Louis Vuitton vervaagt de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk
© Louis Vuitton

Louis Vuitton vervaagt de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk

Leestijd: 1 min

Louis Vuitton presenteerde gisteren de nieuwe collectie voor de lente en zomer van 2021 tijdens Paris Fashion Week. Artistiek directeur Nicolas Ghesquière zocht daarvoor de grenzen tussen mannelijk en vrouwelijk op. 

/

Normaal presenteert het Franse modehuis Louis Vuitton de nieuwe collecties in het Louvre. Dit seizoen koos creatief directeur Nicolas Ghesquière voor La Samaritaine, een grootwarenhuis dat momenteel gerenoveerd wordt. “De fysieke ervaring van de show is anders dan de digitale,” aldus Ghesquière. “De gasten die aanwezig waren op de show (er waren 2 showmomenten, waarbij telkens 200 mensen toegelaten waren) werden omringd door groene schermen. Het soort dat in de filmindustrie wordt gebruikt voor de integratie van speciale effecten. Zo creëerden we een interactieve omgeving voor degenen die niet in staat waren om naar Parijs af te reizen.”

Louis Vuitton

/

Voor de collectie zelf zocht Ghesquière de grenzen op tussen mannelijk en vrouwelijk. Geheel mee met de tijd. Genderneutraliteit is vandaag de dag immers een internationaal gespreksonderwerp. Zowel mannen als vrouwen willen niet langer dat hun geslacht bepaalt wie ze zijn en wat ze doen. Gender betekent in het Nederlands dan ook letterlijk alles wat we associëren met wat vrouwelijk en mannelijk is. Mode is een van de belangrijkste domeinen waarin de genderstereotypes tot uitdrukking komen en blijven bestaan. Om diezelfde reden is het echter ook een van de krachtigste instrumenten om de vastgeroeste normen te betwisten.

“Het concept van gender wegvegen leidt tot eindeloos meer creatieve mogelijkheden”, zegt Ghesquière. “Het is aan designers zelf om uit te zoeken en bepalen wat ertussen ligt. Het kan gaan om de structuur van een jas die zowel mannelijk als vrouwelijk aanvoelt. Of bijvoorbeeld de lange T-shirts in deze collectie. Het kunnen jurken zijn, maar ook oversized T-shirts die skaters of basketbalspelers dragen.” We zagen ook oversized kostuums en trenchcoats op de catwalk, bermudashorts en T-shirts met slogans op zoals ‘Vote’ en ‘Peace’.

/

Oude en nieuwe Louis Vuitton accessoires

Ghesquière liet zich voor de accessoires inspireren door zijn tijd in lockdown, en koos dus – zoals vele andere ontwerpers – voor relatief comfortabel schoeisel. Zo stelde hij Nederlandse klompen voor met hak en een soort van UGG-laarzen met monogram op. Qua tassen gaf hij het Cruiser model een update in appeltjesgroen, crème en zwart. Nog nieuw zijn de Blade clutch en de Chroma Key, een pouch met chunky zilveren ketting aan.

Lees meer Marie Claire op: De hoogtepunten van de SS21-show van Chanel. De mooiste leren items waren te zien op de catwalk van Hermès. Dries Van Noten overtuigt ook zonder modeshow. 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Louis vuitton, Paris fashion week, Ss21.