Make-up & sport: kan het of kan het niet?
© Shutterstock

Make-up & sport: kan het of kan het niet?

Door Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

Of je nu uren spendeert in de fitness of slechts af en toe met tegenzin gaat joggen, je kent het probleem ongetwijfeld: werk je je stijlvol, en dus opgemaakt, in het zweet of ga je de uitdaging aan met je mooiste blotebillengezicht? En indien je toch niet voor naturel durft te gaan: is dat wel gezond, sporten met make-up?

De meesten onder ons dragen in het dagelijkse leven toch een minimale hoeveelheid make-up. En ja, eigenlijk weten we wel dat je dat bij het sporten best niet doet. Maar laten we eerlijk zijn: we doen het allemaal wel eens. Omdat je huid er met een tikketje fond de teint toch net wat beter uitziet. Omdat wimpers met een laagje mascara toch net iets beter toelaten om je mooiste bambiblik te laten vallen op dat stoere heerschap dat naast je op de loopband staat. En omdat je soms simpelweg geen tijd hebt om na een drukke werkdag je make-up te verwijderen alvorens aan je sportuurtje beginnen.

Toch is het aangeraden bepaalde producten te mijden of te verwijderen voor je aan je work-outsessie begint. Zweet en make-up zijn namelijk een match made in hell. Tijdens het sporten wordt je huid warm, waardoor ze veel gemakkelijker producten absorbeert. Draag je make-up tijdens het sporten, dan wordt die (samen met je zweet) als het ware in je huid gezogen. Hierdoor raken je poriën verstopt, wat leidt tot puistjes, ontstekingen en zwarte puntjes. Geen aanrader dus. Vrouwen met een gevoelige huid moeten zelfs nog meer opletten, want bij hen zorgt de combinatie van zweet en make-up in een mum van tijd voor irritaties en een droge huid.

make-up

Maar er is ook goed nieuws. Niet alle make-up producten zijn immers even schadelijk tijdens het sporten. Vooral foundations en poeders zijn de grote boosdoeners. Het dragen van mascara of lippenstift kan veel minder kwaad, al loop je daarmee natuurlijk wel het risico om te eindigen met een look waar The Joker jaloers op zou zijn. Vermijd dus toch best zo veel mogelijk make-up tijdens het sporten, je huid zal er op termijn des te meer van stralen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Beauty, Make-up, Sport.