Hoe Rihanna’s zwangerschapslooks de stereotypes over het moederschap doorbreken
© Instagram @diggzy

Hoe Rihanna’s zwangerschapslooks de stereotypes over het moederschap doorbreken

Door Marie Dilou
Leestijd: 3 min

Sinds Rihanna aankondigde dat ze zwanger is, schud ze onze traditionele kijk op zwangerschapsmode grondig door elkaar. Eigenhandig doorbreekt ze stereotypes met extravagante en uitdagende outfits. 

/

Half kaalgeschoren hoofd, joggingpak en hakken, doorzichtige jurk met Swarovski-kristallen… Op gebied van mode dachten we dat Rihanna alles al had uitgeprobeerd. En waar anderen in haar gedurfde outfits al snel neergesabeld zouden worden, maakt ‘Riri’ alles wat ze draagt modieus.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle andere dingen die ze doet, want de zangeres-onderneemster heeft ook de normen van de make-upwereld opnieuw gedefinieerd met Fenty Beauty, en die van lingerie met haar inclusieve merk Savage X Fenty.

Lees ook: Met deze ultieme foundation tips krijg je een perfect egale huid.

Sinds ze haar zwangerschap officieel maakte op 31 januari 2022, draait Rihanna nu al de rollen om van de maatschappelijke normen die gelden voor het moederschap.

Rihanna’s zwangerschap, een symbolische aankondiging

De geruchten deden al maanden de ronde. Tijdens het MET Gala 2021 in september vorig jaar wekte de XXL zwarte jurk die Rihanna droeg de nieuwsgierigheid van haar fans. Ze vermoedden onmiddellijk een zwangerschap.

Taylor Hill/WireImage

We weten hoe problematisch het is om een vrouw te impliceren of te vragen of ze zwanger is. Maar ondanks alle argwaan koos de zangeres van Love On The Brain er altijd voor om humoristisch te zijn. In december 2021 schreef ze in een privébericht aan een fan: “you get me pregnant every fucking year lol!”

31 januari 2022. We vernemen dat de zangeres en haar partner A$AP Rocky in verwachting zijn van hun eerste kind. Het nieuws verspreidt zich en gaat de wereld rond via sociale media. En hoewel het nieuws van de zwangerschap iedereen gelukkig maakte, is het vooral de symbolische manier waarop het koppel het nieuws bekendmaakte die fascineert.

Waar de meeste beroemdheden graag een blijde gebeurtenis aankondigen via hun eigen social media accounts, besloot Rihanna tegen de stroom in te gaan. Ze koos de paparazzifavoriet Miles Diggs, alias @diggzy, om het nieuws bekend te maken met een reeks paparazzi-achtige straatfoto’s.

Hiermee knipoogt de ster uit Barbados naar een tijd waarin sterren hun privacy werden belemmerd door gestolen foto’s. Maar in haar geval, is zij degene die de controle heeft.

Lees ook: Binnenkijken in de inspirerende woning van Gala González.

En omdat ze nooit verzuimt haar reputatie als stijlexpert waar te maken, droeg Rihanna een lange roze jas van Chanel uit de herfst-wintercollectie van 1996 op de foto’s. Het extra detail? De jas is half open om haar bolle buik te onthullen.

/

Rihanna, icoon van zwangerschapskleding

Zwangerschappen van beroemdheden worden altijd nauwlettend in de gaten gehouden door de media, fans en modeliefhebbers. Van Lady Di tot Kim Kardashian, we volgen de looks van deze aanstaande moeders op de voet.

In feite zijn het deze celebs die zwangerschapsmode nieuw leven in bliezen, want lange tijd was zwangerschapskleding niet bepaald modieus.

In de Middeleeuwen werden de jurken van adellijke en andere rijke vrouwen op maat gemaakt naar het silhouet van hun zwangere lichaam: getailleerd over de borst en wijd uitlopend vanaf de buik. Een vrouw die zwanger was werd toen bekeken als een goede echtgenoot en werd de hemel ingeprezen.

Vandaag de dag weerspiegelt de kleding van een vrouw die een kind draagt haar financiële status, aangezien zij zich een garderobe kan veroorloven voor het moederschap en andere momenten in haar leven. Later zorgt elk kledingstuk ervoor dat een zwangere vrouw zich zo kleedt dat zij er comfortabel in voelt, in feite wordt er niets aan gedaan om het trendy te maken.

Modestatement

Maar dankzij de looks van zwangere sterren en de komst van mama-influencers in de jaren 2010, explodeerde zwangerschapskleding in de jaren 90 en is het nu een echt modestatement. En dit geldt voor alle vrouwen, ongeacht hun budget.

Een week na de officiële aankondiging verscheen Rihanna in een topje dat over haar hele middenrif open was. Afgezien van haar duidelijke bolle buik, is dit laag uitgesneden topje in combinatie met een strakke legging en pumps een terugkerend gimmick voor de fashionista.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Miles Diggs (@diggzy)

Terwijl je zou verwachten dat ze meer bedekkende kleding zou dragen, deconstrueert ‘Badgalriri’ het idee dat de buik van een zwangere vrouw gecamoufleerd moet zijn en haar kleding los moet zitten.

En de vrouw die in 2014 een Fashion Icon Award won, houdt zich niet in. In een nieuw foto van Miles Diggs, is ze te zien met een crop top onder haar bontjas. In dezelfde week droeg ze opnieuw een crop top en een The Attico broekensemble op een Fenty Beauty evenement in Los Angeles.

/

Rihanna blijft haar sandalen met hakken dragen en is niet van plan haar sexy, extravagante looks ook maar enigszins in te perken. Met ontbloot bovenlijf viert ze het lichaam van zwangere vrouwen, en toont ze aan dat in verwachting zijn geen reden is om je plotseling te gaan hullen in bedekkende, praktische kledij. Lang leve Riri!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Miles Diggs (@diggzy)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Miles Diggs (@diggzy)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Miles Diggs (@diggzy)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door badgalriri (@badgalriri)

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij Marie Claire Frankrijk.

Redactie Marie Claire De artikels van >