Dit wist je nog niet over slapen
© Auping - Elite

Dit wist je nog niet over slapen

Door Hannah Gellens
Leestijd: 3 min

Al een paar dagen op rij gaat de wekker te vroeg af en de vermoeidheid begint duidelijk zijn tol te eisen. Dat slaap een impact heeft op bijna elk aspect in ons leven staat zo goed als buiten kijf. Het is dan ook heel erg belangrijk om genoeg te slapen tijdens de nacht.

/

Als je niet genoeg slaapt, voel je je vermoeid – zowel mentaal, als fysiek. Maar dat is niet het enige. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan slaap op lange termijn kan leiden tot ziektes zoals diabetes, kanker en zelfs Alzheimer.

Maar ook op korte termijn heeft slaaptekort gevolgen. Zo hebben mensen die almaar door te weinig slapen, niet alleen meer kans om ziek te worden, hun lichaam heeft ook meer tijd nodig om te genezen nadien. Want te weinig slaap zorgt ervoor dat het immuunsysteem verzwakt.

Lees ook: Waarom hebben we nachtmerries?

Terwijl we slapen regelt ons lichaam ook het insuline- en glucoseniveau in ons bloed. Die twee stoffen regelen onze eetlust en helpen ons om een gezond gewicht te behouden. Bij slaaptekort wordt dat goed gereguleerde systeem tegengewerkt. Er vindt een stijging plaats van de hormonen die je een hongergevoel geven en ook het hormoon dat aan je hersenen signaleert dat je vol zit, presteert minder. Je gaat dus sneller (meer) eten willen bij een gebrek aan slaap.

Unsplash

/

Wereldwijde nood aan slaap

De Universiteit van Durham voerde in 2018 het grootste slaaponderzoek tot op heden uit. Daaruit bleek dat 30-40% van de mensen op aarde voortdurend moe is. 68% daarvan geeft ook aan dat ze meer willen rusten.

Lees ook: Is homeopathie echt of nep?

Tegen de verwachtingen van velen in, kan je slaap niet inhalen.  Zo zal een power nap je nooit hetzelfde uitgeslapen gevoel kunnen geven als een goede portie nachtrust. Langer slapen is altijd gelijk aan beter slapen. Een slaaptekort kan bovendien ook gevaarlijk zijn. Als je tussen 5 en 6 uur slaapt per nacht, is de kans om betrokken te geraken in een auto-ongeval 1,9 keer groter dan als je minstens 6 uur per nacht slaapt. Als je minder dan 4 uur per nacht slaapt, is die kans zelfs 11,5 keer groter.

/

Voordelen van slaap

Genoeg slapen is dus alleen maar goed voor ons. In onze slaap verwerken we niet alleen wat we wakker hebben meegemaakt, we herladen onszelf ook om de volgende dag zo fris als een vis te zijn.

Lees ook: Een seksuologe verklapt het advies dat ze zelf toepast tussen de lakens

Tijdens dat we slapen, voeren onze hersenen allerlei belangrijke taken uit: ze verbeteren ons vermogen om te leren en te onthouden, en zorgen ervoor dat we logische beslissingen en keuzes kunnen maken. En dat zijn nog niet eens alle voordelen. Genoeg slaap vermindert stress, zorgt voor meer alertheid, verbetert jouw fysieke prestaties… Je hebt er dus alleen maar baat bij om genoeg te slapen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Auping BeLux (@aupingbe)

/

Kwaliteitsslaap

De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per dag nodig. Een leuk weetje is dat onderzoek heeft aangetoond dat in de delen van de wereld waar ze een ‘twee fase’-slaapsysteem hebben in plaats van een ‘één fase’-systeem – 2 of 1 slaapperiode(s) per 24 uur – de mensen gelukkiger zijn.

Lees ook: 4 redenen om te boksen

De beste slaapkwaliteit behalen we tijdens onze REM-slaap (Rapid Eye Movement): onze ogen bewegen dan razendsnel heen en weer. Meestal bereiken we die zo’n 90 minuten nadat we in slaap zijn gevallen. Tijdens onze REM-slaap dromen we. Dat komt omdat onze hersenen in deze fase actiever zijn.

/

Calmtainment

Als je ziet hoe belangrijk slapen voor ons is, is het geen wonder dat het gezien wordt als het nieuwe superfood. Zo springen steeds meer merken en innovators ook op de overtuiging dat goed en lang slapen, een goed en lang leven inhoudt. Het verklaart ook de calmtainment-trend:

  • Te veel stress en een tekort aan slaap? In Hong Kong kunnen de inwoners betalen voor een dutjesbus. Het enige doel is om tijdens de 5 uur durende rit slaap in te halen.
  • Sleep trackers worden ontworpen om ons bewust te maken van ons slaappatroon.
  • Anti-energy drinks circuleren nu op de markt, als tegenpool voor de energy-drinks. Het doel is ervan is dus niet om wakker te houden, maar net om beter te kunnen slapen.
  • Er worden ook speciale geurtjes (met lavendel, bergamot, jasmijn…) ontworpen die mikken op het bevorderen van de slaap.
  • Podcasts die verhalen voorlezen voor het slapengaan zijn ook voor volwassenen steeds meer in opmars.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezond, Slaap.