoi Coconut Oil Nourishing Deep Conditioner van HASK, € 2,99, bij Di. Phytokératine Extrême Exceptional Mask van Phyto, € 42,90, bij de apotheker. Totally Beachin’ Cleansing Jelly Shampoo van Bed Head Tigi, € 16,50, bij de kapper. Hydration Support van Hair is Fabric, € 30, bij Beauty by Kroonen & Brown in Brussel. Shade Variation Care in Ash Brown van Christophe Robin, € 38,40, via Cosmeticary. California Blonde Correcting Cream van Dessange, € 10,99, in de supermarkt.

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Anthony Cristiano, Beach hair, Beauty, Frédéric Mennetrier, Haar, Kapsels, Zomerhaar.