Dior Haute Couture: een samenspel van kunst en mode
© Dior

Dior Haute Couture: een samenspel van kunst en mode

Leestijd: 1 min

De haute couturecollectie lente/zomer 2024 van Dior werd tentoongesteld in de tuin van het Rodin Museum in Parijs. De combinatie van kunst en mode stond voor Maria Grazia Chiuri centraal.

/

Coutureweek is van start gegaan in Parijs, met als hoogtepunt op de eerste dag de Dior couture lente/zomer 2024-show in het Rodin Museum. Een indrukwekkende parade van 59 modellen betrad de catwalk, waar natuurlijke tinten domineerden, maar werden aangevuld met kleurrijke accenten, variërend van levendig geel tot opvallend rood, inclusief heerlijke borduursels en moiré in diverse vormen.

Lees ook: Een strakkere kaaklijn dankzij mewing, kan dat?

/

Isabella Ducrot

Net als bij eerdere collecties deed Maria Grazia Chiuri weer een beroep op een inspirerende vrouwelijke kunstenaar voor het set design van de Dior haute couture lente/zomer 2024-show. De artistiek directeur van het Franse modehuis gaf de Italiaanse beeldend kunstenaar en schrijfster Isabella Ducrot carte blanche om het decor te bedenken. Ducrot’s kunstwerk, genaamd “Big Aura”, siert de muren met 23 jurken, elk vijf meter hoog.

Een speciaal eerbetoon aan Christian Dior is verweven in de collectie, met de iconische La Cigale-jurk uit 1952 als rode draad. Hierbij blijft vakmanschap centraal staan. De La Cigale-jurk wordt op eigentijdse wijze geïnterpreteerd, waarbij het kenmerkende moiré-materiaal de ene keer een rokkostuum siert en de andere keer een jasje in capestijl.

Het spel met texturen is een opvallend element in de collectie, waar naast moiré ook fluweel een centrale rol speelt. Fluweel accentueert bijvoorbeeld de contouren van avondjurken, terwijl organza, gecombineerd met een cape van veren of geborduurd met natuurlijke motieven zoals de beroemde Millefiori, een levendige gele moiré-jurk verfraait. Deze elementen vormen samen een harmonieus geheel in deze verfijnde Dior couture show, waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan.

Lees ook: Guess Airwash: het nieuwe, duurzame alternatief voor stone washed jeans

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Dior.