Houtskool op je huid
©

Houtskool op je huid

Leestijd: 1 min

Houtskool op je huid, het is eens wat anders. Het zwarte goedje belooft je vanbinnen én -buiten een grondige reinigingsbeurt te geven.

In de VS is het zwarte poeder in skincare al langer een hype. Je vindt het er in tandpas­ta, gezichtsreinigers, maskers en zelfs in de koudgeperste sapjes van detoxadepten. De reden: houtskoolpoeder geeft je huid een detox en helpt bij gestresseerde (stads)huidjes, een rokers­teint, huidontstekingen, acne én een slechte adem.

De reden: actieve houtskool werd adsorberend. Bij adsorptie hechten atomen, ionen of moleculen uit een gas, opgeloste solide of vloeistof zich aan een oppervlak. Op die manier kan negatief geladen houtskool alle giftige, positief geladen stoffen als het ware vangen en vasthouden. Zo kan één grammetje actieve houtskool de toxines op twee vierkante kilometer vasthouden. Vertaald naar je lichaam betekent dat gezondheidsadepten geregeld een houtskoolkuur van twee weken houden om alle toxines in hun lichaam – hormonen, insecticiden, zware metalen, medicijnrestjes… – af­ te voeren. Langer is niet aangeraden omdat de houtskool ook de nodige voedingsstoffen zoals aminozuren kan afvoeren.

Je vindt houtskoolsupplementen in de natuurwinkel, maar je kan er ook het poeder zelf kopen. Meng voor zo’n kuur drie keer per dag twee lepels houtskoolpoeder in een glas water en laat het je smaken. (Het poeder is smaakloos.) Toptip: een rietje voorkomt zwarte tanden. Maar ook een sapjeskuur is een optie. De JuiceDelight BlackBox van Detox Delight (€ 55) is een kant­-en-­klare driedagenkuur met grijze notensapjes en zwarte limonades.

Houtskoolhuidje

houtskool skincare

Ook op je huid is houtskool interessant: ze zuivert poriën en heeft een licht antibacterieel effect. Daardoor is ze een interessante reiniger voor élk huidtype omdat ze de huid niet dehydrateert. De CityBlock Purifying Charcoal Cleansing Gel van Clinique (€ 27,95) belooft de talgproductie in je gezicht onder controle te houden, pollutiedeeltjes te verwijderen en de huid grondig te reinigen. Vette(re) huidjes kunnen ook aan de slag met de zacht exfoliërende Konjacspons – Bamboe houtskool van Konjac Sponge Co (€ 11,99, via Biotylab). Het Charcoal Rescue Masque van Dermalogica (€ 59,90) werd ontwikkeld voor de vermoeide, doffe huid. Het ontgift, reinigt intensief, verheldert, helpt overtollige talg verwijderen en poriën verfijnen, roodheid verminderen en de huid zachter te maken.

Op je voeten gebruik je de Charcoal Detox Foot Scrub van RainPharma (€ 19,95). Die zwarte scrub met cosmetische zuren verzorgt je voeten en haalt eelt en ongewenste geurtjes weg. En de The Guv’ner-deo van Lush (€ 9,95) met houtskoolpoeder, salie, patchoelie en lycopodium absorbeert zweet en verfrist. (En ja, je kan gerust je witte blouses blijven dragen.)