Hedendaagse architectuur: parels van eigen bodem
©

Hedendaagse architectuur: parels van eigen bodem

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 1 min

De Belgische  hedendaagse architectuur heeft heel wat inspirerende, vernieuwende en unieke woningen op zijn palmares. Wandel mee door drie recente woningen, ontworpen door architecten van eigen bodem.

/

Een vleugje Isla Bonita

Aanstormend talent Deborah Buerms, werkzaam als architecte bij STULP architectuur, tekende deze moderne villa die misschien wel in België gelegen is, maar je ogenblikkelijk naar Ibiza vervoert. De groene voortuin verzacht de imposante gesloten voorgevel van 32 meter lang met koperen detail. Binnenin zijn de verschillende leefruimtes van de woning georganiseerd volgens de stand van de zon: de slaapkamer, yogakamer en ontbijtkamer liggen aan de oostelijke kant, terwijl de keuken en eetruimte zijn gericht op de avondzon in het westen. De functionele woonruimtes bevinden zich op het gelijkvloers en een lift geeft toegang tot een loft op de eerste verdieping, waar de ouders van de eigenaars kunnen intrekken moesten zij zorgbehoevend worden.

/

Zwart beton in het groen

Hansi Ombregt van hansi ombregt architectuur ontwierp deze buitengewone zwart betonnen gezinswoning, gelegen in een bosrijke omgeving. De bovenverdieping bevat maar liefst vijf kinderkamers, van elkaar gescheiden door een doucheruimte. Verder vind je op de bovenverdieping ook een afgesloten master bedroom inclusief badkamer, dressing én patio. Het gelijkvloers bestaat uit een ingesneden carport, keuken, zit-, speel- en leefruimte met keuken. Die laatste is bijna volledig beglaasd en kijkt uit op de groene tuin en omgeving.

/

Van een leien dakje

Bart Cobbaert van architecten-en studiebureau Denc!-studio transformeerde een oude hoeve met schapenweide tot een compacte duurzame woning. De beperkte oppervlakte van zo’n 120 vierkante meter biedt net genoeg ruimte voor alle essentiële woonruimtes. De kinderkamers liggen op de bovenverdieping, het gelijkvloers bevat dan weer de ouderlijke slaapkamer, badkamer en keuken waardoor het later als één autonoom geheel zal kunnen functioneren. De gevel van het huis werd volledig afgewerkt met leien, een budgetvriendelijk oplossing met een uniek effect. Tenslotte herbergt de voortuin een bloemenweide én smulhaag met frambozen en tomaatjes.

Je vindt deze drie parels van de hedendaagse Belgische architectuur samen met 47 andere recente uitzonderlijke woningen van de hand van Belgische architecten – zowel gevestigde waarden als aanstormend talent – in het boek ‘Buitengewoon Belgisch Bouwen’.

Lees meer: Kleur in je interieur: zo kies je de juiste tint, Architectuur: deze iconische huizen in België moét je gezien hebben, Kitsch in huis: more is more is het interieurmotto van de toekomst.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Architectuur.