Waar matcha een paar maanden geleden nog werd aangeprezen als een gezond alternatief voor koffie, moet het nu zelf plaatsmaken voor een ander hip drankje. Hojicha zou dé nieuwe comfort drink zijn die je in je ochtendroutine wil integreren, maar wat is het nu juist?

De laatste jaren kon matcha rekenen op een enorme groei aan populariteit. De groene thee uit Japan had zijn succes vooral te danken aan zijn gezondheidsvoordelen. Zo zit deze thee vol antioxidanten, vitaminen en mineralen en zou het helpen bij de spijsvertering. Bovendien bevat het ook cafeïne, maar in minder grote hoeveelheden dan koffie. Dit alles zorgde ervoor dat het groene drankje werd aangeprezen als een gezond alternatief voor koffie. Toch lijkt het erop dat matcha nu zelf van de troon zal worden gestoten en wel door het bruine drankje hojicha.

Wat is hojicha?

Ondanks dat het klinkt als een volledig nieuw drankje, is dat toch niet helemaal het geval. Het heeft zelfs verrassend veel te maken met matcha. Hoewel de bruine kleur het niet doet vermoeden is hojicha net als matcha een groene thee. De twee dranken zijn zelfs afkomstig van dezelfde familie. Het verschil tussen de twee zit hem in het productieproces.

Hojicha en matcha verschillen al van elkaar van bij de teelt van de plant. Zo is matcha een schaduwthee, dit wil dus zeggen dat de planten in de schaduw groeien, terwijl dat bij hojicha niet het geval is. Daarnaast worden voor hojicha volwassen bladeren gebruikt en voor matcha jonge bladeren.

Kleur en smaak

Het opvallendste aan de thee is hoe dan ook de kleur. Want hoewel het hier gaat om een groene thee, heeft hojicha toch eerder een koffieachtige, bruine kleur. Deze kleur heeft het te danken aan de verdere verwerking van de bladeren. Die worden namelijk geroosterd. Bij matcha daarentegen worden de bladeren verwerkt door ze te malen met stenen. Dit productieproces heeft dan ook een invloed op de smaak ervan. Zo heeft hojicha een nootachtige en volgens sommigen zelfs chocolade-achtige smaak, waar het bij haar groenere broertje eerder gaat om een spinazie-achtige smaak.

Wat is gezonder, matcha of hojicha?

Hoewel de twee theeën bijzonder veel gemeen hebben met elkaar wordt hojicha toch steeds opgeworpen als de ‘gezondere variant’. Dit komt doordat deze thee minder cafeïne bevat dan matcha. Zo bevat hojicha amper 5 tot 10 mg cafeïne per 250 ml thee waar dit voor matcha oploopt tot 70 à 80 mg cafeïne per 250 ml thee. Heb je dus nood aan een energieboost dan komt matcha eerder van pas. Wil je je cafeïne inname beperken, dan kies je beter voor een kopje hojicha.

De twee verschillen dus vooral qua smaak, kleur en wat de hoeveelheid cafeïne betreft, maar voor de rest zijn beide theeën vrij overeenkomstig. Zo bevatten ze allebei L-theanine, een stof die kan helpen bij de concentratie en bij het ontspannen. Maar ze beschikken ook beide over een hoeveelheid antioxidanten, mineralen zoals ijzer, zink en calcium en vitaminen A, C en E.

Shop hier hojicha

Hojicha

Bio hojicha in poedervorm van IRO, €24,90.

Shop hier

Lees ook: Recept: dessert met matcha, mascarpone en chocolade