Chanel FW21/22 haute couture: kunst in beweging
© Chanel

Chanel FW21/22 haute couture: kunst in beweging

Leestijd: 1 min

De Parijse haute-coutureweek is in volle gang. Modehuis Chanel presenteerde gisteren een ultra chique collectie waarvoor artistiek directrice Virginie Viard inspiratie vond in oude portretten van Gabrielle Coco Chanel. 

/

“Het begon allemaal toen ik een reeks portretten van Gabrielle Chanel vond in de archieven van Chanel. De ontwerpster droeg daarop zwart-witte jurken in de stijl van de jaren tachtig. “Ik moest meteen denken aan schilderijen van Berthe Morisot, Marie Laurencin, Édouard Manet en andere kunstenaars uit de impressionisme-stroming”, aldus Viard.

Lees ook: Dior FW21/22 haute couture: een exuberante ode aan ambacht en creativiteit.

Het impressionisme ontstond in Frankrijk in de tweede helft van de negentiende eeuw. Kenmerken van de beweging die zich afzette van de klassieke academische kunst, zijn onder andere veel aandacht voor lichteffecten en kleur, en die invloed zag je duidelijk terug in deze haute-couturecollectie voor de herfst en winter van 2021/2022.

Chanel

/

Chanel FW21/22 haute-couturecollectie

Viard koos – logischerwijs – het Parijse Palais Galliera uit als locatie, waar momenteel de eerste overzichtstentoonstelling over Coco Chanel loopt. Ze presenteerde er voor een beperkt publiek 37 silhouetten die de dromerigheid en de romantiek van het impressionisme prachtig vertalen. Er was veel kleur aanwezig op de catwalk, denk aan groen, roze, geel en blauw.

Virginie Viard: “Ik hou van kleuren die het grijze van de winter doorbreken. Deze collectie moest kleurrijk zijn en ook warm aanvoelen, vandaar de vele borduursels.” Het concept waarover ze het heeft, zien we bijvoorbeeld terug in de veelkleurige tweed die doet denken aan verfstreken. Of de blouses en jasjes met kleurrijke pailletten, net als de impressionistische schilderijen. Er zitten ook jurken in de collecties waarop waterlelies zijn geborduurd, en roze en gele pompons fleuren een zwarte jurk op net als Morisot ook zijn donkere werken kleuraccenten gaf.

/

Heerlijke interpretatie van erfenis

“Ik dacht nog vaak aan Engelse tuinen. Ik meng graag een vleugje Engeland met de klassieke Franse stijl. Het is als het mixen van mannelijk en vrouwelijk, wat ik ook doe in deze collectie. Deze discrepantie maakt deel uit van waar ik voor sta”, aldus de artistiek directeur van Chanel.

Eén ding is zeker, wat Viard al een aantal seizoenen op rij doet met de erfenis van het Franse modehuis is heerlijk en toont mooi aan waarom Gabrielle “Coco” Chanel nog steeds wordt gezien als een van de meest revolutionaire ontwerpers ooit.

Chanel

Lees ook: Max Mara stelt cruisecollectie voor op zonnig Italiaans eiland Ischia.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Chanel, Haute couture, Paris fashion week.