Duik mee in de geurpotten van ’s werelds meest iconische parfumstad
© Laura De Coninck

Duik mee in de geurpotten van ’s werelds meest iconische parfumstad

Door Laura De Coninck
Leestijd: 2 min

Grasse... geen parfummekka zo iconisch als de stad ten noorden van het Zuid-Franse Cannes. Geuren vliegen je er rond de oren en parfumeurs zijn er dan ook kind aan huis. Ze creëren er hun geuren, tegenwoordig steeds vaker op basis van gepersonaliseerde ingrediënten, gemaakt van hele bloemen of slechts van een stukje ervan. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat? Marie Claire zocht het voor je uit.

Grasse, dé parfumstad bij uitstek, is de thuishaven van Robertet, de nummer één leverancier van geurgrondstoffen ter wereld. Tonnen rozen, jasmijn en ylang ylang worden er per vracht aangeleverd, gestoomd, gedestilleerd en verwerkt tot kostbare druppels parfumconcentraat. Meestal op traditionele wijze, zoals ze dat honderden jaren geleden ook al deden. Aan de hand van vaporisatie – een techniek waarbij een grote stoomketel hete stoom door de geperste bloemen duwt –  wordt condens verkregen, een soort van bloemenwater, zeg maar. De bloemenolie die in dit bekomen water zit, blijft drijven en wordt zo gescheiden van het vocht. Wat overblijft, is essentiële olie. Maar daar is de kous zeker niet bij af.

robertet

Laura De Coninck

Deze natuurlijke grondstoffen worden op vraag van parfumeurs nadien helemaal gepersonaliseerd en op punt gesteld. Door destillatie kunnen de geurmoleculen zeer nauwkeurig onderverdeeld worden in verschillende fracties. Als een componist bepaalt de parfumeur nauwkeurig welke noten hij van de geur overhoudt voor zijn eigen gepatenteerde essence, en welke onherroepelijk overboord worden gekieperd.

Een knap staaltje spitstechnologie, zou je denken, maar deze destillatiemethode is er eentje met een lange grijze baard, die al sinds de kennis van de verschillende gewichten van moleculen wordt toegepast. Enkel met stoom, temperatuur en tijd kan een geur vacuüm in aparte moleculen worden opgedeeld. De abstractie van deze geurmoleculen bekomen, is andere koek.

Igor Meijer for Parfums Christian Dior

Igor Meijer for Parfums Christian Dior

Elk facet moet immers worden gecontroleerd op kwaliteit en moet zo consistent, stabiel en geurgetrouw mogelijk worden gemaakt, en dat is een tijdrovend proces waar wel wat technologie bij komt kijken. Mensen willen nu eenmaal dat hun parfum altijd hetzelfde ruikt. En dat is niet eenvoudig, want elk jaar, elke pluk en elke persing verschillen de bloemen immers van geur en kwaliteit, net zoals bij wijn. Ook het tijdstip van de pluk heeft effect op het parfum. Zo plukken ze de rozen ’s ochtends, omdat ze dan het lekkerst ruiken. Daarnaast is ook de ene bloem de andere niet. De ylang ylang die in Madagascar bloeit, ruikt anders dan die van op de Comoren, ook al gaat het over dezelfde soort.

Sommige rauwe materialen, zoals iriswortel, doen er wel drie jaar over vooraleer ze tot een essence kunnen worden verwerkt. Na het plukken, wordt er gereinigd en wordt de materie gedroogd. Meestal blijft er nadien nog maar een kleine helft van het materiaal over voor de uiteindelijke destillatie, maar bij iriswortel is dat nog veel minder. Van 4 ton wortels blijft er uiteindelijk 1 ton over om te destilleren. En dat maakt dat het prijskaartje maar liefst 70.000 tot 100.000 euro per kilo bedraagt! Toch moet jasmijn uit Grasse, de duurste onder de bloemen, niet onderdoen met een prijskaartje van 100.000 euro per kilo gebruiksklaar materiaal. Ter vergelijking: een kilo rozen kost ongeveer 10.000 tot 50.000 euro.

robertet

Igor Meijer for Parfums Christian Dior

Robertet bestaat inmiddels zo’n 160 jaar en is al sinds jaar en dag trouwe leverancier van geurstoffen voor diverse neuzen en de grootste parfumhuizen. Zij waren de eerste die natuurlijke ingrediënten aanvoerden en dat doen ze tot op de dag van vandaag nog steeds.

Benieuwd naar het oogstproces van ylang ylang? De neus van Dior, François Demachy, trok zelf helemaal naar Nosy Be, een klein eiland ten Noorden van Madagaskar, om er de bloemen te gaan selecteren voor het nieuwe Dior parfum J’adore in Joy.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Dior, Grasse, Parfum, Robertet, Ylang ylang.