New York Fashion Week: de politieke statements
© Imaxtree

New York Fashion Week: de politieke statements

Leestijd: 3 min

Zoals bijna elk groot event in de VS sinds de verkiezing van president Donald Trump, blijft ook New York Fashion Week niet gespaard van politieke statements. Van subtiele symboliek tot een slogan rechttoe rechtaan op een t-shirt, de mode-industrie laat haar stem horen.

Prabal Gurung

#femininitywithabite #pgnyfw 📷 @kylarae_

Een bericht gedeeld door Prabal Gurung (@prabalgurung) op


De Nepalese designer Prabal Gurung sloot zijn defilé af door de modellen nogmaals de runway op te sturen, elk in een t-shirt met slogans als “Stronger than fear”, “Femininity with a bite”, “I am an immigrant” en “We will not be silenced”. Een kippenvelmoment.

 Creatures of Comfort

Alle politieke statements tijdens New York Fashion WeekCreatief directeur van het New Yorkse Creatures of Comfort Jade Lai ontwierp drie sweatshirts waaronder deze met het opschrift “We are all human beings”. Een tegengeluid op de vele xenofobe uitspraken van Trump.

Christian Siriano

Politieke statements tijdens NYFW: People are people van Christian SirianoFans herkennen hem nog als de flamboyante winnaar van het vierde seizoen van de tv-hit Project Runway. Dat Christian ondertussen opgegroeid is, is meer dan duidelijk. Tussen de prachtige jurken, waarvan enkelen getoond op volle modellen, kreeg dit t-shirt met opschrift een prominente plaats. De opbrengst van het ‘People are people’ t-shirt gaat naar ACLU, een NGO die zich inzet voor de burgerrechten en onder andere legale bijstand biedt.

Tommy Hilfiger

Politieke statements tijdens NYFW: Tommy HilfigerIeder model droeg tijdens het defilé van Tommy Hilfiger een witte bandana om de pols en genodigden werden uitgenodigd hetzelfde te doen. De bandana’s zijn deel van een initiatief van Business of Fashion, #TiedTogether, waarmee het instituut wil pleiten voor diversiteit en inclusiviteit. Een onverwachte zet van Hilfiger, die in november nog zei een aanbod om First Lady Melania Trump te kleden niet zou afslaan.

Calvin Klein

The finale of @rafsimons’ debut collection for @calvinklein. What do you think? #calvinklein #rafsimons #NYFW

Een bericht gedeeld door The Business of Fashion (@bof) op


De collectie, tevens de eerste onder creatief directeur Raf Simons, werd omschreven als een mengelmoes van Amerikaanse symboliek. We zagen cowboykragen, parka’s met voering met traditionele quilting-details en afgelijnd maatwerk, en dat alles onder het sterk politiek geïnspireerde nummer “This Is Not America” van David Bowie. Ook hier kregen genodigden een witte bandana van #TiedTogether mee.

LRS Studio

@_l_r_s_ 2017 Fashion Week #fuckyourwall

Een bericht gedeeld door Jason Kempin (@jasonkempin) op


De Mexicaanse ontwerper Luis Raul Solis bindt er geen doekjes om. De modellen werden in jurken zonder achterkant de runway opgestuurd, zodat de boodschappen op hun slipjes zichtbaar waren.

Tome NYC

Tome FW17 @tomenyc runway at #nyfw – photo by @leeoliveira

Een bericht gedeeld door New York Times Fashion (@nytimesfashion) op


Kort na het defilé plaatsten de ontwerpers van Tome een vrolijk kiekje op Instagram waarin ze t-shirts van Planned Parenthood en de Women’s March dragen om de organisaties hun steun te betuigen.
Op de jas in bovenstaand silhouet lees je de “voordelen” van een vrouwelijke artiest te zijn, waaronder “werken zonder de druk van succes” en “je ideeën zien voortleven in de werken van anderen”. Het opschrift is van de hand van Guerrilla Girls, een groep jonge artiesten die door middel van kunst vecht tegen discriminatie.

Cushnie et Ochs


Carly Cushnie en Michelle Ochs poseren met de “Fashion stands with Planned Parenthood” badge. Hun defilé werd afgesloten op de tonen van Madame Gandhi’s The Future is Female.

Gypsy Sport

Politieke statements tijdens NYFW: Gypsy Sport
Het genderloze sportswear label sloeg tenten op langs de runway om de problematiek rond vluchtelingen aan te kaarten. De live percussie werd verzorgd door een familie straatmuzikanten. Ontwerper Rio Uribe sprak voor aanvang van het defilé over het belang van menselijkheid ten opzichte van zij die op straat leven.

Zadig & Voltaire

Backstage werden de modellen bij Zadig & Voltaire gefotografeerd met een t-shirt met de slogan ‘Girls can do anything’.

Runwaybeelden via Imaxtree

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Calvin Klein, Christian Siriano, Creatures of Comfort, Cushnie et Ochs, Gypsy Sport, LRS Studio, Prabal Gurung, Tome NYC, Tommy Hilfiger, Zadig & Voltaire.