Duurzaam tuinieren helpt je niet alleen water en energie te besparen, maar draagt ook bij aan biodiversiteit. Met deze vijf praktische tips maak je je tuin groener én milieuvriendelijker.
Waterbesparing in de tuin
Water is een essentiële, maar kostbare bron. Door slim om te gaan met water, kun je je tuin gezond houden zonder verspilling. In plaats van sproeien, kan een druppelsysteem water direct bij de wortels brengen, waardoor verdamping en verspilling worden beperkt. Plan en regel het irrigatiesysteem voor je tuin afgestemd op de behoeften van je planten met de Smart Sensor en Smart Water Control. Zo maak je in je tuin optimaal gebruik van iedere kostbare druppel water. Het opvangen van regenwater in een regenton is een eenvoudige manier om minder leidingwater te gebruiken. Dit water is bovendien beter voor planten, omdat het geen kalk of chloor bevat. Een laag mulch (bijvoorbeeld houtsnippers of stro) beschermt de bodem tegen uitdroging en houdt vocht langer vast. Tip: met een pomp maak je de ton handig leeg.
Pers
Energiezuinig tuingereedschap
Het gebruik van gereedschap met een lage milieu-impact kan een groot verschil maken in duurzaamheid. Waarom overstappen op elektrische of handmatige tools? Elektrisch of accu-aangedreven gereedschap veroorzaakt geen directe luchtvervuiling zoals benzine-apparaten. Elektrische en handgereedschappen zijn stiller en minder belastend voor mens en dier. Kies voor gereedschappen die gerepareerd kunnen worden of waarvoor losse onderdelen beschikbaar zijn. Voor eenvoudige taken zoals snoeien of grasmaaien kan een handmatige snoeischaar of een handgrasmaaier vaak volstaan.
Biodiversiteit stimuleren
Een gezonde tuin is een tuin vol leven. Door rekening te houden met biodiversiteit, help je nuttige insecten en dieren een plek te vinden.
Kies voor inheemse planten. Deze zijn aangepast aan het klimaat en trekken bijen, vlinders en vogels aan. Creëer schuilplekken: een takkenhoop, een insectenhotel of een vijver bieden een veilige plek voor verschillende diersoorten. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes helpen schadelijke insecten onder controle te houden zonder het ecosysteem te verstoren. Door een natuurlijke balans in de tuin te bevorderen, blijft je tuin gezond zonder het gebruik van schadelijke stoffen.
Duurzaam materiaalgebruik
Naast planten en watergebruik is ook de keuze van materialen in de tuin belangrijk. Door bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van tuinmaterialen, kun je verspilling verminderen en de levensduur van producten verlengen. Kies voor gerecycleerd hout, plastic of metalen tuinmeubels en gereedschappen.
In plaats van weggooien, kun je veel gereedschappen laten repareren of onderdelen vervangen. Natuurlijke meststoffen zoals compost, dierlijke mest en mulch voeden de bodem zonder schadelijke stoffen achter te laten.
Natuurlijk gazonbeheer
Een strak gemaaid gazon vergt veel onderhoud en water. Er zijn duurzamere manieren om met gras om te gaan: laat gras iets langer groeien. Dit beschermt de bodem tegen uitdroging en biedt schuilplaatsen voor insecten. Gebruik een mulchmaaier. Hierdoor blijven fijngesneden grassnippers op het gazon, wat de grond voedt en minder bemesting nodig maakt. Overweeg een bloemenweide: in plaats van een traditioneel gazon kun je kiezen voor een wilde bloemenweide, die minder water en onderhoud nodig heeft en insecten aantrekt.
Pers
Meer info en tips over tuinieren en het juiste materiaal vind je op de website van Gardena.