Masterclass: rode lippen
©

Masterclass: rode lippen

Leestijd: 2 min

Een perfecte teint, mooie wenkbrauwen, een wakkere blik en de klassieke rode lip: sommige make-upklassiekers kan je maar beter goed onder de knie hebben. En dus vroegen wij raad aan professionals. Deel één in onze reeks: een perfect rode mond met de tips van Lloyd Simmonds, creatief directeur van de make-up van Yves Saint Laurent Beauté.

50 tinten rood

Veel vrouwen durven geen rode lipstick te dragen. Hun excuus? “Rood staat me niet.” Klopt niet, zegt Simmonds. “De meeste tinten rood staan haast elke vrouw. Als ze maar puur rood zijn. Sommige tinten kunnen wel clashen met je teint. Heb je bijvoorbeeld een olijfkleurige huid, ga dan voor een oranjerood, nooit voor rood met een blauwe ondertoon. De juiste kleur vinden is een kwestie van trial and error. Je hoeft ze niet op je mond te testen: hou de lipstick naast je gezicht en kijk. Komt je gezicht tot leven? Dan heb je de goede kleur te pakken. Als ze het leven uit je gezicht haalt niet. Neem eventueel een vriendin mee naar de parfumerie om daarover te oordelen, want dat kan soms moeilijk zijn.”

De basis

Hoe feller de kleur van je lipstick, hoe meer droge velletjes en groefjes in je lippen opvallen. Zorg dus voor een gladde basis. “Heb je droge lippen? Scrub ze dan voor je lipstick aanbrengt. Dat hoeft niet, maar het helpt wel om de kleur mooier en egaler aan te brengen. Je kan een lipscrub kopen, maar je kan er ook zelf één maken. Maal droge abrikozenpitten in een koffiemolen en meng ze met om het even welke hydraterende crème. Gebruik vervolgens een verzorgende lippenbalsem voor je kleur aanbrengt. Kies een formule die niet te vet is, anders blijft je lipstick niet mooi zitten. Neem het teveel weg met een tissue.”

Strak lijntje 

Lipstick die mooi blijft zitten heeft een goede basis nodig. En een strakke omkadering. “Lijn je mond af met een product als Touche Eclat of foundation zodat je je lipcontouren net en scherp maakt. Ik hou persoonlijk van een sterke lipcontour, maar niet van een droge lipcontour. Daarom gebruik ik nooit lipliner; die heeft een droge textuur. Niettemin is lippotlood een handige tool als je wilt dat je lipstick perfect blijft zitten. Kies een potlood in exact dezelfde kleur als je lipstick, of een tikje donkerder. Maar slechts een tikje, nooit twee tinten. Zet niet alleen je contouren aan, maar vul je volledige mond op met potlood. Je hoeft dat trouwens niet perfect te doen.”

Droge lippen

“Gebruik, net als een professional, een penseeltje om je lipstick aan te brengen als je een perfect opgemaakte mond wilt. Let er ook op dat je niet te veel product gebruikt. Als je mond er ‘nat’ uitziet, kan je lipstick overal belanden waar ze niet hoort. Een drogere lipstickformule kan dat ook helpen voorkomen. Maar geloof me: met al deze stappen creëer je een rode lip die eeuwig blijft zitten. Of toch zeker van de ochtend tot het diner.” Het kan ook eenvoudiger. “Wil je simpelweg een mooie, sterke mond, dan kan je alle vorige stappen overslaan en met je vinger rechtstreeks de kleur op je mond aanbrengen. Maak je lipcontouren schoon en klaar. Zo krijg je kleur zonder vorm.”

Dit is onze selectie

rode lippen masterclass

Lip Love Lip Renewing Honeybee Scrub van Charlotte Tilbury, € 27, via Net-a-porter

Suikerkristallen verwijderen droge velletjes, jojobaolie voedt je lippen.

Lip Perfector van Yves Saint Laurent, € 37.

Deze balsem peelt je lippen zachtjes, voedt ze en maakt ze glad. Ideaal als gladde basis onder je lipstick of als dagelijkse lipbalsem voor gladde, volle lippen.

Quickliner for Lips Intense van Clinique, € 20,70.

Deze waterbestendige lipliner belooft 12 uur houdbaarheid.

Lip Maestro Drama in 400 van Giorgio Armani, € 34.

Een crèmige textuur die mat opdroogt en uren blijft zitten zonder uitlopen.

Vivid Matte Liquid in Rebel Red van Maybelline, € 6,99.

De budgetversie van de Lip Maestro van Giorgio Armani.

Lasting Finish Lipstick in 52 Idol Red uit de Anniversary Collection by Kate van Rimmel, € 10,99.

Kate Moss koos deze rode tint uit als deel van haar verjaardagscollectie bij Rimmel. (Ze is al 15 jaar het gezicht van het Britse make-upmerk.)

Rouge Pur Couture The Mats in n° 216 Red Clash van Yves Saint Laurent, € 36.

 Een matte finish, comfort en een rijke kleur.

Copyright portret Lloyd Simmonds: Katja Rahlwes voor Yves Saint Laurent Beauté.

Copyright catwalkbeeld: Imaxtree.com