Modeontwerper Alber Elbaz gestorven aan Covid-19
© Getty Images

Modeontwerper Alber Elbaz gestorven aan Covid-19

Leestijd: 1 min

Alber Elbaz is zaterdag op 59-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19. De ontwerper werd bij het grote publiek bekend voor zijn gedrapeerde en ultra-vrouwelijke ontwerpen. Hij stond veertien jaar lang aan het roer van modehuis Lanvin en richtte onlangs nog zijn eigen merk AZ Factory op.

/

In 1961 werd Alber Elbaz geboren in Casablanca als jongste zoon van een kapper en een kunstenares. Op zijn tiende verhuisde het Joodse gezin naar Tel Aviv. Na zijn verplichte dienst in het leger ging hij in 1982 in diezelfde stad mode studeren aan de Shenker School of Fashion & Design. Toen hij vier jaar later afstudeerde, verhuisde hij naar New York om daar aan de slag te gaan bij couturier Geoffrey Beene. Hij werkte zeven jaar voor de man.

Alber Elbaz wint prijs beste internationale ontwerper

Alber Elbaz op de catwalk

Alber Elbaz – Getty Images

Daarna ging hij twee jaar aan de slag als hoofdontwerper bij Guy Laroche, om vervolgens de functie van creatief directeur aangeboden te krijgen bij Saint Laurent (toen nog Yves Saint Laurent). Op de valreep liep hij deze kans mis omdat het modehuis werd opgekocht door de Gucci Group en Tom Ford aan zet kwam.

Elbaz werkte kort van het merk Kriza in Milaan, om dan in 2001 aangenomen te worden als creatief directeur van modehuis Lanvin. In de veertien jaar dat hij er aan het roer stond, wist hij van het Franse Huis een gerenommeerd en prestigieus label te maken. De kantelende verkoopcijfers schoten al na amper vier seizoenen de lucht in en hijzelf won in 2005 de prijs voor beste internationale ontwerper van de Council of Fashion Designers of America. Elbaz ging met Lanvin ook een beruchte samenwerking aan met modeketen H&M.

/

AZ Factory

Zijn vertrek bij Lanvin in 2015 kwam als een grote verrassing. Hij nam vervolgens bijna zes jaar een pauze, om in januari 2021 een comeback in de modewereld te maken met zijn eigen merk AZ Factory. Onder het vlaggenschip van Richemont, de luxegroep waartoe ook Chloé en Cartier behoren. Zijn kenmerkende speelse en humoristische stijl waren al van bij zijn eerste collectie zichtbaar. Lees hier het artikel dat we schreven bij de lancering van het merk.

Het is de Richemont-groep die nu ook het spijtige nieuws van zijn overlijden bevestigt. “We zijn er kapot van – Alber is overleden aan COVID na drie weken in het ziekenhuis te hebben gelegen – zo tragisch”, aldus Johann Rupert, voorzitter van Richemont.

Lees ook: Ontwerper Kenzo Takada gestorven aan de gevolgen van Covid-19.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Alber Elbaz, Covid-19, Lanvin, Mode, Postuum, Richemont.