Interview met Sarah Gurt, de vrouw achter sandalenlabel Freedom Moses
© Sarah Gurt

Interview met Sarah Gurt, de vrouw achter sandalenlabel Freedom Moses

Door Esther Marneffe
Leestijd: 2 min

Sarah Gurt, founder en designer van het comfortabele slippermerk Freedom Moses, heeft al heel wat grote namen op haar palmares staan. Nu focust ze zich nog uitsluitend op haar eigen label. “Freedom Moses begon klein en groeide stukje bij beetje, maar het kost tijd en geduld."

/

Sarah Gurt legde een uitgebreid parcours af in de modewereld. Zo ontwierp ze al schoenen voor Thierry Mugler, Calvin Klein en Oscar de la Renta. Maar het waren niet de grote namen die het meeste invloed op haar carrière hadden.

“Ik heb eigenlijk vooral veel geleerd van mijn eerste echte baan bij een Amerikaans merk genaamd Chinese Laundry. Ze bestaan al sinds de jaren ‘70 en de baas daar heeft me alles geleerd wat ik vandaag weet over de schoenenindustrie. Ook werken met Oscar de la Renta was een ongelooflijke ervaring. Dat ik de kans kreeg om hem mijn schetsen te laten zien en zijn feedback kreeg, was geweldig. Samenwerken met enkele Italiaanse fabrieken toen ik schoenen ontwierp voor Thierry Mugler, was ook een geweldige ervaring.”

Lees ook: Wie is Rejina Pyo, de ontwerpster die samenwerkt met & Other Stories?

Freedom Moses

/

Freedom Moses

Freedom Moses, de naam van het sandalenlabel, is een knipoog naar het populairste schoenmodel uit haar thuisstad Tel Aviv. Zeven jaar geleden bracht ze de minimalistische, maar kleurrijke veganistische slippers voor vrouwen, mannen en kinderen op de markt. “Ik ben begonnen met het creëren van de algemene stijl van de slippers en het logo. Daarna begon de zoektocht naar fabrieken. Freedom Moses had de eerste 2,5 jaar slechts twee werknemers, inclusief mezelf. Vandaag zijn we al met tien”, vertelt de ontwerpster ons vol trots.

Van een leien dakje liep het natuurlijk lang niet altijd. “De fabriek waarmee we het eerste seizoen samengewerkten, was een ramp. Ik herinner me nog dat ik samen met mijn moeder ingepakte schoenen moest uitpakken, proper maken en opnieuw inpakken. Maar gelukkig hebben we nu een geweldige fabrikant gevonden waar we sindsdien mee samenwerken.”

Lees ook: Vivienne Westwood wordt vandaag 80, een portret van het mode-icoon

/

Gurt verhuisde naar Tel Aviv toen ze 13 was. Het gaat dan ook zonder zeggen dat de stad een blijvende indruk nagelaten heeft, die tot uiting komt in haar ontwerpen. “Er is daar een temperament in de manier van leven dat zo uniek is. Ik raak nog steeds dagelijks geïnspireerd door de stad die constant in beweging is.

Sixties als inspiratie

Voor haar recentste collectie liet ze zich inspireren door de sixties en Palm Springs. “Ik werd verliefd op dit tijdperk toen ik in Los Angeles woonde. Er was een soort van naïviteit, lichtheid van zijn en vrijheid die in de lucht hing. Tot op de dag van vandaag blijven de sixties een enorme inspiratie. Niet alleen voor stijl, maar uiteraard ook voor muziek”, legt Gurt uit.

Freedom Moses

/

Alle Freedom Moses slippers zijn recycleerbaar en vegan. Duurzaamheid is voor de ontwerpster dan ook van persoonlijk belang. “Onze planeet is belangrijk voor mij. We zijn nu bezig onze verpakkingen te heruitvinden, door overtollig materiaal, zoals hangers en inzetstukken, weg te laten. We proberen zo min mogelijk afval te produceren. Elk klein beetje telt om onze planeet te helpen.”

Lees ook: Modeontwerper Alber Elbaz gestorven aan Covid-19

“Freedom Moses zou mogelijk kunnen uitgroeien tot een lifestyle-merk met kleding en accessoires. Maar het is belangrijk voor mij om eerst een sterke basis op te bouwen met onze slippers voordat we doorgroeien naar andere categorieën. Voor komende collecties focus ik vooral op leuke samenwerkingen en nieuwe prints”, aldus de ontwerpster.

Vanaf 35 euro, freedomoses.com.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Freedom Moses, Sarah Gurt, Slippers.