Kan je een kledingstuk dat gekrompen is in de was nog redden?
© Getty Images, Shutterstock, MCB

Kan je een kledingstuk dat gekrompen is in de was nog redden?

Leestijd: 2 min

Omdat we allemaal wel eens een per ongeluk meegelifte trui vijf maten kleiner en twee keer zo dik uit de wasmachine visten, volgt hier een overzicht van de remedies en oma's trucs om een kledingstuk te redden dat is gekrompen na het wassen.

/

Het is iedereen al overkomen. Haastig de wasmachine vullen, niet opletten wat je erin stopt, en als de was eenmaal schoon en droog is, je nieuwe wollen trui terug krijgen in kinderformaat. Je hebt twee opties: het met tegenzin aan je 6-jarige nichtje geven of je best doen om het weer tot leven te wekken. Voor wie een lichte voorkeur heeft voor de tweede optie, volg onderstaande gids.

Lees ook: Zo overwin je FOMA, fear of missing alcohol.

Een gekrompen kledingstuk herstellen met wasverzachter

Je staat op het punt je inmiddels piepkleine wollen trui in de vuilnisbak te gooien? Wacht even!

Meng een volledige fles wolwasverzachter in een emmer, voeg water toe en dompel de trui erin. Laat het de hele dag weken, spoel de trui voorzichtig uit en hang het op zonder het uit te wringen. Het zal zijn oorspronkelijke vorm terug hebben gekregen.

De witte azijn techniek

Is de wasverzachter op? Geen paniek, je kan nog altijd terugvallen op witte azijn. Vul een emmer voor de helft met water en voor de helft met witte azijn.

Laat uw kledingstuk ongeveer een Netflix-marathon lang (of ongeveer 12 uur) weken en spoel het daarna uit met koud water.

Laat het dan drogen op een hanger, vooral als het om een wollen trui gaat. Door het gewicht van het water zal de wol zich ontspannen. Alleen de geur moet je erbij nemen.

Lees ook: Dit huis-, tuin- en keukenmiddeltje helpt echt tegen hoesten.

/

Kleding strijken

Zeer effectief, vooral met een dunne blouse of licht T-shirt, is deze methode die bovendien ook makkelijk én snel is.

Haal gewoon het strijkijzer of idealiter de stomer tevoorschijn en strijk het item naar keuze. Ga zeker ook met de warmte door de binnenkant en rek de stof naar beneden.

Je zal zien dat het door de hitte in een mum van tijd zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt. Het is magisch!

Kleding wassen met shampoo

Deze methode is eenvoudig en doeltreffend en neemt slechts een half uur van je tijd in beslag. Vul eerst een emmer met warm water en voeg dan twee eetlepels conditioner of babyshampoo toe.

Laat het desbetreffende kledingstuk dertig minuten weken, daardoor komen de vezels van het kledingstuk los. Dan gewoon uitwringen en plat drogen. That’s it!

Glycerine en water mengen om gekrompen kleding te herstellen

Net als bij de conditioner methode heb je alleen een emmer, glycerine (te koop bij de apotheek of drogisterij) en warm water nodig. Eerste stap, meng de glycerine met het warme water tot het stroperig is. Doe het kledingstuk in het mengsel en roer.

Laat het dan ongeveer 15 minuten zitten. Rek het kledingstuk voorzichtig uit tot de gewenste maat en spoel het uit. Laat het plat drogen en rek de stof af en toe uit om te voorkomen dat het opnieuw krimpt. Vaak erg effectief!

Lees ook: Vijf tips om je goede voornemens wél vol te houden in 2023.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Wassen.