Juwelen van Belgische bodem: interview met juwelenontwerpster Lore Van Keer
© Lore Van Keer

Juwelen van Belgische bodem: interview met juwelenontwerpster Lore Van Keer

Door Léonie Van de Vliet
Leestijd: 2 min

Op zoek naar een mooi en kwaliteitsvol juweel van Belgische bodem? Ga dan eens langs in de nieuwe winkel van Lore Van Keer. De Belgische juwelenontwerpster opende onlangs haar tweede filiaal met luxueuze juwelen in de Steenhouwersvest te Antwerpen. Wij spraken haar over minimalisme, ethische materialen en statement pieces!

Wanneer je de winkel binnenkomt, kom je terecht in een minimalistische en rustgevende omgeving. De afgewerkte juwelen staan uitgesteld langs de zijkanten van het pand, terwijl zich achteraan het atelier bevindt waar de kleine kunstwerkjes nog tot leven moeten komen. Lore Van Keer werkt met edelstenen, goud en zilver; en dat alles verwerkt in een abstract design.

Vanwaar die keuze voor het abstracte? Wij vroegen het haar.

/

Hoe zou je het juwelenlabel omschrijven voor lezeressen die het nog niet kennen? 

Ik omschrijf het altijd als minimalistisch. Ik hou van de strakheid en het abstracte van een juweel. Evengoed wil ik daarin graag fijnheid en vrouwelijkheid benadrukken. In mijn collecties probeer ik zo de meer verfijnde juwelen te combineren met statement pieces. Hiermee wil ik contrast brengen.

Eigenlijk maak ik de juwelen die ik zelf wil dragen! Iets grillig of met bloemetjes zal je bij mij niet vinden. Ik hou gewoon zelf van die strakke lijnen, hier en daar wat asymmetrie. Dat vind ik gewoon tof. En dat is ook een beetje hoe ik de winkel heb ingericht. Ik vind het echt leuk dat de sfeer van de winkel ook de sfeer van de juwelen vertegenwoordigt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lore Van Keer Jewellery Design (@lorevankeer) op

/

Draagt het open atelier in de winkel bij aan die sfeer?

Ja, het is tof dat je een concept binnenstapt. Ik wil meer doen dan gewoon winkeltje spelen. Het is dan ook de bedoeling dat klanten hier iemand zullen zien werken. De persoon die hier in de winkel staat zal de klanten helpen, maar is ook goudsmid. Daarmee heeft zij ook de technische achtergrond om meer uitleg te geven bij de juwelen. Ook ikzelf zal soms in de winkel staan.

Ben je nog van plan om andere winkels te openen in de toekomst?

Voorlopig is deze nieuwe uitdaging even genoeg, maar in de toekomst is het wel de bedoeling om aan een internationaal project te werken. Deze nieuwe winkel zal alvast voor meer passage zorgen, wat we in de andere winkel totaal niet hebben. We hopen dat mensen hier een aangename nieuwe ontdekking zullen doen, waardoor we op lange termijn een internationaal verhaal kunnen opbouwen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lore Van Keer Jewellery Design (@lorevankeer) op

/

Zijn al jouw juwelen van Belgische bodem? 

Ja. We maken alles zelf in onze eigen ateliers. Hier in Antwerpen kunnen dan vooral aanpassingen en dergelijke gebeuren. Er is eigenlijk niets dat we niet zelf doen. Daarbij proberen we de juwelen echt ethisch verantwoord te maken. Ik koop het zilver, goud en diamant bij fair-traid aankopers. Ik probeer daar echt aan te werken. Het juweel blijft tenslotte een luxe-artikel.

Voor wie zijn jouw juwelen geschikt?

Het is niet voor iedereen dat ik een juweel wil maken. Een juweel is namelijk heel persoonlijk en subjectief, op een bepaalde manier straalt het je eigen karakter uit. Niet iedereen moet het dus mooi vinden. Wel vind ik het leuk dat mensen een crush kunnen krijgen op een juweel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lore Van Keer Jewellery Design (@lorevankeer) op

Meer lezen? Ethisch juwelen shoppen: zo doe je hetDit zijn de top 4 juwelentrends van 2019Clash, de nieuwe Cartier collectie die breekt met de regels van het huis

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgisch label, Interview, Juwelen, Lore Van Keer, Ontwerper.