Masterclass: een feilloze teint
©

Masterclass: een feilloze teint

Leestijd: 3 min

Een perfecte teint, mooie wenkbrauwen, een wakkere blik en de klassieke rode lip: sommige make-upklassiekers kan je maar beter goed onder de knie hebben. En dus vroegen wij raad aan professionals. Deel vier in onze Masterclass-reeks: een fris, egaal, pixel-perfecte huidje. Make-upartieste Jenna Menard, backstage- en celebrityfavoriete en Global Colour Artist bij Clinique, vertelt ons hoe.

Keuzestress

Poeder of een vloeibaar product? “Soms hangt de keuze simpelweg af van je voorkeur. Maar heb je een droge huid, blijf dan van het poeder af. Vettere huidtypes vermijden vaak vloeibare texturen, maar de nieuwe generatie vloeibare foundations is ook voor hen geschikt. Zo slorpen kleine deeltjes in de Beyond Perfecting Foundation van Clinique talg op en houden ze je huid dus mat.”

Kleur bekennen

Met een te lichte foundation lijk je grauw, met een te donkere op een oranje noughties WAG. De juiste kleur is dus een must. Snel even uittesten op je hand en kopen maar? Niet zo’n goed idee. “De huid van je hand heeft niet eens dezelfde kleur als die van je arm, laat staan van je gezicht. Je hand is wél handig om verschillende tinten met elkaar te vergelijken, maar je moet foundation écht op je gezicht testen.”

“Het doel is een zo groot mogelijke match met je eigen huidkleur vinden. Maar dat is nooit die exacte tint in het flesje. Het volstaat bovendien niet om enkel naar je gezicht te kijken, tenzij je altijd een rolkraag en lange mouwen draagt. Je foundation moet ook bij de kleur van je schouders en hals passen als je mouwloze topjes draagt. Ga liever een tikje te licht dan iets te donker. De kleur kan je daarna aanpassen met gezichtspoeder. Als je dan nog een beetje zonnepoeder of blush aanbrengt, krijg je meteen een warmer effect.”

Met de vingers

Professionals werken meestal met een borstel, jij houdt het hoogstwaarschijnlijk bij je vingers en dat is prima. “Als een foundation makkelijk blendt en met je huid versmelt, werk ik graag met mijn vingers. Op die manier voel je alles beter aan en het werkt ook makkelijker onder je ogen: dep foundation gewoon met je vinger op de juiste plek als concealer en blend.”

Primetime

Op een muur zorgt een primer ervoor dat de verf beter houdt, maar heeft ook je gezicht er één nodig? “Maakt of kraakt primer je foundationlook? Nee. Maar voor een speciale gelegenheid, of als je echt een perfecte, gladde huid wilt, raad ik hem toch aan. Over een primer kan je alle andere make- up makkelijker en gladder aanbrengen. Gebruik hem op dezelfde manier als je dagcrème.” Die of een ander hydraterend product is wél een must onder je foundation. “Begin altijd met een gehydrateerde huid als basis. Op een gevoede huid smeren je make-upproducten makkelijker uit. Droge plekjes absorberen immers je foundation, bijgevolg kan je niet meer blenden.”

Perfect blend

“Ik breng eerst foundation aan waar nodig. Heb je last van rode wangen, donkere kringen of puistjes op je voorhoofd? Begin dan daar en werk de foundation altijd uit van binnen naar buiten toe. Zo breng je hem precies aan waar hij het meeste dekking moet geven. Door te blenden krijg je een fijner laagje foundation op de rest van je gezicht, waar minder dekking nodig is.”

En je concealer? Die breng je pas na je foundation aan. “Daar waar je toch wat meer dekking wilt. Een concealer in de kleur van je foundation zorgt ervoor dat je huid helemaal egaal is. Een lichtere tint licht je huid op.” De laatste stap: fixeren met poeder. “Toch als je een complete look wilt, maar de nieuwe generatie foundations blijft beter zitten dan de vorige, dus het hoeft niet per se.”

De finish

Je hebt nu het perfecte canvas gecreëerd voor om het even welke make-uplook. Voor je dagelijkse make-up hou je het simpel en natuurlijk. “Breng een paar laagjes mascara aan. Blush brengt opnieuw wat leven in je egale gezicht. Ik werk graag in een opwaartse streep net onder de jukbeenderen, omdat je op die manier snel vorm geeft aan je gezicht. Voor een frisse look breng je blush aan op de appeltjes van je wangen. Kies voor je mond een felle kleur lipstick of een voedende, getinte lippenbalsem.”

Onze selectie

foundation masterclass

Foundation Primer Hydrating van Laura Mercier (€ 38, bij Cosmeticary)

Een hydraterende olievrije primer die ruwe en droge plekjes hydrateert en kalmeert voor een perfecte make-upbasis.

Beyond Perfecting Foundation and Concealer van Clinique (€ 33)

Met de handige applicator kan je deze crèmige foundation ook als concealer gebruiken. De formule belooft 12 uur te blijven zitten en de huid te hyrateren.

Mineral Loose Foundation van Cent Pur Cent (€ 34,99, in de apotheek)

Een mineraal poeder dat je huid laat ademen.

Volume Glamour Effet Push Up Black Serum Mascara van Bourjois (€ 14,49, vanaf eind augustus beschikbaar)

Een diepzwarte, verzorgende mascara voor intens volume.

Neo Noir Design Flower Enriched Blush van Kiko (€ 12,90)

Twee tinten blush in één verpakking.

L’Absolu Rouge Lipstick in 376 van Lancôme (€ 35)

L’Absolu Rouge kreeg een make-over: nieuwe kleuren, een nieuwe huls en nieuwe finishes (sheer, cream of mat). Deze fuchsia kleur pept je gezicht meteen op.

Volupté Tint-in-Oil in n° 10 van Yves Saint Laurent (€ 32,50)

Deze verzorgende lipolie laat een zacht kleurtje op je lippen achter en kleeft niet.

Copyright portret Jenna Menard: jennamenard.com