Mineralen, daarom zijn ze goed voor je huid!
© Shutterstock

Mineralen, daarom zijn ze goed voor je huid!

Leestijd: 2 min

Mineralen zijn echte natuurtalenten en blinken letterlijk uit op alle vlakken: ze beschermen je huid tegen zonnestralen, verzorgen, herstellen, vernieuwen, voeden, enzovoort. Verder maken mineralen je ook mooi, want make-up met mineralen biedt meer en meer mogelijkheden. Dit is het geheim van kei sterke crèmes en cosmetica.

Je lichaam maakt zelf geen mineralen aan, maar je hebt ze wel nodig. Je haalt je dosis mineralen uit je voeding maar ook door mineralen te smeren, draag je een steentje bij voor een mooie huid.

De kracht van calcium

Calcium geeft cellen kracht en stimuleert de collageenaanmaak. Een crème met calcium bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen, en  jong blijven is nu net wat we willen!

De kracht van ijzer

Ijzer in cosmetica wordt vooral in minerale make-up gebruikt. Meestal dan in de vorm van ijzeroxide, aan de hand van een mengeling van ijzer en zuurstof. Huidveroudering wordt teruggeschroefd terwijl  ijzeroxide daarbij een lang houdende basis vormt om de kleurpigmenten vast te houden (bijvoorbeeld in minerale foundations).

De kracht van kalium

Kalium is onder andere een uitblinker in het regelen van de vochtbalans in je cellen. Voor een gezonde huid hebben je cellen dus, zowel van binnenin als van buitenuit, voldoende kalium nodig. Met zijn dorstlessende eigenschap is kalium aanwezig in vele gezichtsmaskers.

De kracht van koper

Koper is een spoorelement dat zich in ons lichaam bevindt. In crèmes wordt koper meestal uit de malachiet edelsteen gehaald, die voor 57 procent uit koper bestaat. Ze is goed tegen onzuiverheden in je huid en vormt samen met zink een uitstekend duo om acne te bestrijden.

De kracht van mangaan

Mangaan op de huid stimuleert de microstimulatie en geeft een flinke energieboost. Wat dat nu in praktijk betekent? Je huid blijft er jonger van!

De kracht van magnesium

Als je huid aan ontspanning toe is zit je bij magnesium aan het goede adres. Magnesium kalmeert en ontspant je gezichtsspieren, waardoor deze minder rimpels veroorzaken. Hoera!

De kracht van zwavel

Een vale en vermoeide huid kan je met zwavel bestrijden. In een hogere concentratie werkt zwavel ontstekingwerend en matifiërend. Een zegen voor vele kwaaltjes dus!

De kracht van silicium

Van binnenin verstevigt silicium de huid. Smeer je silicium in de vorm van een bodylotion, dan doet ze hetzelfde langs de buitenkant. Een leuke plus is dat de siliciumdeeltjes een mooie glans hebben waardoor ze het licht weerkaatsen, wat ook optisch je vel gladstrijkt.

De kracht van zink

Zink stimuleert je celvernieuwing en gaat dus huidveroudering tegen. Vandaar dat ze erg populair is in anti-age crèmes. Zink innemen helpt tegen haaruitval en zorgt ervoor dat wondjes en ontstekingen sneller genezen. Een huid met puistjes? Dan maakt een voedingssupplement met zink en/of een zinkcrème daar korte metten mee. Ook je nagels hebben er baat bij, want ook zij worden sterker van zink. In minerale make -up reflecteert zink de uvb/uva-stralen en werkt ze prima als een natuurlijke zonnefilter.

6 voordelen van minerale make-up op een rijtje

1.Mineralen make up dringt minder diep in je huid dan traditionele make-up en dat is beter. Minerale make-up bindt met olie in de plaats van met water. Dit lijkt meer op de natuurlijke olie (talg) van de huid, waardoor de make-up dus minder diep indringt.

2.Minerale make-up blijft vaak langer zitten dan gewone make-up omdat het pigment van mineralen zich beter hecht, wat je make-up bijwerken overbodig maakt. Minerale make-up is niet vies van een spat water, vanwege haar oliebasis is ze hier best tegen opgewassen.

3.Deze natuurlijke mooimakers beschermen je vaak ook tegen de zon en tegen vrije radicalen. Dit kleine laagje (van bv. zink) dat op de huid achterblijft kaatst de schadelijke zonnestralen terug en laat je huid toch goed ademen.

4.Bacteriën krijgen weinig kans in minerale make-up, waardoor ze vaak geen (of minder bewaarmiddelen bevatten). Daardoor is je minerale make-up ook langer houdbaar. Geen maanden, maar jaren genieten van je potje dus.

5.Minerale make-up bevat meestal erg weinig ingrediënten. Ze bevat mica als hoofdbestanddeel en dat is goed voor je huid, in tegenstelling tot de talkbasis van gewone make-up.

Producten met mineralen

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Ahava, Aveda, Biotherm, Dr.Hauschka, L'Oréal, M.A.C, Mineralen, Natuurlijk, Valmont.