Wie af en toe door TikTok scrolt heeft het misschien al eens voorbij zien komen, het supplement ashwagandha. Het zou hét wondermiddel zijn om makkelijker in slaap te vallen en minder stress te ervaren. Die populariteitsboost is niet alleen aan de gang in Amerika en andere verre landen, maar ook in ons land. Zo steeg de zoekopdracht ‘ashwangdha’ de afgelopen maand in België met een piek van 100 zoekopdrachten in een dag op 19 augustus.
@praktijkvitaaloisterwijk Je ziet het heel veel voorbij komen op Tiktok; ashwagandha. 🌿 Ik krijg iedere week veel vragen over dit supplement. Ashwagandha is een eeuwenoud kruid met talloze voordelen en is een van de belangrijkste kruiden uit de ayurveda. In deze Tiktok laat ik je een aantal bekende voordelen zien van ashwagandha. #ashwagandha #supplementen #vitakruid ♬ Hey Lover – The Daughters Of Eve
Wat is ashwagandha?
Ashwagandha is een plantensoort die vooral voorkomt in Afrika, Zuid-Azië en het Middellandse Zeegebied. De plant speelt een grote rol in de ayurvedische geneeskunde waarbij het als geneeskrachtig kruid wordt gebruikt. Extracten van de plant worden verwerkt in pilletjes of gummies die je bij de drogist of online kan vinden. Voor het aankopen van deze pilletjes heb je dus geen voorschrift nodig aangezien ze onder de categorie van voedings- en vitaminesupplementen vallen.
Cortisol verlagend, testosteron verhogend
Het grote paradepaardje van het middel is de stressverlagende functie. Ashwagandha zou je cortisollevel tot 20% verlagen. Aangezien een verhoogd cortisollevel gepaard gaat met verhoogde stress zou ashwagandha ervoor zorgen dat je dus minder stress ervaart. Bijgevolg zou het ook werken om makkelijker in slaap te vallen aangezien je er rustiger van wordt.
Het middel wordt niet alleen gebruikt voor stressbeheersing, het is ook populair in de sportschool. Zo zorgt het supplement voor een verhoging van het testosterongehalte wat in combinatie met een verlaagde cortisol zou leiden tot betere sportieve prestaties.
Wat zijn de risico’s?
Hoewel gummies op basis van plantenextracten onschuldig klinken zijn er toch een paar risico’s aan verbonden. Een van de grootste bijwerkingen zijn problemen met de spijsvertering. Dit gaat van buikpijn tot misselijkheid en braken. Op TikTok wordt er dan weer vaak gesproken over een gebrek aan emoties. Zo zou je er lustelozer van worden en minder emoties ervaren. Deze bijwerking is te wijten aan het verlaagde cortisolniveau en dus verlaagde stresslevel. Doordat je minder stress ervaart kan je het gevoel krijgen dat je minder (intense) emoties ervaart.
Tot slot kan de stof ook een kwalijke invloed hebben op je lever. Zo kwam het Nederlandse programma BOOS vorig jaar nog met een getuigenis van een vrouw die na het slikken van pillen met ashwagandha te maken kreeg met een leververgiftiging. Hoewel de stof vaak geadverteerd wordt als een onschuldig middel, schetst de werkelijkheid dus wel degelijk een ander beeld.
Onderzoeksresultaten
Om echt een goed idee te krijgen over wat ashawagandha nu juist doet met je lichaam is het waardevol om wetenschappelijk onderzoek te raadplegen. Toch zijn deze resultaten nog niet representatief genoeg om duidelijke conclusies te trekken over het middel. Dit komt omdat er nog niet voldoende onderzoek werd verricht en de onderzoeken die wel al werden gedaan gebeurden vaak met kleine groepen of louter met dieren. Daarnaast werd de invloed van de stof op specifieke gevallen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, nog niet voldoende onderzocht. Aan zwangere vrouwen wordt dan ook afgeraden om het in te nemen.
Denk je zelf gebruik te maken van het supplement dan is het aangeraden om een arts te raadplegen. Ga met je klachten naar je huisarts en bekijk samen wat de beste remedie is voor jouw probleem.
Lees ook: Deze ontstekingsremmende voedingsmiddelen wil je integreren in je dieet