Proef de verte met deze 4 wereldse recepten
©

Proef de verte met deze 4 wereldse recepten

Door Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 3 min

Het zal geen zomer van verre reizen worden dit jaar, maar wie wil, ontsnapt in een handomdraai naar een exotisch oord. Want met een beetje fantasie, de nodige kookkunsten en recepten uit alle hoeken van de wereld kom je ook al een heel eind. Reis even met ons mee.

/

Middellandse Zeegebied

Ansjovis met sinaasappel, tijm, munt en peper

recept ansjovis

Als bijgerecht of aperitiefhapje:

  • 150 g lichtzure boquerones en vinagre (zure ansjovisjes)
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 1/2 tl vers gemalen zwarte peper
  • 75 ml extra virgen olijfolie
  • 1/2 tl fijne kristalsuiker
  • 50 ml witte balsamico of moscatelazijn
  • 1 kleine zoete sinaasappel
  • Handje munt (grof gescheurd)
  • Zeezout

Bereidingswijze

  1. Laat de ansjovisjes uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier.
  2. Leg ze in een schaal en bestrooi ze met tijm, peper en zout naar smaak.
  3. Klop de suiker en olie door de azijn.
  4. Schil de sinaasappel, verdeel hem in partjes en vang het sap op. Snij elk partje in 2 of 3 stukken en strooi ze over de vis.
  5. Klop het sinaasappelsap door de vinaigrette en giet deze saus over de ansjovisjes.
  6. Marineer ze minstens 1 uur in de koelkast.
  7. Haal ze zo’n 20 minuten voor het opdienen uit de koelkast en breng ze op kamertemperatuur.
  8. Bestrooi ze met munt en zet ze op tafel. Een paar warme crostini zijn er lekker bij.

Uit ‘Moors’ van Ben Tish, Kosmos Uitgevers

/

Japan

Spiesjes van kipgehaktballetjes

recept spiesjes

Als bijgerecht of aperitiefhapje:

Voor de yakitorisaus:

  • 250 ml sojasaus
  • 250 ml mirin
  • 125 ml water
  • 125 ml sake
  • 4 tl bruine suiker
  • 1 lente-ui in stukken

Voor de spiesjes:

  • 400 g kipgehakt
  • 2 eidooiers
  • 1 tl gember (geraspt)
  • 1 shiitake (gedroogd)
  • 1 lente-ui (in dunne ringen)
  • Zout en peper
  • Sla- of zonnebloemolie (om in te vetten)
  • 10 à 12 bamboeprikkers

Bereidingswijze

  1. Maak de yakitorisaus door alle ingrediënten op een middelhoog vuur al roerend aan de kook te brengen.
  2. Draai zodra de saus kookt het vuur laag en laat de saus tot de helft inkoken. Laat ze voor gebruik afkoelen.
  3. Week de prikkers minimaal 30 minuten in koud water zodat ze tijdens het grillen niet verbranden.
  4. Zet de grill van de oven op de hoogste stand. Vet het ovenrooster in zodat de spiesjes tijdens het grillen niet blijven plakken.
  5. Meng in een kom het kipgehakt met de eidooiers en de gember. Kruid met zout en peper naar smaak.
  6. Rasp de gedroogde shiitake erover en meng goed.
  7. Draai balletjes van circa 2 centimeter doorsnede en rijg ze aan de prikkers.
  8. Verhit wat sla- of zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spiesjes in enkele minuten rondom goudbruin.
  9. Gril de spiesjes vervolgens 4 à 5 minuten op het rooster in het midden van de oven.
  10. Bestrijk voor het serveren met de yakitorisaus en garneer met de lente-ui.

Uit ‘De bijbel van de Japanse keuken’ van Tosao van Coevorden, Carrera Culinair

/

Indonesië

Zeewiersalade met tijgergarnalen en kokos

recept zeewiersalade

Voor 4 personen:

  • 12 grote tijgergarnalen
  • 400 g zeewier (vb. zeekraal, zeesla en wakame)
  • 5 el olie
  • 5 sjalotten (in dunne plakjes)
  • 3 groene lomboks (in fijne ringen)
  • 5 rawits (in fijne ringen)
  • 1 tl zout
  • 1 el palmsuiker
  • 250 g geraspte kokos
  • 2 lente-uitjes (schuin in ringen)
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Pel de garnalen. Verwijder de koppen en het darmkanaal maar laat de staarten intact.
  2. Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en bak er de koppen en schalen al roerend 5 minuten in.
  3. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en druk in een zeef, boven de wok, de resterende olie eruit.
  4. Bak de garnalen in porties in enkele minuten rondom gaar. Ze zijn goed wanneer ze net mooi roze kleuren. Neem de garnalen met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken.
  5. Maal de sjalot, lomboks en rawits met het zout tot een fijne boemboe.
  6. Fruit de boemboe ongeveer 10 minuten in de achtergebleven garnalenolie.
  7. Voeg de palmsuiker toe en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  8. Rooster de kokos in een droge koekenpan al roerend goudbruin.
  9. Roer de kokos met het zeewier en de garnalen door de boemboe en schep goed om. Garneer met de lente-ui.

Uit ‘De bijbel van de Indonesische keuken’ van Maureen Tan, Carrera Culinair

/

Californië (USA)

Taco’s als ontbijt

recept taco's

Voor 4 personen:

  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 230 g worstvlees
  • 1 kleine ui (gesnipperd)
  • 1 grote groene chilipeper (zaadlijsten verwijderd en in ringetjes)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 8 kleine maïstortilla’s (diameter ca. 13 cm)
  • 8 grote eieren
  • Fleur de sel
  • Versgemalen zwarte peper

Voor de garnering:

  • Fijngesneden jalapeñopeper
  • Ingemaakte radijs
  • Koriander

Bereidingswijze

  1. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur.
  2. Voeg 1 eetlepel van de olijfolie toe en bak het worstvlees 6 à 8 minuten, tot het bruin is, terwijl je voortdurend met een houten lepel roert.
  3. Schep het in een kom en zet apart.
  4. Verhit opnieuw 1 eetlepel van de olijfolie in de koekenpan en fruit de ui tot hij glazig wordt.
  5. Voeg de groene chilipeper toe en breng op smaak met fleur de sel en zwarte peper.
  6. Bak nog 5 minuten, tot de groenten beginnen te karamelliseren. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  7. Schep alles in de kom met het worstvlees.
  8. Veeg de koekenpan schoon en zet apart. Verwarm de tortilla’s een voor een 1 tot 2 minuten aan elke kant in een droge koekenpan met antiaanbaklaag, tot ze kleur krijgen. Leg ze op een bord en dek af met een theedoek, zodat ze warm blijven.
  9. Breek de eieren in een kom, voeg fleur de sel en zwarte peper toe en klop de eieren los.
  10. Verhit de schoongeveegde koekenpan met de rest van de olijfolie op hoog vuur.
  11. Voeg de losgeklopte eieren toe en zet het vuur een beetje lager. Roer regelmatig en draai met de pan, zodat de eieren regelmatig garen.
  12. Bak 3 tot 4 minuten, tot je grove stukken omelet hebt. Haal de pan van het vuur.
  13. Verdeel de omelet net voor het serveren over de tortilla’s. Schep er het worstvlees en de groenten over en garneer naar wens.

Uit ‘California Dreamin’ van Vivian Lui, uitgeverij Good Cook

Lees meer Marie Claire op: 6 back-to-school recepten van voedingsexperte Claudia Van Avermaet, IJskoffie maar dan 3 x anders, 5 makkelijke cocktailrecepten om het weekend mee in te zetten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Food, Recepten.