Op het Griekse eiland Evia vind je Club Med Gregolimano, een trekpleister voor liefhebbers van zeilen en waterskiën, op slechts drie uur van Athene. Wij gingen het zelf ontdekken. 

Griekenland telt talloze eilanden en eilandjes, maar Evia is na Kreta het grootste. Dit zijn niet de Cycladen of de Dodekanesos: vergeet de blauwgeschilderde deuren, witgekalkte muren, windmolens en ezels op paden. Wat hier domineert, is de nabijheid van berg en zee. Uitgestrekte stranden, bijna greige zand. En de eenvoud van vissersdorpjes. Wie naar Club Med Gregolimano gaat, een geliefd resort bij talloze Belgen die er jaarlijks naartoe trekken, moet de toeristische clichés over Griekenland loslaten. Dat is de eerste verrassing. Evia heet ook wel het ‘Wilde Eiland’ en laat zich niet temmen.

In het dennenbos

Op twintig hectare haalt Club Med het beste uit wat het eiland biedt. Authenticiteit en respect voor locatie staan hier centraal en leidden tot innovaties. In het dennenbos staan gloednieuwe bungalows, die opgaan in de natuur: ze zijn niet vanaf de zee te zien. Deze suites zijn bedacht door het Parijse bureau van Jean-Philippe Nuel in samenwerking met de Griekse architect Afroditi Kartelia. Grijze en blauwgroene tinten domineren. Buiten wordt doorgetrokken naar binnen, met ramen die een verblijf in het bos mogelijk maken terwijl je binnen blijft. “Het voelt alsof je in het bos wandelt”, aldus Afroditi.

club med gregolimano

Presse

Hetzelfde team van architecten en ontwerpers ontwierp een zen-zwembad, herdefinieerde de spa en het wellnesscentrum, creëerde een strandbar waar het heerlijk aperitieven is bij zonsondergang en gaven de restaurants Les Pléiades, het hoofdrestaurant, en L’Oléa, het gastronomische restaurant, een opfrisser. De focus ligt op lokale keuken en producten van het land, naast internationale gerechten voor een steeds internationaler publiek. Langoustepasta’s naast gyros, die soms de paella raken, en visbarbecues… De feta-gerechten zijn uiteraard niet te missen voor fijnproevers. Chef-kok Giuseppe Pizzimenti, bijgestaan door een Griekse chef, promoot de lokale keuken in al haar mediterrane glorie, met een voorliefde voor kruiden zoals kaneel.

De wind, de golven

Sport staat centraal bij Club Med Gregolimano: het is een van de Club’s Europese bestemmingen waar waterskiën en zeilen toonaangevende sporten zijn. Sommige gasten komen zelfs alleen hiervoor naar Evia. Waterskiën wordt vanaf vier jaar onderwezen en beoefend. Kinderen op ski’s, deskundig begeleid, voelen zich al snel op hun gemak. Op een van de vier steigers die hiervoor zijn ontworpen, valt het aantal vrouwen dat deelneemt aan mono- of biskiën op. De sfeer op de steiger is ontspannen en vrolijk, maar zeer gefocust op de juiste bewegingen en houding op zee.

club med gregolimano

Presse

En dat is niet alles: zodra de wind gunstig is, schieten de catamarans over het water. De G.O.’s organiseren wekelijks een vlootuitje – alle catamarans vertrekken samen – en een competitieve regatta. De sfeer bij de zeilhut (ook volledig gerestyled) is uiterst gezellig. Ook paddleboarden kan, individueel of in groep. Liever zen? Dan is er de vibhava yoga van Heberson Oliveira, een methode die zelfs sceptici weet te overtuigen.

White party

Het feestelijke aspect is een van de sterke punten van Club Med. De ‘White party’, die elke donderdagavond plaatsvindt, is een van de hoogtepunten van de week. Witgedekte tafels strekken zich uit tot aan de kust. Daarna leeft het feest op de dansvloer verder, met een DJ die de traditionele playlists durft los te laten. In één woord: fantastisch.