Deze vrouwen bepaalden mee de geschiedenis van Cartier
© Cartier

Deze vrouwen bepaalden mee de geschiedenis van Cartier

Door Elspeth Jenkins
Leestijd: 2 min

Niets doet meer dromen dan een exuberant juweel. En al zeker een iconisch model van Cartier. Deze vrouwen staken hun liefde voor het huis niet onder stoelen of banken. Een hommage aan de gezichten die de erfenis van Cartier mee vereeuwigden.

Grace Kelly

Kelly’s relatie met Cartier begint in hetzelfde jaar als haar verloving met Prins Rainier III van Monaco, we schrijven voorjaar 1956. Nadat ze hem een jaar eerder tijdens het filmfestival van Cannes ontmoet had, volgt de aankondiging dat de twee zich hebben verloofd. De eerste ring die Prins Rainier III haar schonk was een Eternity band bezet met robijnen en diamanten. Een hommage aan de kleuren van de vlag van zijn thuisland. Er volgde ook een tweede, veel weelderiger, exemplaar – tevens van de hand van Cartier – die te zien is in haar laatste film High Society.

Lees ook: Ontdek de geschiedenis van de Love-armband van Cartier.

Favoriete juweel: de Trinity ring. De actrice kreeg maar niet genoeg van Cartier ringen, na haar huwelijk werd Grace Kelly vaak gespot met een Trinity aan haar vinger, een tijdloos model dat staat voor eindeloze liefde.

Cartier

/

Jeanne Toussaint

De Belgische Jeanne Toussaint maakte deel uit van de Parijse jetset uit de vroege twintigste eeuw. Ze was model, wereldreizigster en vooral een vrouw die de korsetten van zich af wilde smijten en die, net zoals bestie Coco Chanel, een naam voor zichzelf wilde maken in de modewereld. Wanneer ze de opkomende juwelier Louis Cartier tegen het lijf loopt, is het veel meer dan een coup de foudre: Toussaint staat al snel mee aan het hoofd van het huis en is de bezielster van La Panthère, de panter die symbool staat voor Cartier en voor het eerst op een vrouwenhorloge bezet met onyx en diamanten in 1914 verscheen. Het was Jeanne’s liefde voor grote katten die de juwelier zijn grote trademark bezorgde. Ze droeg de titel van creatief directrice tot aan haar dood in 1970.

Lees ook: Pitch de podcast: Inspire met Cartier.

Ondertussen zagen we La Panthère niet alleen terugkomen in de juwelencollecties, maar ook in zijsprongen naar tassen en het La Panthère eau de parfum dat in 2014 het levenslicht zag. Honderd jaar na de geboorte van de eerste Cartier panter.

Iconisch juweel: La Panthère. In de huidige collecties kom je hem tegen op ringen, armbanden, oorbellen en halskettingen. De versies in witgoud zijn populairder dan ooit.

Cartier

/

Charlotte Rampling

Het originele Tank horloge zag het levenslicht in 1917 en was geïnspireerd op de Renault tanks uit WWI. In de jaren ’70 werd het model populair bij vrouwen met een androgyne stijl. Een klassiek mannenhorloge was veel moderner dan een fijner vrouwenhorloge bezet met diamanten en werd een statement item voor feministen. Actrice Charlotte Rampling beantwoordde volledig aan het profiel van de populaire tomboy look, dus een Tank kon niet aan haar pols ontbreken.

Cartier

/

Willow Smith

Met het Pasha horloge komt Cartier de 21ste eeuw binnen. Dit model focust op Millenials en Gen Z’ers dus een bekend gezicht dat de nieuwe generaties aanspreekt kon niet ontbreken. Enter: Willow Smith.

Het ontwerp van het horloge zelf is grafisch en out of the box, helemaal nu, want de tijdsgeest van 2021 loopt met een grote boog rond clichés. Minder klassiek ook dan we van Cartier gewend zijn, met een innovatieve knipoog naar de toekomst.

Cartier

/

Monica Bellucci

De ster van de 2021 campagne is actrice Monica Bellucci. Cartier heeft iets met actrices en al zeker met gezichten die synoniem staan met tijdloze klassiekers en cult.

In de campagne zie je Bellucci voor altijd vereeuwigd in verschillende legendarische collecties, waaronder Juste un Clou, Trinity, Love, en Tank.

Cartier

www.cartier.com

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Cartier, Charlotte rampling, Grace kelly, Monica Bellucci, Willow smith.