Weinig gedoe? Ga low poo!
©

Weinig gedoe? Ga low poo!

Leestijd: 2 min

Je verzorgt je haar het liefst zo eenvoudig mogelijk, met zo weinig mogelijk producten? Dan is de low poo iets voor jou. Inmasseren, spoelen, klaar! 

Low poo kan je het best omschrijven als een reinigende conditioner, vandaar dat hij ook wel eens een cleansing conditioner wordt genoemd. Hij werd geïnspireerd door de no poo-trend die voor het eerst opdook in de VS, waar Hollywoodsterren, blogsters en gewone stervelingen op een dag besloten hun haar helemaal niet meer met shampoo te wassen, maar het simpelweg met water te spoelen. (En eventueel af en toe eens met azijn.) Het idee: (traditionele) haarverzorgingsproducten zijn te agressief voor je haar en hoofdhuid en strippen ze van hun natuurlijke lipidenlaagje. Gevolg: je hoofdhuid wordt gevoelig, gaat trekken en jeuken en je haar verliest zijn vitaliteit. Door je haar enkel nog met water te spoelen, kunnen je hoofdhuid en lokken opnieuw hun balans vinden.

Vind je het idee dat je nooit nog je haar met producten mag wassen iets te drastisch, dan is de low poo een oplossing. Die combineert het verzorgende van een conditioner met reinigende bestanddelen. De niet-schuimende formule is vrij van sulfaten, parabenen en siliconen en dus een pak natuurlijker dan traditionele shampoos en conditioners. Je masseert de crèmeachtige formule in op vochtig haar, laat ze haar werk doen (meestal moet je het product 5 à 10 minuten laten inwerken) en spoelt ze dan uit. Meer is er niet aan.

Yves Rocher was in ons land de eerste met een low poo, maar steeds meer haarverzorgingsmerken introduceren nu hun versie. Voor de ene vrouw bijkt low poo een zegen te zijn, met luchtige, glanzende, goed gevoede lokken als resultaat. Bij andere vrouwen lijkt de formule niet aan te slaan en voelt hun haar ongewassen en slap aan. Kies dus altijd een low poo die aan je haartype is aangepast en volg de instructies nauwgezet. Geïntrigeerd? Dit is onze selectie.

Low Shampoo van Yves Rocher, € 9,90.

De formule is bijna volledig natuurlijk en bevat biologische meidoornolie die het haar beschermt en laat glanzen.

Essence Absolue Cleansing Milk van Shu Uemura, € 54,10, bij de kapper.

Deze reinigende melk werd ontwikkeld voor erg droog haar. De formule met cameliaolie (rijk aan lipiden) en een lichte dosis tensioactieve bestanddelen neemt onzuiverheden weg, voedt het haar en maakt het glad en glanzend.

Biolage Cleansing Conditioner van Matrix, € 29,10, bij de kapper.

Het merk deelde zijn silicoon- en parabeenvrije cleansing conditioners op naar gelang je haartype. Er is er eentje voor fijn haar, één voor medium, één voor dik haar (die bevat sulfaten) en eentje voor krullen. De formules zijn licht schuimend.

Série Expert Cleansing Conditioner van L’Oréal Professionnel, € 27,20, bij de kapper.

Kiezen kan uit Vitamino Color voor gekleurd haar, Curl Contour voor krullen en Absolut Repair voor beschadigd haar. Deze low poo vervangt je wekelijkse shampoo- en conditionerbeurt niet, maar wordt door het merk aangeraden als je vaak je haar wast.

Cleansing Conditioner van HIF, tussen € 30 en € 45, bij Beauty by Kroonen & Brown in Brussel.

Hair Is Fabric (HIF) ziet zijn vier reinigende conditioners als een professionele dry cleaning voor je lokken. De formules schuimen wél (in tegenstelling tot die van traditionele lowpoos), maar beloven de haarvezel niet te beschadigen. De gefractioneerde zuiveringsonderdelen binden zich enkel rond vuiltjes, maar laten de haarvezel met rust. Kiezen kan uit Growth Support, Anti-Frizz Support, Volume Support en Hydration Support.

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Beauty, Conditioner, Haar, Hoofdhuid, Kapsels, Low poo, No poo, Parabenen, Shampoo, Siliconen, Sulfaten.