Leïla Maidane, sociaal ondernemer: “Seksisme begint al in de kindertijd”
© Ismavisuals

Leïla Maidane, sociaal ondernemer: “Seksisme begint al in de kindertijd”

Door Aurélia Dejond
Leestijd: 1 min

Gelijkheid is een maatschappelijke verbintenis en geen strikt feministische aangelegenheid: het is een strijd waar iedereen beter van wordt. Veel vrouwen werken elke dag om genderongelijkheid aan te kaarten: overtuigd, geïnspireerd, vastbesloten maar helaas soms ook onzichtbaar. De Internationale Vrouwendag op 8 maart is het uitgelezen moment om acht Belgische feministen die te vaak in de schaduw blijven staan, onder de aandacht te brengen.

/

Beschouw je vrouw-zijn als een voordeel of nadeel in jouw professionele omgeving?

“Het gewicht van woorden bewijst in hoeverre het geslacht nog verschil uitmaakt: wanneer we niet langer ‘vrouwelijke ondernemer’ zeggen, zullen we vooruitgang hebben geboekt in de strijd voor gelijkheid. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog steeds groot, ik hoop dat ik de normen kan beïnvloeden en kan bijdragen aan het vinden van oplossingen zodat iedereen vertegenwoordigd is. Het goede voorbeeld geven is essentieel. Ik wil een actrice zijn, geen toeschouwster.”

Lijkt seksisme af te zwakken of is het tegendeel waar?

“Seksisme blijft bestaan en begint al in de kindertijd, als gevolg van de verschillende opvoeding van jongens en meisjes. In de zakenwereld is machisme nog zeer aanwezig, ondanks een groeiend bewustzijn. Dat bewustzijn blijft vooral theorie en wordt niet omgezet in de praktijk. Weinig mannen zijn geneigd om hun privileges op te geven. Een maatschappelijk probleem.”

Kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je benadeeld geweest bent als vrouw?

“Als onderneemster is zo’n lijst quasi eindeloos. Vrouwen krijgen niet dezelfde kansen noch dezelfde toegang tot opleidingen of financiering als mannen. We krijgen niet dezelfde geloofwaardigheid, niet hetzelfde pensioen aan het eind van onzeloopbaan en niet dezelfde aandacht in de media. Mannen zijn nog steeds het hoofdonderwerp, vrouwen spelen een bijrol. We zijn het befaamde tweede geslacht dat Simone de Beauvoir al in de jaren 40 aan de kaak stelde. In 2022 worden we nog steeds op die manier behandeld.”

Redactie Marie Claire De artikels van >