Lange tijd spanden HIT-workouts de kroon maar nu lijken deze plaats te moeten maken voor de lage intensiteit training pilates. Van sessies op een reformertoestel tot de mat: er is voor ieder wat wils. Maar wat zijn nu de voordelen van de super populaire sport?
Wat zijn de voordelen van regelmatig pilates doen?
Er is een reden waarom pilates momenteel zo populair is, en dat is niet alleen vanwege de fotogenieke studio’s. Volgens reformer pilates instructeur Ionie Brown bevordert de sport algemeen welzijn door fysieke kracht, flexibiliteit, houding en lichaamsbewustzijn te verbeteren. “Het is geweldig voor mentaal welzijn, ontspanning en stressmanagement, en vermindert het risico op blessures,” zegt ze.
1. Het versterkt de core
“Pilates richt zich op het versterken van de kernspieren, inclusief de diepe buikspieren, bekkenbodem en rugspieren,” zegt Brown. Waarom een sterke core zo belangrijk is? Als het centrum van het lichaam biedt deze stabiliteit en ondersteuning voor de wervelkolom, verbetert hij de houding, balans, en helpt bij algemene beweging. “Dit kan helpen het blessurerisico te verminderen en pijn te verlichten, wat dagelijkse activiteiten en atletische prestaties zoals hardlopen of gewichtheffen verbetert,” zegt Brown.
2. Het verbetert flexibiliteit en mobiliteit
Pilates omvat dynamische stretching en gecontroleerde bewegingen die flexibiliteit door het hele lichaam bevorderen. “Verhoogde flexibiliteit kan de gewrichtsmobiliteit verbeteren, spierspanning verminderen en de bewegingsvrijheid vergroten, wat leidt tot gemakkelijker bewegen en minder stijfheid,” zegt Brown.
3. Het verbetert mentaal welzijn
In pilates ligt er een grote focus op de mind-body verbinding, zegt Brown. Het moedigt bewuste beweging en bewuste ademhaling aan. “Door te focussen op precieze en gecontroleerde bewegingen, helpt het om een groter lichaamsbewustzijn, concentratie en mindfulness tijdens de oefening te ontwikkelen,” zegt ze. “Dit verhoogde bewustzijn kan zich vertalen in verbeterde mentale helderheid, stressvermindering en ontspanning, wat het algemene mentale welzijn bevordert.”
De hamvraag: is pilates goed voor je?
Het klinkt dus alsof pilates een welkome aanvulling kan zijn op veel trainingsschema’s. Maar wat zegt de wetenschap?
Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘Muscle, Ligaments and Tendons’ ondersteunt Brown’s lijst van voordelen. Het concludeert dat pilates kan helpen bij het verbeteren van flexibiliteit, abdominale en lumbopelvische stabiliteit, en spieractiviteit. Elders geeft een studie van ‘Heliyon’ aan dat pilates gunstig kan zijn voor het vergroten van spierkracht en het verbeteren van balans vergeleken met geen activiteit.
En daar stopt het niet. Onderzoek van de Universiteit van Limerick suggereert dat pilates ook het potentieel heeft om de geestelijke gezondheidsuitkomsten te verbeteren. Alles bij elkaar lijkt het er dus op dat er veel voordelen zijn aan het af en toe een pilates-sessie in te lassen.
Is pilates geschikt voor iedereen?
Als je geblesseerd bent of een chronische aandoening hebt, is pilates misschien niet aan te raden zonder één-op-één begeleiding van een instructeur. Evenzo, als je zwanger bent, is het verstandig om eerst toestemming te vragen aan je arts of verloskundige voordat je je inschrijft voor een les. Dat gezegd hebbende, is pilates geschikt voor alle leeftijden en ervaringsniveaus.
“Als iemand chronische pijn of een ziekte heeft, betekent dat niet dat ze pilates helemaal moeten vermijden, maar ze moeten wel onder toezicht staan van een getrainde professional in een één-op-één omgeving,” zegt Brown. “De instructeur kan oefeningen aanbieden die zijn afgestemd op het individu en hun behoeften.”
Kan pilates je enige vorm van beweging zijn?
Of pilates je enige activiteit zou moeten zijn, hangt af van je persoonlijke omstandigheden, doelen en voorkeuren. “In mijn opinie is alleen pilates doen niet per se slecht, omdat er zoveel voordelen uit voortkomen,” zegt Brown. “Veel mensen merken een groot verschil, zowel fysiek als mentaal, door alleen pilates te doen. Een reformer-toestel stelt je bovendien in staat om weerstand toe te voegen, waardoor je kracht opbouwt, en er zijn veel oefeningen om je hartslag te verhogen.”
De Britse NHS raadt minimaal twee krachttraining sessies per week aan, en hoewel pilates daar zeker toe zou behoren, is gewichtheffen de meest efficiënte manier om specifiek spiermassa en kracht op te bouwen – dus dat wil je ook meenemen in je overwegingen.
Daarnaast is matig-intensieve tot intensieve cardio enorm voordelig voor je hart – en je algehele gezondheid – dus het is belangrijk om activiteiten te doen die je hartslag verhogen. “In pilates focussen we op laterale ademhaling, dus regelmatige pilates-beoefenaars zouden verbeterde circulatie en ademhalingsefficiëntie moeten opmerken, maar het biedt mogelijk niet voldoende prikkels voor cardiovasculaire conditie en hartgezondheid op zichzelf,” zegt Brown.
Activiteiten die de hartslag verhogen en het cardiovasculaire systeem uitdagen, zijn belangrijk voor het behouden van cardiovasculaire gezondheid, het verminderen van het risico op hartziekten en het verbeteren van uithoudingsvermogen.Tot slot benadrukt Brown ook het belang van regelmatig wandelen voor het algehele welzijn. Ze raadt aan om te streven naar 10.000 stappen per dag, of zoveel als je realistisch gezien kunt halen op een dag.
Kortom als je een balans kunt vinden tussen kracht- en cardiotraining, en een behoorlijk dagelijks aantal stappen, ben je goed bezig – ongeacht je specifieke oefeningsvoorkeuren.
Dit artikel verscheen eerder op www.marieclaire.co.uk.
Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.